pampafű
Ajánló

Az őszi kert egyik slágernövénye: a pampafű

Sokak kedvence ez a kiemelkedő szépségű, télálló díszfű, de ha azt szeretnénk, hogy még tavasszal is szép legyen, nem árt odafigyelni egy-két dologra így a hideg beállta előtt.

Alexander Humboldt német botanikus 1818-ban keresztelte el latin nevére a pampafüvet egy kollégája után.

pampafű

A Cortadeira selloana Dél – Amerikában honos növény, méghozzá a látványos fajtából. Nincs is költőibb látvány midőn az argentin pampákon nyargaló szél meglengeti ezeket a magas, sűrű levélzetű füveket.

A pampafű levélzete és virágzata

A levelek örökzöldek, barázdáltak, keskenyek és hosszúak, némely fajta akár három méter magasra is képes megnőni.
Mivel levelei nagyon élesek, komoly sérüléseket okozhatnak, ha nem húzunk kesztyűt.

A virágzat színe ezüstös, krémfehér, rózsaszín vagy lilás árnyalatú lehet. Igazi látványossága nyár végén kezdődik, amikor kibomlanak virágai. A látvány még késő ősszel is folytatódik, mert a tollas virágok kitartanak, sőt, mivel télálló, ezért akkor is jól mutat, amikor a kertünk tulajdonképpen teljesen csupasz. Többek között ezért is hasznos ez a remek dél amerikai növény!

pampafű

A pampafű magassága és sűrűsége miatt kiválóan alkalmas a tér tagolására, térhatárolásra

Gyorsan képes nagy területeket belakni, mivel egy növény élete során közel egymillió magot képes elszórni. Új-Zélandon olyan szinten terjedt el, hogy be kellett tiltani a kereskedelmi forgalmazását, mivel gyakran az sem oldotta meg a problémát, hogy felégették a pampafű mezőket. Ezért alaposan végig kell gondolni, van-e elegendő helyünk számára a kertünkben.

pampafű

Pampafű téliesítése

A pampafű érzékeny a nedvességre, legnagyobb ellensége a téli csapadék, mely ellen úgy védekezhetünk, hogy október végén, november elején összekötjük  a  leveleit, így védve a rothadástól, másrészt  napos fekvésű helyre, laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajba ültessük és a tövét decembertől lombbal fedjük.

A pampafűről készített videónkat a képre kattintva nézheted meg!