Castillon, francia kert
Ajánló

Őszi séta egy híres francia kertben – Les Jardins de Castillon

Melankólikus őszi fotósorozat egy díjnyertes francia kertről

A kert egy díszkertészetből nőtte ki magát, melyet 1975-ben vásárolt meg Normandiában, Berney város közelében a  növényrajongó Hubert Sainte-Beuve. Bár a következő évben a kertészet növényállományát jócskán megtizedelte az évszázad egyik legnagyobb aszálya, Sainte-Beuve és felesége, Colette  két évtized szorgos munkájával az ország egyik leglátványosabb kertjét virágoztatták fel, mely 2009-ben az Év Francia Kertje díjat is megnyerte!

Az aszály pusztítása után Colette úgy döntött, brit növénykülönlegességeket fog termeszteni és árulni a kertészetben, melyeket az Egyesült Királyságban tett gyűjtőútjain szerzett be, és melyek az alapját képezik ma már messze földön híres növénygyűjteményének, ami többnyire az angolkert kedvenc növényeiből áll, mint a gólyaorr, különböző talajtakaró növények sziklakerthez, levendula, fűszernövények, hortenzia, rózsák, árnyliliom, vízi liliom, tavirózsa és dekoratív fűfélék.

1985-ben megtervezték és meg is valósították első kertjüket, mely valójában 8 egymástól eltérő stílusú és hangulatú ún. téma-kertből áll; a luxuriűz angolkerttől a meditatív távol-keleties kerttípusig minden jelentősebb stílus megtalálható itt. A kerteket, melyek egy közös központi térhez kapcsolódnak,  formára nyírt tiszafa sövények választják el egymástól. Hamarosan létrehozták a második díszkertet is, melyben formára nyírt fiszafák és egy bukszus labirintus találhatóak. A kertek májustól októberig látogathatóak, ha Normandiába visz az utatok, akkor mindenképpen térjetek be ide!

francia kert-castillon

 

francia kert, castillon

Castillon kertje

 

francia kert-castillon

castillon kertje

 

francia kert, castillon

Castillon kertje

 

francia kert, castillon

Castillon kertje

 

francia kert, castillon

Caastillon kertje

 

francia kert, castillon

Castillon kertje

 

francia-kert, castillon

Castillon kertje

 

francia kert-castillon

Castillon kertje

Fotók: Thomas Chevalier

Ha szeretnétek belemélyedni a kert történetébe, látogassatok el a kert honlapjára: jardinscastillonplantbessin.com/en/about/two-exceptional-gardens

További csodás képeket pedig ebben a videóban találtok: