növény telepítés
Ajánló

Tippek növények telepítésére terráriumba és akváriumba

A terráriumban és akváriumban általában hüllőket vagy halakat tartunk. Mivel az élettér korlátozott, szükséges, hogy otthonossá tegyük a helyüket, hogy jól érezzék magukat. Ráadásul a növényeknek nagyon sok haszna is van az ilyen kis életterekben.

Erre ügyelj a növényvásárlás és telepítés előtt!

 • Milyen élőlényhez szánjuk a növényeket
 • Vízi, nedves vagy száraz lesz az élettér
 • Édes vagy sós vízről van szó
 • Átlagos hőmérsékletű, vagy valamilyen módon fűtött e az élettér
 • Mekkora a terrárium vagy akvárium mérete

1, Növények telepítése akváriumba

Az akváriumban a vízinövények szerepe nagyon fontos. Oxigént biztosítanak az akváriumban lévő élőlényeknek és fenntartják a biológiai egyensúlyt. Tisztítják is a vizet a halak ürülékétől, rejtekhelyet biztosítanak nekik, menedéket nyújtanak az ivadék halaknak.

Természetesen amellett, hogy tisztítják a vizet, mindenképp gondoskodnunk kell az akváriumban egy szűrő berendezésről is.

Nehezebb feladat a megfelelő fény biztosítása az itt élő élőlények és növények számára. Ha mélyebb az akvárium, nem jut le elég fény a növényekre, így nem fognak elég nagyra és sűrűre nőni. Az akvárium elhelyezésénél ügyelnünk kell arra, hogy ne érje közvetlen napfény. A legideálisabb a szűrt fény. Ha közvetlen napfény éri az akváriumot, szinte minden, így a növények is elkezdenek algásodni és idővel elpusztulnak. Az algásodás elkerülésére érdemes tartani az akváriumban algaevő halakat. Ha a szűrt fényben szeretnénk biztosítani a megfelelő fényigényt, azt a tetőburkolatra szerelt hosszú fénycsővel tudjuk megtenni.

növények telepítése akváriumba

Fotó: www.fressnapf.de

Ha trópusi növényeket telepítünk az akváriumba, azok megkívánják a talaj fűtését. Elektromos fűtőkábeleket kell telepíteni az akvárium alsó részére, így biztosítva az optimális hőmérsékletet a vízinövényeink számára. Nagyon fontos, hogy a hazai vízinövényeket nem szabad társítani a trópusi vízinövényekkel, mert teljesen más az igényük. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, hogy melyik növénynek mik az igényei, kérjünk tanácsot a bolti eladótól.

Ahhoz, hogy a vízinövények tartósan szépek maradjanak, a szakboltokban vásárolhatunk hozzájuk tápot, amik a halakat sem veszélyeztetik és hosszan tartóan biztosítják a vízinövényeknek szükséges tápanyagokat. Ezeknek a tápoknak az adagolásáról olvassuk el a tájékoztatót és kérjük ki az eladó tanácsát.

A legszebben és gyorsan növő akváriumi növények a Vízibojt (Gymnocoronis spilanthodies), a Karolinai tündérhínár (Cambomba caroliniana) és a Déli bakopa (Bacopa australis). Nagyon jó oxigént adó vízinövény a Vallisznéria.

Az akvárium telepítése 3 lépésben történik:

 1. A folyami homokot vagy a finomszemcsés kavicsot kb. 5-10 cm vastagon terítjük el talajrétegnek. A folyami homoknál fontos, hogy a homok nedves legyen!
 2. A vízinövényeket tőzegcseréppel együtt vagy szabadon álló gyökérzettel helyezzük be az ültetőközegbe. Ha megvan a számukra megfelelő hely, a többi kiegészítőt (uszadékfa, kő, stb.) is elhelyezhetjük az akváriumban.
 3. Mielőtt a vizet elkezdenénk beengedni az akváriumba, egy plexi darabot helyezzünk az aljára és erre engedjük a vizet. Így elkerülhetjük a víz felkavarodását és hogy az akvárium fala homokos legyen.

Befejezésül fontos, hogy a legtöbb növény a lágyított vizet szereti. Miután újonnan berendeztük az akváriumot és feltöltöttük vízzel, várjunk 2 hetet a halak betelepítésével, így biztosítva a növényeknek elég időt a talajba való begyökeresedéshez!

Ha a legprofibbaktól szeretnél tanulni, nézd meg, milyen csodálatos vízalatti kertet telepített Márknál a  GreenAqua csapata, akik mindent tudnak, amit erről a műfajról tudni lehet. Érdemes tanulni tőlük: Vízalatti kert a nappaliban

2, Terráriumok betelepítése növényekkel

A terráriumoknál kétféle terráriumot különböztetünk meg, amikor növényekkel telepítjük be:

 1. Az egyik a nedves terráriumok, amiket a nedves élőhelyeket kedvelő állatoknak alakítunk ki.
 2. A másik a száraz terráriumok a sivatagi élőhelyeket igénylő állatok számára.

Mindkétféle terráriumnál egyformán fontos, hogy megfelelő talajról kell gondoskodnunk. Minkét esetben a terrárium aljába vízelvezető réteget kell helyeznünk, ami lehet kavics vagy agyag karikák. Erre kell ráállítani a növények cserepét, amiknek a közét kitöltjük homokkal vagy termőfölddel. A homokba a meleg igényes hüllők tartásánál szükséges telepíteni fűtőkábeleket, így melegen tartható a homok. Ha elhelyeztük a megfelelő növényeket, készíthetünk díszítő elemeket kőegyüttesekből vagy faágakból is.

A nedves terrárium növényei:

 • Nagyon jól mutat egy faágra kötözve az Anubias barteri sp. Nagyon lassú növekedésű, egzotikus megjelenésű növény, mely a leveleivel díszít és több évig megtartja azokat.
 • A Tillandsia szintén nagyon mutatós a nedves terráriumban. Több fajtája is szinte egzotikus megjelenést biztosít, ilyenek a Tillandsia Usneoides, ami egy csodás csüngő növény, erős megvilágítást és gyakori párásítást igényel és a Tillandsia Lonantha red, ami szinte világít a pirosas színével, nagyon látványos kiegészítője lehet a terráriumnak, fényigénye nagyon magas és sűrűn kell párásítani.
 • A Frog Moss egy mohaféle. A terráriumba helyezve a nedvesség hatására életre kel. Szinte bárhol elhelyezhető. Kiválóan növeli a terrárium páratartalmát.
 • Fittonia (Hálóslevél) Nagyon könnyen beszerezhető, színes levélzetet hozó növény. Szinte bármilyen árnyalatban megvásárolhatjuk, így igazán kitűnő választás lehet a terráriumba.
 • A Broméliák számtalan kisméretű faja alkalmas a nedves terráriumba és még színes virágokat is hoznak.

A száraz terrárium növényei:

 • A Fáskövirózsa (Echeveria SPP) kiváló választás a homokos és száraz talajú terráriumba. Fényigénye és hőigénye is magas, csak nagyon ritkán kell szinte csak permetezéssel megöntözni.
 • Az Aloe Vera szintén kiváló választás lehet a száraz és meleg terráriumba, csak nagyon ritkán kell megöntözni, idővel pedig szép telepet alkot, így nyújtva búvóhelyet  az itt élő hüllők számára.
terrarium-novenyei

Fotó: echthartmann.com

Nagyon fontos, hogy a száraz terráriumi növények esetében semmiféleképpen ne alkalmazzunk kaktuszokat vagy különböző szúrós növényeket, mert azok az itt élő állatokon sérüléseket okozhatnak!

Fontos kihangsúlyoznom, hogy ebben a cikkben az akváriumok és terráriumok növényeivel, a növények igényével és elhelyezésével foglalkoztam. De ezen kívül még számos dologra, berendezésre van szükség a helyes működésükhöz, amikről egy szakboltban vagy a megfelelő szakirodalomban informálódhatunk.

Nekem is van itthon akváriumom, egyszerűen imádom. A neonhalak színe amikor a vízinövények között megcsillan a vízben, varázslatos látványt nyújt. A növények helyes kiválasztásával csodálatos akváriumot és terráriumot alakíthatunk ki, ami a lakásunk igazi ékkövévé válhat.

Szerző: Bugyi Zsolt