Ajánló

Hogyan öntözd a Tillandsiákat?

Szegény Tillandsia! Szolid, kevés gondozással is beérő személyiségével bizony sokszor porosodik  a könyvespolcon elfeledve. Angol elnevezése (Air plant – levegő növény) is mintha azt sugallná, hogy nincs szüksége speciális figyelemre, mivel nem a gyökerein veszi fel a szükséges vizet és tápanyagot, hanem a pikkelyszőrein keresztül. Ha van is gyökerük (nem minden fajnak van), akkor az csak kapaszkodásra szolgál.

És valóban. Nincs szükségük talajra (el is rohadnak benne), boldogan eléldegélnek  egy faágra kötözve, nincs szükségük tápanyagra, de öntözni, permetezni azért őket is kell!

tillandsia-ontozese-gondozasa

A tillandsiának több száz eltérő fajtája van, de ami közös bennük, az az, hogy szükségük van vízre az életben maradásukhoz

 

tillandsia-ontozese-gondozasa

Ökölszabály: heti egyszer öntözd meg a tillandsiát

A szabály finomhangolása: ha különösen száraz a lakásod levegője, akkor ötnaponta is bepermetezheted vízzel, ellenben, ha párás, akkor elég 10 naponta is. 

tillandsia-gondozas-ontozes

Ha több tillandsiád, léggyökeres növényed is van, akkor engedd tele a mosdókagylód vízzel és fürdesd meg őket.

Tillandsia fürdetése lépésről-lépésre

1, Töltsd meg a mosdókagylód vagy egy lavórt vízzel, és mártsd bele a növényeket.

2, Kb. fél óra múlva vedd ki a növényeket a vízből és rakd őket egy törölközőre száradni. de le is csöpögtetheted őket,      a lényeg, hogy a levelei között ne álljon meg a víz, mert az rothadást okozhat.

3, Ügyelj rá, hogy minden oldalon megszáradjanak, ha kell, forgasd őket.

4, Különösen ügyelj a gumós tillandsiákra, mert ha a gumójuk nedves marad, megrohadhatnak. 

 

tillandsia-gondozasa-ontozese

Fotók: John Merkl

via