karácsonyfa
Ajánló

A fenyő-ügy: vágott vagy gyökeres?

Évek óta halljuk mindenhonnan a szörnyű vádat, ha vágott karácsonyfát vásárolunk: meggyilkolunk egy erdőt! Csökken az oxigén termelő növényzet és hasonló súlyos vádak zúdulnak ránk. Ezek után az egyszerű ember ijedtében visszaváltható karácsonyfát vásárol, vagy dézsásat, hogy majd kiülteti a kertbe tavasszal. A valóság azonban egészen más!

karácsonyfa ültetvény

Karácsonyfa ültetvény

Hol születik a karácsonyfa?

Tévhit, hogy karácsony előtt fenyőerdőket pusztítanának ki csak azért, hogy legyen mit szaloncukorral és csillogó üveggömbökkel feldíszítenünk. A valóságban ellenőrzött karácsonyfa ültetvényekről termelik ki a fenyőket, ahol olyan sor és tőtávolságra vannak ültetve a fák, és olyan intenzív termesztés folyik (öntözés, metszés, növényvédelem), hogy kivágás nélkül a fák idősebb korukra elpusztulnának a szűk élettér miatt.

A karácsonyfa termesztés úgy kezdődik, hogy fóliaházban elvetik a fenyőmagot. 2-3 évig csemeteként nevelik, és csak ezt követően ültetik ki viszonylag szoros térállásba (200 cm sor és 150 cm tőtáv). A területeket a vadkár miatt bekerítik. Fajtától függően 5-6 vagy akár 10-15 évig is eltart, mire a fenyők elérik a megfelelő méretet. Ez idő alatt tavasszal a hajtásokat visszacsípik, így serkentve dúsabb elágazódásra az ágakat. Így szebb, sűrű ágrendszerű és kúpos formájú lesz a fenyő.

Magyarországon Zala megyében, de a Dunántúlon sok más helyen, valamint a Duna mentén is több száz hektárnyi karácsonyfa ültetvény ad munkát és megélhetést a gazdáknak. Nyaranta kaszálni, kapálni, permetezni, nyírni, télen pedig fagyban-hóban vágni, kötözni és pakolni kell. És persze őrködni is, mivel a fenyvesekben novembertől mindennapos látogatók a tolvajok. Magyarországon a fenyőket december 10 körül kezdik kitermelni.

Ezek a fenyők egészen biztosan nem hullatják le a leveleiket már az ünnep másnapján, mert ősszel a vágás előtt még sok csapadékot tudnak magukba szívni. Ellentétben a Dániából és Hollandiából olcsó dömpingként az országba kerülő és már hetek, olykor hónapok óta hűtőkamrában tárolt fenyőkkel, melyeket borsos haszonnal adnak el minden gyanútlan vevőnek. Igaz, ezeken ott díszeleg a címke: „Christmas Tree”, s a vevő megnyugszik; nem „bizonytalan eredetű” fát vásárolt…

karácsonyfa ültetvény

Karácsonyfa ültetvény, saját duglasztelep – minden centi számít

A „környezetvédő” kampányok eredményeként kezdődött a földlabdás karácsonyfa széles körű elterjedése. Ezzel –gondolhatjuk- két legyet üthetünk egy csapásra: megnyugszunk, hiszen nem vágtak ki miattunk egy fát, s az ünnepek elteltével akár ki is ültethetjük a kertünkbe…

Aki már látott faiskolában igazi földlabdás növényt, legyen az örökzöld, vagy lombhullató fa, láthatta, milyen robosztus méretű egy 1 méter körüli tuja földlabdája is; legalább 35-40 cm az átmérője. Akkor egy másfél méteres karácsonyfa földlabdájának az átmérője sem lehet ennél kevesebb, de a 60 cm-es átmérő az ideális! Ugye, láttak már karácsony előtt nylon zsákba csomagolt, két öklömnyi méretű gyökérzetű egy méter feletti fenyőfát?! Volt-e értelme földdel együtt kiszedni szerencsétlent?

karácsonyfának szánt fenyőfa

Egy ekkora fenyőnek legalább 60 centis földlabda kellene

Természetesen vannak nagyon gondosan földlabdázott és precízen dézsába ültetett (és nem beledobott!!) fenyők, melyeknek a megmaradási esélye nagyon jó, feltéve ha betartjuk azt a néhány szabályt, ami a túléléséhez szükséges.

Földlabdás karácsonyfa gondozása

Fontos, hogy a szobában is öntözzük, és maximum 3-4 napig tartsuk bent. Minél kevesebb súlyt aggassunk az ágaira, és az udvarra kitéve védjük a gyökerét a fagytól oly módon, hogy hullámpapírral vagy zsákkal körbetekerjük. Fagymentes időben, főként ha süt a nap, feltétlenül öntözni kell. Március elején, amint kienged a föld, azonnal végleges helyére ültessük, és nagyon szorgalmasan öntözzük, mert a talaj csak napokig tartó kiadós esőzés után ázik át 50-60 cm mélységben. Nagyon jót teszünk a fánkkal, ha ültetés előtt valamilyen humusztrágyát szórunk az ültető gödörbe. További részleteket a beszoktatásról, kiszoktatásról itt találsz: Így gondozd a földlabdás fenyődet!

Karácsonyfa vásárláskor tehát ne legyen lelkifurdalásunk, ha mégis inkább vágott fenyőt vásárolunk, és a földlabdás növény beszerzését a tavaszi ültetési szezonra hagyjuk!