Ajánló

ÉGIGÉRŰ FŰ – MITŐL LESZ SZÉP A GYEP?

„Nem kell semmi extra, csak néhány fa meg fű” szokták mondani a kelleténél még mindig sokkal gyakrabban a hazai kerttulajdonosok. Pedig a szép gyep távolról sem egyszerű dolog, sőt igazi művészet. De nyugalom, három szabály betartásával nekünk is összejöhet: ez a rendszeres nyírás, az öntözés és a táplálás.

szep gyep

Kezdjük a nyírással!

Ahhoz, hogy a gyep jó sűrű és összefüggő legyen legalább 10 naponta, de inkább hetente le kell nyírnunk. A heti fűnyírás alól csak akkor vagyunk felmentve, ha nagyon nagy a meleg és a szárazság és nincs öntöző rendszerünk! Ugyanis a hosszabb fű leárnyékolja saját magát, ezáltal meggátolva, hogy minden nedvesség elpárologjon a talajból. Normál időben azonban a gyep magassága 3,5-5 cm legyen. A levelek hosszának azonban maximum 1/3-át szabad levágni, mert az ennél erőteljesebb visszavágást a fű már elég rosszul viseli, mert ilyenkor hirtelen sokkal kisebb felületen tud fotoszintetizálni. Mintha nekünk egyik napról a másikra visszavennék a konyhapénzünk a harmadára.

A fűnyírást mindig éles pengéjű géppel végezzük, mert ha nem, akkor az roncsolni fogja a fűszálakat, sőt rosszabb esetben ki is tépheti őket! Ugyanez történhet, ha a fű talaja nagyon száraz. Ilyen esetben inkább locsoljuk be egy nappal korábban. Tocsogó gyepen sem célszerű füvet nyírni – főleg nem villany fűnyíróval – mert szintén kitéphetjük a szálakat, ráadásul a talajt is nagyon összetömörítjük. Soha ne nyírjunk füvet papucsban vagy nyitott cipőben! A lábujjak hiánya kifejezetten fájó tud lenni. A keletkezett nyesedéket mindig távolítsuk el, így az nem “tömíti” el a füvet. Ezt a nyesedéket nyugodtan tehetjük a komposztálóba, vagy használhatjuk mulcsként olyan helyeken, ahol szeretnénk visszafogni a gyomnövekedést.

locsolo

Kettes pillér: a víz.

Az öntözés nem tréfa dolog! A nyári időszakban egy szép gyepnek 3-4 naponta 15-20 liter víz kell négyzetméterenként! Ez a mennyiség bizony meg tudja pörgetni a vízórát! Így nem árt, ha van egy saját kút is kéznél. Sokat segíthet, ha az esővizet is el tudjuk raktározni valahol. Célszerű az öntözést hajnalban vagy naplemente után végezni, mert ilyenkor párolog el a legkevesebb víz. Inkább ritkábban öntözzünk de kiadósan, mert így a növényeket arra ösztökéljük, hogy a gyökereikkel minél mélyebbre hatoljanak és így jobban ellenálljanak a szárazságnak.

fuszal

És végezetül a tápozás!

Azonban még ez a sok fáradozás sem fogja meghozni a gyümölcsét, ha füvünknek nem jut elegendő táplálék! Mint a legtöbb növénynek, a fűnek is három alapvető anyagra van szüksége: nitrogénre, foszforra és káliumra. Mivel a tiszta gyep érdekében minden szerves hulladékot elhordunk a pázsitról, a fű a mi segítségünkre szorul ebben is. A legegyszerűbb ha összetett gyeptrágyát használunk, ezekben ugyanis minden alapanyag a megfelelő arányban található. A trágyázást célszerű évente háromszor elvégezni: márciusban, júniusban és szeptemberben – még most is nyugodtan pótolhatjuk. Azonban mindig nagyon ügyeljünk rá, hogy az előírt mennyiségben juttassuk ki a műtrágyát, mert könnyen sok lehet a jóból, és kiéghet a fű. Ezért is fontos, hogy trágyázás után mindig alaposan öntözzük be a füvet.

FIGYELEM! Élő vizekbe egyáltalán nem kerülhet műtrágya, mert a nitrogén megmérgezi a vízi életformákat!

És a végére a legfontosabb tanácsunk: nem kell, hogy mindenkinek angol pázsitja legyen! Nincsen semmi baj azzal, ha a füvünk egy kicsit gazos, vad. Ha rendszeres nyírjuk, akkor akár egy szem fűmag elvetése nélkül is kialakíthatunk egy jó fajta „háztáji” gyepet. Igaz, golfozni nem lehet majd rajta, de focizásra ez is tökéletes!