évelő zöldségek a konyhakertben
Ajánló

Évelő zöldségek, fűszernövények a konyhakertben

A kertészkedést sok ember időigényes hobbiként tartja számon, de tudtad, hogy ha évelő növényekkel dolgozol, sok időt tudsz megspórolni?

Ugyanis itt olyan növényekről van szó, amelyek minden évben újra kihajtanak és áttelelnek, ahelyett, hogy minden évben palántáznod vagy újra kéne őket vetned.
Az időmegtakarításon kívül még számos előnyük van az évelőknek. Például, mivel sokkal nagyobb gyökérzetet tudnak növeszteni, mint egynyári társaik, sokkal jobban fogják bírni a klímaváltozással járó szélsőségeket. Ráadásul évről évre egyre nagyobb lesz a hozamuk, hisz egy frissen ültetett ribizli tőről alig, egy több éves tőről pedig már rengeteget lehet szüretelni.

Hadd mutassak be Neked néhány évelő zöldséget és fűszernövényt! Az alábbi növények mind ehetőek, ráadásul nem foglalnak sok helyet, így akár erkélyen vagy magaságyásban is kisérletezhetsz velük.

1, Évelő zöldség és fűszernövény ajánló napos helyre

Sok fűszernövény mediterrán környékről származik, így jól fogják viselni a szárazabbá váló nyarainkat. Kakukkfű, borsikafű, oregánó, lestyán, petrezselyem mind jó választás a kertünkbe. Ha helyszűkében vagyunk, akár egy fűszerspirált is építhetünk, amelyben helytakarékosabban is elférnek a növényeink.

Articsóka (Cynara cardunculus)

Mindenképpen ajánlanám ezt a növényt a kert forróbb sarkaiba, mivel számos előnye van.
A beporzók és az emberek örömére gyönyörűen virágzik, emellett egészséges, ehető termése is van. Így remek növény permakultúrás kertekbe, mivel több funkciót teljesít egyszerre. Magról és zölddugvánnyal is szaporítható, nagy termete miatt szoliterként a díszkertben, virágágyban is helyet kaphat.

articsóka
Articsóka

Évelő rukkola (Eruca sativa)

A csípős ízek kedvelőinek ez a növény remek választás. A mediterrán országokban gyakran vadon is megtalálható növényt salátaként, pizza feltétként vagy akár pestóként feldolgozva is fogyaszthatjuk.

Spárga (Asparagus officinalis)

Hat-nyolc hétig szedhető tavasszal. Ha nehéz, agyagos talajod van, érdemes javítani a vízelvezető képességén. A spárga ültetése után türelmesnek kell lennünk, ugyanis csak három év után szüretelhető, de kárpótlásul utána akár 20 évig is terem!

spárga

Édeskömény (Foeniculum vulgare)

Amellett, hogy ehető, gyönyörű sárga virágokkal lepi meg a kertészt az édeskömény.

2, Félárnyékos helyre a következő évelő zöldségeket érdemes ültetni

Menta (Mentha)

Dominánsan terjed, így csak olyan helyre ültessük, ahol ez nem probléma. Könnyű a szárítása is, a mentalevél teának kiszárítva remek ajándék lehet barátok számára. Manapság már különlegesebbnél különlegesebb menta fajták közül választhatunk, például van alma-, mandarin- vagy csokiillatú menta is.

Citromfű (Melissa officinalis)

Teák és kozmetikumok gyakori alapja ez az intenzív illatú, nyugtató hatású növény, amely, ha hagyjuk, egy nagyobb sarkot is ki tud tölteni.

Sarjhagyma (Allium x proliferum)

Egyiptomi sétáló hagymának is nevezik ezt a fajta hagymát. A terjedés módja miatt kapta ezt a nevet, ugyanis a nagyobb hagymák maguktól eldőlnek, és ahova dőltek, ott újabb sarjakat növesztenek, amelyek megnőve szintén eldőlnek, így “sétál” a hagyma. Remekül terjed, így mindig lesz friss hagymánk a konyhában. A kis sarjhagymák dekoratív értékkel is bírnak, mivel távolról virágokra hasonlítanak.

Erdei szamóca (Fragaria fresca)

Ez az őshonos növény talajtakaróként is funkcionálhat. Emellett hosszan szedhető, finom gyümölcsöt is terem, amely sokkal édesebb aromájú, mint bolti társai. Ha jól érzi magát, szépen terjed, ráadásul hajtásról könnyen szaporítható, így remek cserealap, ha kertészekkel növénycserét szeretnénk rendezni.

Metélőhagyma (Allium schoenoprasum)

Ágyásszegélyeként is remekül működik ez a növény, így strukturáltabbnak tűnnek ágyásaink. Mind a virága, mind a levele ehető.

Rebarbara (Rheum rhabarbarum)

Félárnyékos helyre érdemes ültetni. Mivel vízigényes, inkább nedvesebb területre ültesd, vagy oda, ahol tudod locsolni. Szörpöt, süteményt, kompótot mind lehet belőle készíteni.

rebarbara
Rebarbara

Évelő kel (Brassica oleracea var. sabellica)

Nekem személyesen az egyik kedvenc évelő zöldségem. Dekoratív leveleivel bármelyik dísznövénnyel felveheti a versenyt. A legkülönlegesebb benne, hogy a legtöbb növénnyel ellentétben télen is nő, így hó alól is szedhetünk friss zöldséget. Sok komposzttal vagy más szerves anyaggal érdemes támogatni. Szerintem a legszebb fajta a Nero di Toscana, amelynek hamvas, sötétzöld levelei vannak, de akadnak rózsaszínes fajták is.

Téli porcsin (Claytonia perfoliata)

Ezt a növényt már különleges kinézete miatt is érdemes elültetni a kertünkbe: úgy néz ki, mintha kerek levelének a közepéből jönne ki fehér színű virága. A télen szedhető, kis igényű növényt akár lakásban is termeszthetjük. Nyersen és főzve is fogyaszthatjuk. Pozsgás leveleiből saláta, főzelék készül. Vitaminokban nagyon gazdag növény.

Évelő brokkoli (Brassica oleracea botrytis var Cymosa)

Ha ezt a fajta brokkolit ültetjük a kertünkbe, nem kell többé a palántázással bajlódnunk. A levelei és a szára is ehető. Érdemes megtámasztani valamivel, mivel 120-150 cm magasra is megnőhet.

Legyünk kreatívak! Virágágyásainkba is becsempészhetünk néhány zöldséget! Figyeljünk arra, hogy olyan helyre ültessük őket, amelyet könnyen elérünk, hogy ne tapossunk le semmilyen növényt. Egyes külföldi országokban már köztereken is megjelennek az ehető növények a dísznövények között. Például a hamburgi Planten un Blomen parkban a dísznövények közé mángoldot csempésztek a kertészek.

Szerző:

Blunck Réka humánökológus, Permaculture Design Course (PDC) okleveles permakultúra tervező és az ELTE Humánökológia mesterszakán a Permakultúra tantárgy oktatója.
Ökokert Permakultúra néven kerteket tervez, szaktanácsadásokat és workshopokat tart. A tervezés során olyan kerteket hoz létre, amelyek élőhelyeket teremtenek, magas biodiverzitással rendelkeznek és tele vannak ehető vagy másképpen felhasználható növényekkel.

Megérkeztek a vetőmagok, virágmagok, virághagymák! Keresd őket a Kert Shopban!