hunyorok
Ajánló

A kertek legkorábban virágzó évelői, a hunyorok

A hunyor egy nagyon különleges, már sokszor decemberben virágzó évelő növény. Sokan ismerik a helleborus niger-t (fekete hunyor), mely a neve ellenére szimpla fehér virágú. Ezen kívül rengeteg színben és fajtában létezik hunyor, melyet igen sikeresen tarthatunk a kertünkben, vagy akár egy nagyobb dézsában is! Most ezek közül lássunk néhányat.

A hunyor tartása

A hunyor egyre több kertben megtalálható, nagyon hálás évelő növény. Teljesen télálló, s ha a tél nem túl kemény, akár teljesen zölden is áttelel mutatós örökzöld leveleivel. A kertben a kicsit hűvösebb fekvésben, félárnyékban érzi magát a legjobban. Nyáron a nagy szárazságban mindenképpen öntözzük. Ha enyhe a tél, már decemberben kibontja elragadó szépségű virágait, s egészen március végéig pompázik! A zord időjárás sem akadályozhatja meg ebben, csak ha nagy hó esik rá.

keleti hunyor

Keleti hunyor (Helleborus orientalis)

A hunyor tápanyag utánpótlása

Tápanyag utánpótlásra a hunyornál nagyon ritkán van szükség. Ha ez feltétlenül szükséges, akkor mindenképpen ősszel végezzük, erre október a legideálisabb hónap. Erre kiválóan megfelel az érett komposzt vagy pedig a jól megért istállótrágya.

A komposztot maximum 5-6 cm vastagon szórjuk a talaj felszínére, s forgassuk is át vele a talajt a növény töve körül, majd öntözzük meg. Az érett istálló trágyát a növény töve köré helyezzük el minimális mennyiségben, így a tél folyamán a csapadékkal bemosódik a tápanyag is a talajba. Fontos hogy a trágyát ne tegyük közvetlen a növény tövére vagy a leveleire, mert az erős trágyától a növény könnyen megéghet. A hunyor nem válogat a talajban, a legjobban a tápdús enyhén savanyú talajokat kedveli, de megél akár a homokon is.

Ha a tél kemény volt és -15 fok alá csökken a hőmérséklet előfordulhat, hogy a hunyor levelei megfeketednek. Ebben az esetben hóolvadás után ez nem esztétikus látvány a kora tavaszi kertben, ezért célszerű egy olló segítségével a fekete leveleket egyesével a levélszár alsó részénél eltávolítani, s elégetni.

hunyorok a kertben

Fotó: Clive Nichols

Mivel társítsuk a hunyort?

Korai virágzása miatt célszerű olyan helyre ültetni a kertben, ahol szem előtt van. Például a kerti út mellé, a ház elé vagy az ágyás szélére. Kisebb méretű kora tavasszal virágzó évelő és hagymás növényekkel együtt pompás látványt érhetünk el. A hunyorral kiválóan társítható tavaszi virágzású évelő például a különböző kankalin fajok. Én a legjobban a vad természetben is megtalálható fajokat kedvelem, mert velük nagyon természetes hatású kertrészeket alakíthatunk ki.

 A kora tavaszi virágzású hagymás növények például a nagy hóvirág vagy apróbb fajtái (kikeleti hóvirág, török hóvirág), hófény, puskin virág, téltemető és a krókuszok. Gyönyörű színkombinációkat hozhatunk ezekkel a növényekkel létre, s szinte egy időben nyújtanak színes virágpompát a kertben, igényeik teljesen megegyeznek. A lényeg, hogy az apró hagymásokat ne ültessük túl mélyre. A hóvirágot 10 cm, téltemetőt 5 cm, crocust 3-5 cm, hófényt 5 cm, puskin virágot 5 cm-re.

fehér virágú fekete hunyor

Fekete hunyor (Helleborus niger)

A hunyor tartása teraszon, lakásban

A hunyor kiválóan alkalmas nagyobb méretű cserépbe vagy dézsába való ültetéshez is. Téli virágzásában így is gyönyörködhetünk akár a teraszon, védett helyen, akár a lakásban egy világos, de semmiképp sem túl meleg ablakban. Fontos, hogy túl meleg helyre ne tegyük, mert téli magasabb hőmérsékletben a növény tönkre mehet.

A legtöbbet alkalmazott fajta cserepes ültetésre a helleborus niger (fekete hunyor). Ez a szupermarketek kínálatában is általában megtalálható fehér virágú, fekete hunyor. Nagyon igénytelen, egyszerűen tartható fajta, összeültetésekben is kiválóan mutat. Nagyszerűen társítható szintén alacsony örökzöld növényekkel vagy bogyójukkal díszítő növényekkel (örökzöld fajdbogyó). Az öntözésen kívül csak két hetente kíván egy kis univerzális virág tápoldatot.

helleborus virágfejek

 Vadon termő hunyorok

Hazánkban is találhatóak még nagyon szép vadon termő fajok is, de ezek mind szigorúan védettek! Ilyen például a pirosló hunyor, mely az Északi-középhegységben, a kisvirágú hunyor, mely a Dunántúlon és az illatos hunyor, melyet a Dél-Dunántúlon találhatunk meg.

Nagyon fontos, hogy az összes hunyor fajta mérgező!!! Ezért csak olyan helyre ültessük, ahol tudunk vigyázni arra, hogy kisgyermekek ne nyúljanak hozzá, vagy épp házi kedvenceink ne rágják meg!

Hunyor különlegességek

Léteznek a nem könnyen beszerezhető, kissé magasabb árú, sokféle színárnyalatban előforduló hunyorok. Ilyen például a Helleborus Orientalis (keleti hunyor). Gyönyörű, korai virágzásával szintén felülmúlhatatlan évelő, s vannak szimpla, telt virágú, sőt anemone virágú fajtái is. A virág színe lehet több féle árnyalatú fehér, rózsaszín, bordó, zöld, citromsárga.. stb. Nekem is van több fajta a kertben, melyek mind kiválóan érzik magukat.

hunyorok a kertben

Nagyon szépek a Helleborus Double Ellen teltvirágú fajtái. Szabadföldbe, a kerti körülmények közé a legajánlottabb az ültetése. Nyáron öntözzük rendszeresen, s szintén félárnyékba telepítsük.

Nagyon szép fajta még a Helleborus Foetidus (télizöld hunyor). Gondozása nagyon egyszerű, levele örökzöld. Hosszú virágszárat nevel, melyen sok nagyon látványos apró zöldes színű virág helyezkedik el. A magassága elérheti akar a 40-50 cm- es magasságot is. Természetes hatású kertekbe, árnyékba ültetve nagyon mutatós évelőnk. Évelő kertészetekben fellehető, de sajnos a hazai kertekbe nagyon ritkán ültetik. Pedig nem annyira kényes, mint a többi hunyor fajta, sőt a szárazságot is nagyon jól tűri.

rózsaszín keleti hunyor

Keleti hunyor (Helleborus orientalis)

Remélem felkeltettem a virágbarátok érdeklődését ezek a nagyszerű évelők iránt, egyre több kertben gyönyörködhetünk szépségükben. Bízom benne, hogy tanácsaim hasznosnak bizonyulnak. Kellemes tavaszi kertészkedést kívánok mindenkinek.

Bugyi Zsolt