Kert

Őszi tennivalók a gyepszőnyegen

Gyepszellőztetés és társai

„- Én nem akarok semmi extrát a kertbe, csak legyen szép a fű, aztán kész!” Bizonyára Nektek is sok olyan ismerősötök akad, aki ezzel a jelszóval tevékenykedik kertjében. Ez rendben is lenne, az egyetlen és meglehetősen komoly probléma az, hogy az összes létező kerti művelet közül éppen a sűrű, zöld színben pompázó, összefüggő gyeptakaró kialakítása az egyik legnehezebb! De ne csüggedjünk, vannak trükkök, amelyek segítségével sokat tehetünk a cél eléréséért ősszel is.

Szeptemberben, októberben az időszaki teendők közé tartozik a gyep szellőztetése. „- Ne már! A fű mindig szellőzik, hisz’ kinn van a levegőn!”- mondhatják a szkeptikusok, ami részben igaz is. Ez azonban kevés.

A gyep szellőztetése ugyanolyan fontos, mint a gyep nyírása, mondják egyes szakértők, főleg akik ilyen eszközök árusítására szakosodtak. Ne legyünk rosszmájúak, valóban fontos dolog, de bőven elég, ha a drága gép megvásárlása helyett évente kétszer-háromszor kibérelünk egy ilyen masinát.

Mit tud ez a szerkezet? Összeszedi a fűfilcet, azt a réteget, ami egyfajta takaróként borítja a talajt a fűszálak között. A gyepfilc gátolja a víz elfolyását, és a talaj levegőzését, ezért aztán jobb, ha megszabadulunk tőle. A szerkezet első ránézésre úgy fest, mint egy rotációs kapa, és hasonló elv alapján működik. Rugós fémkésekkel lazítja fel a talajt, és gyűjti össze a gyepfilcet. Ha végigmentünk a gyepen, általában kicsit viharvert külsőt fog mutatni, de ez ne ijesszen meg bennünket, mert magához fog térni. Nyugodtan kiszórhatunk fűmagot, locsoljunk, és műtrágyázzunk.

fub

Ha a füves terület csak pár négyzetméter, akkor nem kell ragaszkodni a gépesített módszerhez, egy gereblyével is megszurkálhatjuk a gyepet.
Kiszórhatunk műtrágyát, de figyeljünk oda, hogy mindig locsoljunk is utána, vagy intézzük el az égiekkel, hogy küldjenek egy kiadós esőt.

Aki nem szeret füvet nyírni, az némi derűvel várja a telet, hiszen hamarosan abba lehet hagyni ezt a sokszor nyűgnek számító tevékenységet. De mikor is fejezzük be a gyep nyírását?

A válasz a hőmérséklethez kötődik. Ha tartósan 10 Celsius fok alatt marad a nappali hőmérséklet, akkor ne nyírjuk többet a füvet. Jobb, ha közepes magasságúra hagyjuk az utolsó nyírást. Ne maradjon hosszú, mert akkor elfekszik, és ez nem tesz jót neki, de a túl rövid, tőre nyírt gyep sem szerencsés megoldás, mert így kiszolgáltatottabb a hideg időjárásnak. Nem csak a gyep és a természet hajtja fejét téli álomra hamarosan, hanem a kerti gépek is. Gondoskodjunk róla, hogy megtisztított állapotban kerüljenek be a garázsba vagy fészerbe, hiszen tavasszal ismét szükség lesz rájuk. Addig persze még van még két hónapunk, úgyhogy nyírjuk serényen a füvet, szellőztessük, gondozzuk és ápoljuk, így garantáltan nem a szomszédé lesz zöldebb.