Ajánló

Kihagyhatatlan kerti teendők októberre

Ebben a hónapban sok a munka a kertben. Közeledik a tél, és most vannak az utolsó hetek, hogy még rendezkedhetünk a kertben. Nézzük tehát, hogy mivel töltsük elkövetkező hétvégéinket. 🙂

 • Most ültessünk konténeres vagy szabad gyökerű fákat, gyümölcsfákat vagy cserjéket! Sose feledkezzünk el a megfelelő támasztékról, hogy az erős szél ne tudja elszakítani a frissen fejlődő hajszálgyökereket! A gyümölcsfa ültetés szezonja addig tart,  amíg a talaj nem túl fagyott az ásáshoz! Az ősz azért a legjobb időszak erre, mert a talajban sokáig megmarad a meleg, így a lombját vesztett facsemete minden energiáját a gyökeresedésre tudja fordítani odalent. Tavasszal pedig már sok friss gyökérrel kezdhet bele a növekedésbe.Ráadásul, a talaj szinte mindig nedves, így nem kell a kiszáradástól tartani. Ennek ellenére, a frissen ültetett fákat mindig jó alaposan öntözzük be ültetés után, és ha lehet még tavasszal is figyeljünk oda rájuk. Ha kevés a csapadék vagy nagy melegek vannak, akkor időközönként jó alaposan öntözzük be őket!
 • Szabad gyökerű sövény-növények (pl. fagyal) ültetésének is most van itt az ideje.
 • A fák, cserjék rossz irányba vagy egymást keresztező ágait metsszük le! Az egy centinél nagyobb átmérőjű sebeket mindig kezeljük fasebgéllel!
 • A bokrokról lemetszett ágakból dugványokat nevelhetünk.
 • Ha van olyan örökzöld, ami nem jó helyen van, ezeket most lehet átültetni.
 • Rózsákat is ültethetünk még, lesz idejük gyökeret ereszteni a fagyok beállta előtt.
 • Gyepet is nyírhatunk október végéig.
 • Komposztálás: Az őszi takarítás következtében rengeteg zöld hulladékunk keletkezik, ezek mind mehetnek a komposztálóba. Érdemes azonban minél vegyesebb komposztot létrehozni. A különböző hulladékokat rétegben helyezzük a komposztba, melyeket egy-egy vékony (2-3 cm)  földréteggel érdemes elválasztani egymástól. Így a komposzt mindig nedves marad, miközben le is nyomja, tömöríti is a halmot. Nagyon sokat gyorsít a komposztálás folyamatán ha a levelek, gallyak aprítva kerülnek a halomra. Ehhez használhatunk metszőollót, de a leggyorsabb, ha szecskázót használunk. Esetleg gazdaboltokban kapható komposzt gyorsítóval is megszórhatjuk a halmot, így akár néhány hónap alatt kész komposztunk lehet.
 • Védjük meg növényeinket a kártevőktől egy őszi, lemosó permetezéssel! Lehetőleg lombhulláskor végezzük, mert ezzel a fertőzött lombon élő parazitákat is semlegesítjük.
 • Háláljuk meg énekes madarainknak a nyári szorgoskodást, mikor elpusztítják a kerti kártevőket, és most mi gondoskodjunk róluk! Etessük és itassuk őket, különben tovább állnak vagy ha nagyon hozzánk szoktak, el is pusztulhatnak.
 • A kerti nagytakarításra nem csak esztétikai okokból van szükség. Bár tény, hogy egy rendezett kert sokkal szebb látványt nyújt. Mégis leginkább azért van rá szükség, mert a fák körül vagy a gyepen hagyott lomb kiváló téli rejtekhelyet biztosít a kártevők és ártalmas gombák számára. Ha ezeket összegyűjtjük és a komposztba tesszük, akkor ezek a kis gazfickók nem tudnak majd annyian támadásba lendülni tavasszal, nekünk meg finom tápdús komposztunk keletkezik!
 • Szobanövények befelé! Hűha, még mindig kint vannak a szabadban a szobanövények?! Azonnal tessék behozni őket, mert már bármelyik éjszaka lehet fagy, és akkor annyi a kedvenc növényünknek! Ha pedig behoztuk őket, azért vizsgáljuk át alaposan kedvenceinket, mert ha valamelyiken kártevők lapulnak, a szűkösebb körülmények között nagyon gyorsan meg fertőzhetik a többi növényt is! Huzatos, vagy radiátor közeli helyre pedig semmiképp se tegyünk növényt, mert tönkre fog menni!