angyaltrombita
Ajánló

Angyal vagy ördög? Az angyaltrombita

Lenyűgöző virágok, elképesztő illatfelhő - mindezt egy mérgező növény, az angyaltrombita produkálja.

A Brugmansia a burgonyafélék családjának egyik nemzetsége, amely közeli rokona a petúniának, a paprikának és a paradicsomnak is. A nemzetséghez hét faj tartozik, ezek mindegyike angyaltrombita néven ismeretes.

Ez a hatalmas, sárga, fehér, rózsaszín, vagy piros, illatos virágokat nevelő gyönyörűség a trópusi területeken őshonos. Az angyaltrombitáknak egyetlen hatalmas hátránya, hogy mérgezőek, leginkább a virágaik, így nagy odafigyelést igényel a tartásuk, gondozásuk.

angyaltrombita

Elképesztő virágtömeg, illat és látvány is egy kifejlett angyaltrombita

Az angyaltrombita virága akár fél méteresre is megnőhet és a 10-35 cm szélességet is elérheti, azaz igazi óriás virág a növények között. Ráadásul elképesztő erős illatfelhőt is áraszt magából, ezért inkább kertbe kiültetve tartsuk, mint egy zárt balkonon, vagy lakásban, mert ott túl erős lehet ez az illatáradat.

angyaltrombita narancsszín

A narancs színű változat is csodaszép

Az angyaltrombitának viszonylag nagy területigénye van a fejlődéshez, hogy igazán szép, akár 3-10 méteres példányokká váljanak. Kedveli a napos, meleg helyet, de itt gondoskodnunk kell a folyamatos öntözésről. Félárnyékban kevesebb nedvességgel is beéri, de szomjúságát jelzi lekókadó leveleivel.

fehér angyaltrombita

Fehér angyaltrombita. A fehér virágú a legismertebb

Nagy lombfelülete és hatalmas virágai miatt meglehetősen sok tápanyagra van szüksége. Magról vagy dugvánnyal szaporíthatóak. Enyhén savanyú talajban érzik legjobban magukat, ami jól elvezeti a felesleges vizet, mivel a pangó nedvességet nem szeretik. Fagyérzékenyek, ezért ősszel ki kell ásni a töveket és pincében átteleltetni.

rózsaszín angyaltrombita

Erős rózsaszín a Brugmansia vulcanicola

Végül, csak a rajongók kedvéért:

angyaltrombita

Létezik dupla virágú is, ‘Peanut’ fajtanévvel.