Inspiráció

Függőleges oázisok

‘Vertical garden’, ‘függőleges kert’ esetleg ‘növényfal’. Ezeken a neveken emlegetik az egyre népszerűbb kertészeti- és design trendet. De mit is jelent? Meg egyáltalán minek?

Sokszor, sok helyen lehet mostanában vertikális kertekről hallani. Legutóbb az Otthon a kertben csapata is ilyen rendszereket telepített a csévharaszti oviban. Lényege, hogy a növényeket nem vízszintesen, hanem függőlegesen helyezik el. Ennek köszönhetően sokkal szűkebb helyeken vagy épületek oldalán is kialakítható egy élő, lélegző kert.

Beltéri növényfal

Ennek azonban nehézségei is vannak, hiszen meg kell oldani, hogy a víz növény gyökeréhez jusson, illetve, hogy a föld ottmaradjon. Erre szerencsére viszonylag sok megoldás létezik már a házilag elkészíthetőtől…

Házi növényfal-rendszer

… az egészen komoly, gépesített megoldásokig.

interesting-vertical-gardens-on-garden-with-vertical-gardens-going-green-image_kicsi

De akármilyen is legyen a rendszer, a lényege mindegyiknek az, hogy egy csöpögtetőrendszer segítségével és gyakori tápoldatozással tartják életben a növényeket. Beltérben csakran mesterséges megvilágítással kiegészítve. Így olyan helyeken is kialakíthatóak, ahol amúgy erre nem lenne elegendő fény.

Beltéri fal extra világítással

De nem csak beltérben, kültéren is nagyon népszerű megoldás a növényfal, hiszen az amúgy nem különösebben dekoratív házfalakat gyönyörű, oxigént termelő függőleges oázisokká lehet alakítani velük.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bár a vertikális kertek csak az utóbbi években lettek ennyire elterjedtek, valójában már évszázadok óta kertészkedünk a függőleges felületeinken, csak ehhez nem a technikát, hanem az anyatermészetet hívtuk segítségül és egyszerűen hagytuk, hogy a kúszónövények, mint a vadszőlő vagy a lilaakác benőjék házaikat.

51baa832d9127e0d26000817._w.1500_s.fit__kicsi

A növényfal összeségében kiváló megoldás arra, hogy külső és belső tereinkben növeljük a zöld területeket, friss oxigénhez és gyönyörű látványhoz jussunk. Aki azonban függőleges kertészkedésre adja a fejét, az számoljon vele, hogy ez valamivel több gondoskodást és némi növény-utánpótlást igényel majd.

Három itthon is elérhető cég, amik növényfalak telepítésével/forgalmazásával foglalkoznak: