Ajánló

Tartsuk kordában a sövényt!

Egy jó sövény remekül fest, és kiváló térelválasztó, ám ha nem figyelünk oda, akkor könnyen elveszítheti vonzerejét. Hogyan tarthatjuk optimális állapotban?

Jól időzített és rendszeres metszéssel!

soveny

Ha rövid sövényünk van, akkor bátran válasszuk a klasszikus sövénynyíró ollót, de ha hosszabb, akkor érdemes beszerezni egy elektromos sövénynyíró eszközt, így ebből a fárasztó kézi munkából könnyed szórakozás válhat. Tartsuk be a biztonsági előírásokat, viseljünk védőszemüveget, és figyeljünk oda, hogy a vezeték ne kerüljön a penge közelébe!

Tipp: Vannak fajták, amelyeket évente elég 2-3 alkalommal megnyírni, de például a leylandi ciprust ennél sokkal gyakrabban is visszanyeshetjük.sövény metszés

Nyírásnál figyeljünk arra, hogy a sövény teteje szűkebb legyen, mint az alja. Így a trapéz formára nyírt sövény alsó része is kap a napfényből, és nem fognak felkopaszodni az alsó ágai. Ha hosszú sövényünk van, az egyenes vonal kialakítását két karóval és a közéjük kifeszített madzaggal segíthetjük elő.

soveny

Nyírás után alaposan öntözzük meg a növényeket, és fedjük be a tövüket mulccsal. Amint sövényünk eléri az általunk kívánt szélességet és magasságot, már csak formaigazító nyírása van szükség, vagyis a legfelső és oldalsó részeket kell formára igazítani.
Később évente már csak két alkalommal kell nyírni. Először tavasszal, közvetlenül a kihajtás előtt, majd júniusban-júliusban a második hajtásnövekedés idején.

sov3