karácsonyfa
Ajánló

A fenyő-ügy: vágott vagy gyökeres?

Évek óta halljuk mindenhonnan a szörnyű vádat, ha vágott karácsonyfát vásárolunk: meggyilkolunk egy erdőt! Csökken az oxigén termelő növényzet és hasonló súlyos vádak zúdulnak ránk. Ezek után az egyszerű ember ijedtében visszaváltható karácsonyfát vásárol, vagy dézsásat, hogy majd kiülteti a kertbe tavasszal. A valóság azonban nem ilyen egyszerű.

karácsonyfa ültetvény

Karácsonyfa ültetvény

Hol születik a karácsonyfa?

Tévhit, hogy karácsony előtt fenyőerdőket pusztítanának ki csak azért, hogy legyen mit szaloncukorral és csillogó üveggömbökkel feldíszítenünk. A valóságban ellenőrzött karácsonyfa ültetvényekről termelik ki a fenyőket, ahol olyan sor és tőtávolságra vannak ültetve a fák, és olyan intenzív termesztés folyik (öntözés, metszés, növényvédelem), hogy kivágás nélkül a fák idősebb korukra elpusztulnának a szűk élettér miatt.

Karácsonyfa termesztés

A karácsonyfa termesztés úgy kezdődik, hogy fóliaházban elvetik a fenyőmagot. 2-3 évig csemeteként nevelik, és csak ezt követően ültetik ki viszonylag szoros térállásba (200 cm sor és 150 cm tőtáv). A területeket a vadkár miatt bekerítik. Fajtától függően 5-6 vagy akár 10-15 évig is eltart, mire a fenyők elérik a megfelelő méretet. Ez idő alatt tavasszal a hajtásokat visszacsípik, így serkentve dúsabb elágazódásra az ágakat. Így szebb, sűrű ágrendszerű és kúpos formájú lesz a fenyő.

Magyarországon Zala megyében, de a Dunántúlon sok más helyen, valamint a Duna mentén is több száz hektárnyi karácsonyfa ültetvény ad munkát és megélhetést a gazdáknak. Nyaranta kaszálni, kapálni, permetezni, nyírni, télen pedig fagyban-hóban vágni, kötözni és pakolni kell. És persze őrködni is, mivel a fenyvesekben novembertől mindennapos látogatók a tolvajok. Magyarországon a fenyőket december 10 körül kezdik kitermelni.

Ezek a fenyők egészen biztosan nem hullatják le a leveleiket már az ünnep másnapján, mert ősszel a vágás előtt még sok csapadékot tudnak magukba szívni. Ellentétben a Dániából és Hollandiából olcsó dömpingként az országba kerülő és már hetek, olykor hónapok óta hűtőkamrában tárolt fenyőkkel, melyeket borsos haszonnal adnak el minden gyanútlan vevőnek. Igaz, ezeken ott díszeleg a címke: „Christmas Tree”, s a vevő megnyugszik; nem „bizonytalan eredetű” fát vásárolt…

karácsonyfa ültetvény

Karácsonyfa ültetvény, saját duglasztelep – minden centi számít

A „környezetvédő” kampányok eredményeként kezdődött a földlabdás karácsonyfa széles körű elterjedése. Ezzel –gondolhatjuk- két legyet üthetünk egy csapásra: megnyugszunk, hiszen nem vágtak ki miattunk egy fát, s az ünnepek elteltével akár ki is ültethetjük a kertünkbe…

Aki már látott faiskolában igazi földlabdás növényt, legyen az örökzöld, vagy lombhullató fa, láthatta, milyen robosztus méretű egy 1 méter körüli tuja földlabdája is; legalább 35-40 cm az átmérője. Akkor egy másfél méteres karácsonyfa földlabdájának az átmérője sem lehet ennél kevesebb, de a 60 cm-es átmérő az ideális! Ugye, láttak már karácsony előtt nylon zsákba csomagolt, két öklömnyi méretű gyökérzetű egy méter feletti fenyőfát?! Volt-e értelme földdel együtt kiszedni szerencsétlent? Nagyon meg kell tehát nézni, hogy milyen minőségű földlabdás fenyőt vásárolunk. 

karácsonyfának szánt fenyőfa

Egy ekkora fenyőnek legalább 60 centis földlabda kellene

Természetesen vannak nagyon gondosan földlabdázott és precízen dézsába ültetett (és nem beledobott!!) fenyők, melyeknek a megmaradási esélye nagyon jó, feltéve ha betartjuk azt a néhány szabályt, ami a túléléséhez szükséges.

Földlabdás karácsonyfa gondozása

Fontos, hogy a szobában is öntözzük, és maximum 3-4 napig tartsuk bent. Minél kevesebb súlyt aggassunk az ágaira, és az udvarra kitéve védjük a gyökerét a fagytól oly módon, hogy hullámpapírral vagy zsákkal körbetekerjük. Fagymentes időben, főként ha süt a nap, feltétlenül öntözni kell. Március elején, amint kienged a föld, azonnal végleges helyére ültessük, és nagyon szorgalmasan öntözzük, mert a talaj csak napokig tartó kiadós esőzés után ázik át 50-60 cm mélységben. Nagyon jót teszünk a fánkkal, ha ültetés előtt valamilyen humusztrágyát szórunk az ültető gödörbe. További részleteket a beszoktatásról, kiszoktatásról itt találsz: Így gondozd a földlabdás fenyődet!

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy elég nagy a fenyő földlabdája, akkor ne legyen lelkifurdalásunk, ha mégis inkább vágott fenyőt vásárolunk, vagy alternatív karácsonyfát állítunk, és a földlabdás növény beszerzését a tavaszi ültetési szezonra hagyjuk. 

Borítókép: www.plantura.garden