angyaltrombita
Ajánló

Angyal vagy ördög? Az angyaltrombita

Az Angyaltrombita nemzetség

A Brugmansia a burgonyafélék családjának egyik nemzetsége, amely közeli rokona a petúniának, a paprikának és a paradicsomnak is. A nemzetséghez hét faj tartozik, ezek mindegyike angyaltrombita néven ismeretes.

Ez a hatalmas, sárga, fehér, rózsaszín, vagy piros, illatos virágokat nevelő gyönyörűség a trópusi területeken őshonos. Az angyaltrombitáknak egyetlen hatalmas hátránya, hogy mérgezőek, leginkább a virágaik, így nagy odafigyelést igényel a tartásuk, gondozásuk.

angyaltrombita

Elképesztő virágtömeg, illat és látvány is egy kifejlett angyaltrombita

Illatos dézsás növény az angyaltrombita

Az angyaltrombita virága akár fél méteresre is megnőhet és a 10-35 cm szélességet is elérheti, azaz igazi óriás virág a növények között. Ráadásul elképesztő erős illatfelhőt is áraszt magából, ezért inkább kertbe kiültetve tartsuk, mint egy zárt balkonon, vagy lakásban, mert ott túl erős lehet ez az illatáradat. Dézsás növényként, vagy kertbe kiültetve éke lehet a mediterrán hangulatú kerteknek, teraszoknak. 

angyaltrombita narancsszín

A narancs színű változat is csodaszép

A Brugmansia gondozása

Az angyaltrombitának viszonylag nagy területigénye van a fejlődéshez, hogy igazán szép, akár 3-10 méteres példányokká váljanak. Kedveli a napos, meleg helyet, de itt gondoskodnunk kell a folyamatos öntözésről. A hosszan tartó tűző napot nem szereti! Félárnyékban kevesebb nedvességgel is beéri, de szomjúságát jelzi lekókadó leveleivel.

fehér angyaltrombita

Fehér angyaltrombita. A fehér virágú a legismertebb

Nagy lombfelülete és hatalmas virágai miatt meglehetősen sok tápanyagra van szüksége. Magról vagy dugvánnyal szaporíthatóak. Enyhén savanyú talajban érzik legjobban magukat, ami jól elvezeti a felesleges vizet, mivel a pangó nedvességet nem szeretik. Fagyérzékenyek, ezért ősszel ki kell ásni a töveket és pincében átteleltetni.

rózsaszín angyaltrombita

Erős rózsaszín a Brugmansia vulcanicola

Végül, csak a rajongók kedvéért:

angyaltrombita

Létezik dupla virágú is, ‘Peanut’ fajtanévvel.