gránátalma
Ajánló

Edd magad egészségesre gránátalmával!

Ez az csodálatos szépségű növény számos nép történelmében nyomot hagyott az évszázadok során, kezdve a mezopotámiai birodalmaktól a főníciaiakon és görögökön át a római köztársaságokig. Latin neve, punica granatum, a punokra utal, de népszerűségéről elég annyit mondani, hogy Thomas Jefferson, az Egyesült Államok harmadik elnöke is ültetett gránátalmafát a kertjébe 1771-ben és Spanyolország déli részén található Granada is a gránátalmáról kapta a nevét.

A gránátalma mediterrán vidékeken őshonos, szárazságtűrő, a nagyon enyhe fagyot is elviseli, de a közép európai klímán főként szobanövényként érdemes tartani. Európában és nálunk is főleg a déli területeken termesztik. Télálló fajtája a hazai kertekben is előfordul, ám ehető termést nem hoz. A fa gyümölcsét használják kulináris célokra: az almából köretet, szirupot, levest, üdítőitalt, szószokat készítenek, de már azt is régóta tudjuk, hogy nem csak mutatós, hanem nagyon egészséges is!

gránátalma

a gránátalma termése

Milyen jótékony hatása van a gránátalmának az egészségre?

  • Rengeteg antioxidáns található benne, melyek lassítják az öregedési folyamatokat, és erősítik az immunrendszert.
  • Nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz.
  • Védi a májat és a vesét a toxinoktól.
  • A gránátalma segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében – bizonyította több kutatás.
  • A gránátalma fogyasztása 20 százalékkal csökkenti az LDL, a káros koleszterin szintjét, illetve jelentősen növelte a HDL (hasznos koleszterin) mennyiségét a vérben, ami jelentősen hozzájárul a szív egészségéhez
  • A gyümölcs hozzájárul a vérnyomás normalizálásához, javítja az inzulinszenzitivitást és a cukor felszívódását. Így a cukorbetegség és a metabolikus szindróma kialakulását is lassíthatja.
  • A gránátalmában található ösztrogénhez hasonló anyag segítségével csökkenthetőek a klimax tünetei, de akár a csontritkulás vagy a depressziós tünetek is csökkenhetnek a gyümölcs fogyasztásával.
  • A gyümölcs fogyasztásával megakadályozhatjuk a káros gombák szaporodását a szervezetben, így például kiváló ellenszere lehet a bélrendszeri Candida fertőzés visszaszorításának.

A következő videóban Márk elmondja, mit kell tudni a gránátalmafáról: