Inspiráció

EURÓPA VIRÁGOSKERTJE – KEUKENHOF

A virágok és a művészetek szerelmeseinek kötelező látnivaló a világ legnagyobb és legszebb tavaszi kertjeként ismert Keukenhof virágpark Hollandiában.A virágpark 32 hektárnyi területén 87 különböző fafajta és 100 nemesített tulipánfajta pompázik.

keukenhof 1

“Nem látta még Keukenhofot? Akkor nem látta Hollandiát se” – ez az egyik mottója ennek a pompás kertnek, mely Hollandia egyik legnépszerűbb úticéljának számít.

20120410-hollandia-lisse-keukenhof-park-

A hollandiai Lisse városka mellett található, Amszterdamtól délnyugatra. A hivatalos adatok szerint kb. 7 millió virághagymát ültetnek el évente a 32 hektáros parkban. A park minden évben március utolsó hetétől, május közepéig látogatható. A leglátványosabb a tulipánok virágzása idején, április közepén.

garden-of-europe-keukenhof-garden-lisse-7

A Keukenhof (konyhakert) elnevezést a 15. században használták először, amikor is ezen a vidéki birtokon gyűjtötte be Jacoba van Beieren grófnő konyhai személyzete a konyhában szükséges fűszernövényeket.
A későbbiekben Keukenhof a Teylingen kastélyt övező nagybirtok részévé vált.
Az első szabadtéri virágkiállítást Lisse város polgármestere, valamint a piacvezető virágtermesztők és exportőrök kezdeményezése nyomán 1949-ben rendezték meg. Ez volt az első alkalom, hogy a Keukenhof mint virágoskert a nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit!

garden-of-europe-keukenhof-garden-lisse-8

Keukenhofban a gyalogutak teljes hossza eléri a 15 kilométert és itt található a híres emberek után elnevezett tulipánokkal szegélyezett „Hírességek sétánya” is.

keukenhof-gardens-netherlands-photo_995860-770tall

Ez a kert egyben Hollandia legnagyobb szoborkertje is.

6782661090_412dfb7bbe

A művészetek kedvelőinek idén különösen érdemes a parkba látogatni, mivel 2015-ben a híres festő, Vincent van Gogh festészetét választották a kert kompozíciós témájának.

20110422-Keukenhof-0175

Május közepéig még teljes pompájában csodálhatjátok meg e lenyűgöző kertet!

Keukenhof  “drón-távlatból”. Katt a videóra!

forrás: holland.com, wikipedia, bakker-holland.hu