évelőágyás vadvirágokkal
Ajánló

Évelőágyás vadvirágokkal

Nem csak az egynyári vadvirágok mutatnak jól a kertünkben, mint a pipacs vagy épp a búzavirág. Akár egy évelőágyást is létrehozhatunk a hazánkban is megtalálható évelő vad növényekből. Gondozásuk rendkívül egyszerű, mivel nagyon jól alkalmazkodtak hazánk klimatikus viszonyaihoz. Ilyen évelőágyásba való növény lehet például a

Szamárkenyér

A kék szamárkenyér (Echinops ruthenicus) Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft, vadon előforduló példányainak gyűjtése, károsítása tilos. Ez a növény rendkívül mutatós színfoltja lehet a kertünknek!

Tűző napot igényel, s rendkívül szárazságtűrő. Bogáncshoz hasonló nagyon mutatós, gömb alakú virágai ragyogó kék színben pompáznak, június – júliusban virágzik. Termete igen nagy! Elérheti az 1.5 m-es magasságot, ezért fontos, hogy megfelelően nagy helyet biztosítsunk a számára. Virágzása idején vonzza a pillangókat és a méheket. Tőosztással szaporítható. Akár több színben is ültethetjük, ugyanis létezik fehér virágú változata is.

evelo-vadvirag-szamarkenyer

szamárkenyér

Kék Iringó

Hasonló az előbb említett növényhez. Gyönyörű zöld leveleket növeszt, melyeknek a közepéből május – júniusban törnek elő a magas virágszárak. Nagyon természetes hatást tud kölcsönözni a kertünknek, ráadásul jól lazítja a kötött formákat és összeültetéseket. Virágai először zöldek, majd teljes nyílás idején nagyon szép kék színt öltenek. Illata nem igazán megszokott, kicsit kellemetlen. Nagyon nagy előnye, hogy rendkívül sok ritka rovart, beporzót vonz magához! Nagyon igénytelen növény. Tűző napra ültessük, kevés öntözéssel is beéri. Több színben is ültethetjük a kertbe, mert létezik fehér, ezüst és lila virágú változata is. Magról nagyon el tud szaporodni.

vadvirag-kek-iringo

kék iringó


vadvirag-feher-iringo

fehér iringó

Kaukázusi Nadálytő

Ez az évelő igazán kitűnik égszínkék virágharangjaival a kertben. Április-májusban nyílik. Nagyon szeretik a rovarok. Fontos, hogy ne tűző napra ültessük, a félárnyék a legmegfelelőbb a számára. Tűri a szárazságot, de ha a levelei lógnak, mindenképp öntözzük meg. Elég ritkán lehet kapni kereskedelmi forgalomban, de lehet vásárolni fehér, zöld és lila virágú fajtát is. Magról nagyon szépen szaporodik a kertben.

vadvirag-kaukazusi-nadalyto

nadálytő

Pettyegetett tüdőfű

Nagyon szép, nem csak a virágával díszítő évelő. Levele is nagyon dekoratív látvány. Lehet pettyes csíkos vagy épp több levélszínű is. Kedves kis virágait áprilisban bontja, melyek több színben pompáznak. Félárnyékos és árnyékos helyre is ültethetjük. Nagy nyári melegben meghálálja az öntözést. Kertészetekben sok díszes fajtája és változata is beszerezhető. Magról is ki szokott kelni a kertben, de tőosztással jobban szaporíthatjuk.

vadvirag-tüdőfű

Pettyegetett tüdőfű (Pulmonaria officinalis)

Medveköröm

Rendkívül látványos, nagyon ritkán ültetett évelőnk. Sokkal nagyobb figyelmet érdemelne a kiskerti felhasználása hazánkban. Gyönyörű fényes, hasogatott és sötétzöld levelei vannak. Virágzata nagyon különleges, általában rózsaszín, meghaladja az 1 méteres magasságot is! Nagyon széles töve lehet a növénynek, ezért biztosítsunk a számára megfelelően nagy teret. Virágzásakor vonzza a beporzó rovarokat és a lepkéket egyaránt. Félárnyékos vagy napos helyre ültessük, de napon sokkal szebben virágzik. Csak akkor öntözzük, ha a levele lógna, mert rendkívül szárazságtűrő. Tőosztással vagy a gyökerek feldarabolásával szaporíthatjuk.

vadvirag-evelo-medvekorom

medveköröm (achantus hungaricus)

Ezekkel a fentebb említett növényekkel rendkívül látványos természetes hatású, igazi vadnövényes kerti ágyást hozhatunk létre. Nem csak a saját örömünkre, hanem a növényeket látogató beporzó rovarok nagyon nagy örömére is.

Szerző: Bugyi Zsolt