Ajánló

VISSZA A TERMÉSZETHEZ – CSINÁLJUNK RÉTET!

Nagyon örülünk annak, hogy továbbra is tartja magát a természetközeli kertek divatja. És mi lenne természetesebb, mint egy szép virágos rét?

A kerti rét elméletileg nem más, mint fű közé ültetett virágok kombinációja. Ez a romantikus megoldás valamiért még nem túl elterjedt nálunk, de Angliában például komoly hagyományai vannak.

Ökológiai előnye, hogy rengeteg élőlénynek nyújt lakóhelyet. A magas fűben békák, sünök, gyíkok élhetik dolgos hétköznapjaikat, a virágok vonzzák a rovarokat. A rét a füvek és a virágok egyensúlyán alapul. Ha a talaj túl termékeny, a füvek átvehetik az irányítást, elnyomva a virágos növényeket.

vadviragos-ret

Ha rétet akarunk készíteni, akkor a talajt ne műtrágyázzuk, és ne is turbózzuk fel más adalékanyagokkal. Ha magokról akarunk ültetni, akkor tavasszal vagy ősszel ültessünk. hagymásokat ültethetünk a fű alá is, éppen néhány adással ezelőtt foglalkoztunk a témával. A rét hátránya, hogy nem fog egész nyáron virágozni, vagyis csak tavasszal és ősszel néz ki jól pár hétig, ezért érdemes a kert hátsó részében kialakítani mini rétet, olyan helyen, ahol nincs annyira előtérben.

Ha egy füves részre akarunk telepíteni, akkor elsőként jelöljük ki pontosan azt a területet, amelyen létre akarjuk hozni a rétünket. (Egy lefektetett kötél remek szerszám erre.) Ha ezzel megvagyunk, akkor egy ásóval emeljük ki a gyepet. A fű alatti, tápanyagban szegényebb talaj remek alap lesz a réti növényeknek. Ha ezzel megvagyunk, vasvillával szurkáljuk meg a talajt, kicsit lazítsuk fel, majd gereblyével simítsuk el. Ezután keverjük el a vadvirágok magjait a fűmagokkal, és juttassuk ki a területre. Egy négyzetméterre mintegy 15 grammot szórjunk ki. A talajt ne hagyjuk kiszáradni, de arra is figyeljünk, hogy a területen ne álljon meg a víz. Ezek után már csak a megfelelő időjárásban kell reménykedni.

prerikert

prérimályva

Rétre a legjobb vadvirágokat ültetni, de néhány évelő is jó választás lehet. Ilyen például a Primula veris, a Primula vulgaris, a paeonia, vagy az achillea. A rétet ugyanúgy kell gondozni, mint a füvet, de fűnyíró helyett itt kaszával kell dolgoznunk. A nyáron virágzó rétet tavasszal vágjuk le mintegy 8 cm magasságban. Tavasszal még lehet egyszer-kétszer kaszálni, de késő tavasztól tilos, mert hagyni kell a virágokat kifejlődni. Ősszel, elvirágzás után is lehet kaszálni, de a nyesedéket mindig szedjük össze.

ret01

virágos rét imitáció