Ajánló

Indul az egy- és kétnyári virágok szezonja

Kertünk és parkjaink legnagyobb tömegben ültetett és egyben legnagyobb tömegben is virágzó növényei az egy- és kétnyári virágok. Ezek a sokféle és színpompás növények egyébként is nagy csoportokban mutatósak. Sok helyen, akár „virágmozaikokat” is kialakítanak belőlük és ez a nyár folyamán lassan, de folyamatosan változva díszíti a kertet.

vetes-jo

Legkorábban a kétnyári virágokat, például árvácskát, nefelejcset, százszorszépet lehet kiültetni, ha ősszel ezt nem tettük meg. Virágládába akár már február közepén, ágyásba a talaj felengedése után, általában március elején. A kétnyári virágok viszont csak rövid ideig díszítenek, hiszen a nyári meleg beálltával, lassan elmarad a virágzás és elpusztulnak. Ekkor jön el az ideje, hogy kicseréljük őket a virágágyásokban egynyáriakra.

arvacska1

Kedves, színes kétnyári növény az árvácska

Az egynyári növények, mint például a begónia, petúnia, kék bojtocska (Ageratum), „büdöske”- vagy bársonyvirág (Tagetes), illetve a paprikavirág, stb. többsége mediterrán, vagy trópusi vidéken honos, ebből következik, hogy fagyérzékenyek, sőt nem kedvelik még a hajnali hideget sem. Így kiültetésük csak a májusi „fagyosszentek” (május 12-13-14.) elvonulása után ajánlott.

Ha túl korán ültetjük ki őket, akkor a gyökereik megfáznak, palántáink legyengülnek, és könnyebben megtámadhatják őket a különféle betegségek, rovarkártevők. Manapság a meteorológia egyre pontosabb hosszabb távú előrejelzéseinek köszönhetően, azért elég jól „előre lehet látni” az időjárás alakulását, így, ha már nem jeleznek erősebb lehűlést, akkor korábban is megreszkírozhatjuk a kiültetést.

begonia

Egyöntetű felületet ad az egynyári begónia

Kiültetésre számos lehetőség adódik a balkonládáktól a kőedényeken át a virágágyásokig, de kétségtelen, hogy az utóbbiak az igazán látványosak. Ehhez viszont elengedhetetlen a nyári öntözés, hiszen a kis növények a nagy virágfelületükkel hamar kiszáradnak a hőségben. A tápanyag utánpótlása is fontos a hosszú virágzás érdekében. A legtöbb egynyári tűrőképessége igen nagy. Mégis legjobban a közömbös, gyengén meszes, vagy gyengén savas talajon fejlődnek jól.

büdöske

Az egyik legismertebb egynyári a “büdöske”, erős illatáról kapta nevét, ami elűzi a levéltetveket.

Az egynyáriaknál az esős időszakokban a gombás megbetegedések, míg száraz időben a levéltetvek és a tripszek okozhatnak problémát. Ezek ellen viszont permetszerekkel könnyedén védekezhetünk.

Mikor vessük el az egynyári virágokat?

Akár helybe is vethetjük az egynyáriakat a fagyosszentek elmúltával.
Az egynyáriak egy részét, azon kívül, hogy a kész palántákat megvásároljuk, szaporíthatjuk magunk is magvetéssel. Az alacsony csírázási hőigényű fajokat ugyanis helybe vethetjük az egynyári ágyásba. A vetést március vége és május eleje között kell megejteni. Általában egy kihúzott sorba szórjuk el a magokat, majd ha sűrűn kelne, akkor ki kell ritkítani, hogy legyen elég helye a növénykéknek a fejlődéshez.