csiga,áradat, meztelencsiga
Ajánló

Csigaáradat a kertben. Mit tegyünk?

Az esős, nyirkos, hűvösebb idő miatt ismét felbukkantak a kertekben a csigák. Ezek a nyálkás „rágógépek” szinte mindent megrágnak, ami növényi és az útjukba kerül.

A mezei, mely a hátán hordja a házát, azért aranyos, gyermekkori emlékeket ébreszt bennünk, gyűjtjük és exportáljuk a franciáknak, legyen vacsora az asztalukon. De a legtöbben még az érintésüktől is undorodunk, hiszen ragacsos nyálkájukat lemosni sem egyszerű a kezünkről. Na de a meztelen fajta, az már végképp kiveri a biztosítékot.

meztelencsiga

A legnagyobb gond az, hogy a csigák leginkább éjszaka garázdálkodnak, így viszonylag nehéz nyakon csípni őket, illetve a szaporodásuk elképesztő gyorsasága miatt, természetes ellenség hiányában, sajnos szinte lehetetlen teljesen kiirtani a kertből.

meztelencsiga

meztelencsiga, több változat is gomba módra szaporodik idehaza

Több fajuk tömeges megjelenése is előfordulhat a kertekben, de talán a legagresszívabban a narancssárgás vagy tégla színű, nagy Barna csupaszcsiga (Arion rufus) és rokona a Spanyol meztelencsiga ( Arion lusitanicus) terjeszkedik az utóbbi években.

Robbanásszerű terjedésük oka lehet a sok csapadék, továbbá, hogy az elmúlt évtizedekben nagyon elhanyagolták a vízelvezető árkok karbantartását, ezért sok helyen a belvíz hosszú ideig nedvesen tartja a talajt, ami nagyon kedvező a csigáknak.

Ezen felül, az utóbbi években jelentősen csökkent a műtrágyák és talajfertőtlenítő szerek használata, amelyek korábban távol tartották ezeket a nem kívánt látogatókat. Az pedig, hogy a fajok ilyen ütemben keverednek világszerte, annak is köszönhető, hogy például a konténeres növények exportja-importja jelentősen megnőtt az utóbbi évtizedben. A csigák a talajban, vagy a konténer falán megbújva könnyedén eljuthatnak akár több ezer kilométer távolságba is.

meztelencsiga

meztelencsiga, nincs természetes ellenségük, ezért is nehéz az irtásuk

Hogyan védekezzünk ellenük?

Több praktika is létezik a gyérítésükre:

  • Van, aki sóval, fahamuval, mészporral szórja be a csigákat, ami azonnal végez is velük. Ilyenkor a területet vékony csíkokban vagy négyzethálósan fel kell szórni porított oltott mésszel. A csigák testét érő mész ugyanis kiszáradást okoz, amitől elpusztulnak. A konyhasó is ugyanezt a hatást váltja ki, viszont az károsítja a talajt és a növényeket is.Hátrányuk, hogy az eső vagy az öntözés eltünteti a védelmet, a fahamu pedig  lúgosítja a talajt, ezért csak mértékkel szabad alkalmazni.
  • Mások kacsákat tartanak a kertben, ezek ugyanis megeszik a házatlan csigákat.
  • Kereskedelmi forgalomban kapható csigacsapda is.
  • A meztelen csigák imádják a sört, nekik állíthatunk sörcsapdát is. Egy üveget töltsünk meg félig sörrel, amit imádnak a meztelen csigák. Belemásznak és megfulladnak.
  • A leghumánusabb, ha összegyűjtjük őket, ami közvetlenül eső után nem nehéz.
  • Rézdrót: nem olcsó, de jó megoldás lehet, ha a veszélyeztetett növények köré rézdrótból hurkot készítünk.
  • A Barna és a Spanyol csupaszcsigának alig van természetes ellensége. Még az állatok számára is gusztustalan nyálkás és valószínűleg rossz ízűek lehetnek. Ellenük idehaza két igazán hatásos szert forgalmaznak különféle nevek alatt: a metaldehid és a merkaptodimetur hatóanyagot tartalmazó csigairtókat.