Ajánló

Hizlaljuk fel télen virágzó szobanövényeinket!

Őszi szobanövényápolási, -tápozási tippek

Mostanra lassan minden szobanövénynek vissza kell kerülnie a lakásba. Sajnos azonban éppen ilyenkor, a téli időszakban szokott a legtöbb gond lenni velük. Ennek sok oka lehet; a túlöntözés, a száraz levegő, a betegségek, a kártevők vagy a kevés fény is. A leghatékonyabb védekezés e veszedelmek ellen, ha jól „felhizlaljuk” növényeinket tápokkal. Ez különösen ajánlott a télen virágzó növények esetében.

szobanövény tápok

Táp-hegyek

Milyen szobanövény tápot használjunk és mikor?

Ma már annyiféle szer és módszer áll a rendelkezésünkre, hogy az ember könnyen a bőség zavarába eshet. Tuti recept sajnos nincs. A lényeg, hogy valamilyen formában gondoskodjunk a táplálékról, mert ha nem tesszük, akkor előbb utóbb növényink ki élik azt a csekélyke földjükből, és kezdődik a baj!

Szervestrágya

Amire mindig ügyeljünk, hogy már az ültetésnél gondoskodjunk a földhöz kevert tápanyagokról. A legcélszerűbb, ha ilyenkor 1/5 arányban érett istállótrágyát keverünk a virágföldhöz, de használhatunk bio-humuszt, vagy komposztot. Ezek az anyagok azért is nagyon jók, mert nem csak táplálják a növényeket, de a talaj szerkezetét is javítják. Ne féljünk, az érett trágyának/komposztnak semmilyen szaga nincs. Arra azonban ügyeljünk, hogy a fenti aránynál ne keverjünk többet a földhöz, főleg a trágyából, mert az könnyen kiégetheti a növény gyökereit!

szobanoveny-oszi-tapozas

Házi komposzt: benne van minden jó

Műtrágya

Bár nem vagyunk nagy híve a műtrágyáknak, a szobanövények esetében kivétel tehetünk, hiszen zárt konténerből nincs esély arra, hogy a műtrágyák a talajvizet szennyezzék. De leginkább abban az esetben javasoljuk, ha egy növénynek gyors segítségre van szüksége, hiszen még egy zárt konténerben is a talajélet egészséges egyensúlyára célszerű törekedni, amire a műtrágyák kifejezetten rossz hatással vannak.

Műtrágyák esetében sem lesz könnyű a választás. Ki kell próbálni minél többet, és ez alapján eldönteni, hogy kinek, melyik vált be. Az sem mindegy, hogy milyen növénynek és mikor adjuk.

Például a virágzó növényeknek más összetevőkre van szükségük, mint a levelükkel díszítő fajtáknak, megint más az igénye a pozsgásoknak vagy a kaktuszoknak, nem is beszélve az orchideákról.
A lényeg, hogy összetett tápszer legyen. Ez azt jelenti, hogy nem csak makro- de mikroelemeket is tartalmaznak. Azaz nem csak nátrium, foszfor és kálium van bennük, hanem például vas, cink és réz, amire szintén nagy szüksége van a növényeknek az egészséges fejlődéshez.

Ezekből is van rúd, lap, golyó, tabletta, kúp és megannyi folyadék áll rendelkezésünkre. A legjobbak talán a lassan lebomló műtrágyák, mert ezek hosszú hónapokon át biztosítják a tápanyagokat, és ami még fontosabb, éppen annyit, amennyire a növénynek szüksége van, így ezeket nem lehet túladagolni. És ez bizony egy elég fontos szempont! Mert a túladagolt műtrágya nagyon komoly károkat okozhat. Éppen ezért mindig maximálisan tartsuk be a csomagoláson feltüntetett adagolási utasításokat!

szobanövény tápozás

Terülj-terülj asztalkám!

Lombtrágyázás

Nagyon hasznos lehet még a lombtrágyázás is. Ez olyan tápoldatot jelent, amit a levélzeten keresztül tud felvenni a növény. Ezeket a kézi-permetezőbe kell összekeverni vízzel. Azonban nem árt enyhébb töménységűre keverni, mint az előírt, ugyanis a szoba száraz levegője miatt a növényeket viszonylag gyakran kell permetezni, így könnyen túladagolhatjuk a tápoldatot.

Csak havonta egyszer!

A végére egy jó hír a lustábbaknak: A téli időszakban a növényeink nagy része nyugalmi állapotba kerül, vagyis ebben az időszakban a növekedésük lelassul. Ha viszont túl sok tápoldatot kapnak, azzal növekedésre sarkaljuk őket, ami hosszú távon a kifáradásukat fogja eredményezni. Ezért növényeinket a téli időszakban elég havonta egyszer tápoldatozni.

Kivéve azokat a növényeket, amik ilyenkor virágoznak (korallvirág, ciklámen, mikulásvirág, orchidea), ezek kifejezetten ilyenkor igénylik a tápozást!