Április

“ROBBANÓ” MUSKÁTLI ÉS EGYÉB BORZALMAK

Mit csinálunk egy márciusi hidegben megvásárolt muskátlival? Elültetjük balkonládába. Éjszakára becipeljük, hiszen kint fagy van. Reggel korán elmegyünk otthonról, még nem tesszük ki az ablakba, mert hideg van, ezért a mi munkanapunkat zárt helyen tölti a növény. Meleg van és kevés fény, ezért megnyúlik. Ebből a kezdeti kezelési hibából aztán sok-sok betegség alakul ki.

Muskatli_odema

Csúnya-csúnya ödéma

Meg kell szoknom, hogy már a március 15-e előtti napokban muskátli dugványokat látok az áruházakban! Szeretett dísznövénytanárom biztosan összevont szemöldökkel csóválná a fejét, ha látná ezeket a 10-es pakkos csomagolású épp-hogy-gyökeres, inkább szaporítóanyagnak, mint kész növénynek nevezhető nyurga muskátli palántákat… Meg is kérdeztem a helyi kertészeti áruházban, hogy van-e ennek értelme, márciusban muskátlit árulni? Legnagyobb meglepetésemre azt válaszolták, hogy „…bizony, a vevők keresik!” Na, de miért is keresik? Mert a multi láncokban már látják. Mit csinálunk egy márciusi hidegben megvásárolt muskátlival? Elültetjük balkonládába. Éjszakára becipeljük, hiszen kint fagy van. Reggel korán elmegyünk otthonról, még nem tesszük ki az ablakba, mert hideg van, ezért a mi munkanapunkat zárt helyen tölti a növény. Meleg van és kevés fény, ezért megnyúlik. Ebből a kezdeti kezelési hibából aztán sok-sok betegség alakul ki.

Az egyik ilyen a futómuskátli levelén jelentkező muskátli ödéma.

Ez egy olyan megbetegedése a muskátlinak, amit nem kórokozó, hanem a rossz klímaszabályozás okoz. A levél felszínén sárga foltok jelennek meg, a levelek fonákán pedig barna parásodás. A tünet oka a hőmérséklet és a relatív páratartalom túl intenzív és túl gyors változása.

A túl magas relatív páratartalom miatt a növény nem képes kellően párologtatni, ezért az erős gyökérnyomás következtében a levélben található sejtekben túl nagy nyomás alakul ki. Egyes növények ilyenkor vízcsepp formájában választják ki a vizet, hogy csökkentsék a belső nyomást (pl. árvácska, eper), más fajoknál a sejtfal sérül, a sejtek szinte “felrobbannak”.

odema-a-fonakon

A levél fonákján még csúnyább

A futómuskátli leveleken ezek a szétrobbant sejtek rövid időn belül jellegzetes parásodás formájában mutatkoznak meg. Később ezeken a sérüléseken másodlagosan megjelenhetnek gombabetegségek is. Az elparásodott foltok megjelenése után a levelek már nem tudnak regenerálódni.

Mi a megoldás? 

  • Az, hogy lassan, fokozatosan érjük el a hőmérséklet és a páratartalom kiegyenlítődését. Úgynevezett sokkot okoz, ha meleg párás helyről hirtelen hűvösebb, szárazabb levegőre kerülnek a növények, és fordítva.
  • Kerüljük a délutáni öntözést, különösen borús időben, és inkább többször kevesebbet öntözzünk, minél kevesebb olyan felesleges nedvességet kapjon a muskátli napközben, ami a naplemente előtt már nem képes távozni belőle párolgással.
  • Kerüljük a túl magas nyomást a gyökérzetben, ezt kiegyenlített öntözéssel tudjuk elérni.
  • Az általunk használt tápoldatban az elemek aránya kiegyenlített legyen, és tartalmazzon elegendő kálciumot és káliumot, amire a sejtfalak megerősödéséhez van szükség, ne csak nitrogént, amiből általában elegendő áll rendelkezésre.
  • Ahhoz pedig, hogy szép, dús növényünk legyen, rendszeresen csípjük vissza a hajtásokat, ezzel serkentve elágazásra a futómuskátlinkat. Ha ez elmarad, akkor a tövüknél kopaszak lesznek a növények és az ablakból belülről nézve nem nyújtanak majd szép látványt.

Klementisz Ágnes