február, kert, palánta
Ajánló

Kihagyhatatlan kerti teendők februárban – kezdődik a szezon!

Februárban már alig várja az ember, hogy végre kiszabaduljon a kertbe és szorgoskodhasson. Szerencsére teendőben nincs hiány ebben az időszakban!

Szobanövény ápolás

A fűtési szezon felénél tartunk, a szobanövényeink esetében ez azt jelenti, hogy mostanra kerültek a legrosszabb “bőrbe”. A fűtés miatti száraz levegő, a kevés fény mostanra valószínűleg megtette a hatását, növényeink utolsó tartalékaikat élik fel. Igyekezzünk hát a kedvükben járni!

Permetezzük őket legalább minden második nap, ha pedig a permetvízhez egy evőkanálnyi ecetet is keverünk, azzal megelőzhetjük a tetvek elszaporodását. Tisztítsuk meg a leveleket sörös vagy tejes vízzel. Ettől nem csak szép csillogóak lesznek, de tisztogatás közben hamar észrevehetjük a levelek fonákján megbújó tetveket is. Az ilyen egyedeket különítsük el, és szerrel vagy manuálisan távolítsuk el róluk a kártevőket.

Ezekben a cikkeinkben találsz jó néhány hasznos tanácsot, amikkel szobanövényeid kedvében járhatsz: Pelenkával a kiszáradt növények ellen, 8 jól bevált házi praktika a szép növényekért, Ezekkel a ravasz tippekkel szebbé varázsolhatod a szobanövényeidet, Sörrel és tejjel a szebb növényekért

Tavaszi metszés

 Az egyik legfontosabb aktuális teendő a tavaszi metszés. Ha enyhe az idő, már február közepétől elkezdhetjük. Ha még nem vagy profi metsző, itt minden fontos tudnivalót megtalálsz róla: Első a metszés
Gyümölcsfáinkat szabadítsuk meg a tél folyamán elszáradt vagy letört, illetve felesleges ágaktól. Hogy mi számít feleslegesnek? Például minden olyan ág, ami befelé, a fa törzse felé növekszik. De ilyenek a felfelé növő vízhajtások, vagy az egymást elnyomó, keresztező, túl zsúfolt ágak is.
A fagyra érzékeny, mediterrán növényeket, mint a levendula, rozmaring, stb., azonban még
ne nyírbáljuk, mert egy hirtelen jött fagy kárt tehet bennük. Ezeket inkább hagyjuk
márciusra.

Magvetés

Ki mint vet, úgy arat. A közmondás napjainkban is minden tekintetben helytálló. Ahhoz, hogy különleges és nem utolsó sorban egészséges zöldségeket, virágokat nevelhessünk magunknak, most kell elvetni a magokat.

Ehhez használhatunk bolti hajtató-tálcát, joghurtos dobozt, de a papír tojástartó is megteszi. Utóbbiról készült is egy hasznos kis videó. A lényeg, hogy a használt föld laza, porhanyós legyen. Elkészíthetjük saját magunk vagy vehetünk készen.

A magokat ne nyomjuk túl mélyre, éppen elég ha két-háromszor annyi föld fedi őket, mint ami a saját méretük, tehát mindössze néhány milliméter. Ha elkezdtek csírázni, rendkívül fontos, hogy a talajuk SOHA nem száradhat ki, mindig kissé nedvesnek kell lennie! Viszont az sem jó, ha tocsognak a vízben, ezért a legjobb, ha az öntözéshez csak egy permetezőt használunk, amivel naponta egy-két alkalommal benedvesítjük a talajt.

A magvetésről bővebben:

ÍGY NEVELD A NÖVÉNYED 1. – A MAGVETÉS

Ásás

Egész télen bent tespedtél a fűtött lakásban és kínodban elfogyasztottál a kanapén több kiló
nasit? Nyugi, nem vagy egyedül! De semmi gond, mert újra itt a garden fitness időszaka,
úgyhogy elő az ásóval és kezdődjön a testmozgás!
Veteményesünkben, virágágyásunkban ilyenkor kell fellazítani a télen összetömörödött
talajt, hogy a növényeink finom, porhanyós földbe kerüljenek. Akár egy kis szervestrágyát is
bekeverhetünk. Azonban nem kell olajig ásnunk, elég ha egy ásónyomnyi mélységben
megforgatjuk a felső réteget. Utána pedig szépen egyengessük el gerebélyével. Garantáltan
ledolgozunk majd néhány kalóriát!