lugas veteményeskertben
Kerti tanácsok

Árnyékoló lugas veteményeskertbe egyszerűen – videó

A lugas az egyik legősibb természetes árnyékoló. Eltart egy darabig, míg a növényzet sűrűn benövi, de utána hosszú évekig tudjuk élvezni áldásos árnyékoló hatását, arról nem is beszélve, hogy egy szép lugas mindig a kert egyik legszebb éke is.

Lugas a kertben

A lugas lehet térelválaszó elem, vagy a kaputól mutathatja az utat a kert felé, de akár a kert leghangsúlyosabb tere is lehet, egyfajta pihenőhely kerti bútorokkal, vagy a mostani nyarainkat jellemző brutális napsütésben egy veteményes vagy magaságyás természetes árnyékolója.

Az alábbi videóban egy olyan rendszert igyekszem kialakítani, ami több hasznos funkciót is megvalósít:

  • ahogy említettem, árnyékol az erős déli napsütéstől, ami a közhiedelemmel ellentétben még a paradicsomnak, paprikának és más napimádó zöldségeknek is sok – és sokk –  lehet.
  • Továbbá segít az optimális helykihasználásban is, hiszen egy kis veteményesben, magaságyásban nincs túl sok alapterület, így érdemes a teret vertikálisan is kihasználni, és sok futó-mászó növényt ültetni, mint a bab vagy a tökfélék. Így tulajdonképpen akár meg is duplázhatjuk az adott területünket. Erről itt olvashatsz részletesebben: A kúszó zöldségnövények támrendszerei
  • Végül, de nem utolsó sorban, egy ilyen lugassal, árnyékoló-boltívvel esztétikusabbá tudom tenni a veteményest. Mert attól még, hogy az az elsődleges szerepe, hogy zöldségeket is termesszünk benne, egy konyhakert is lehet szép és dekoratív. Ennek a a lugasnak az elkészítéséhez ráadásul nagy technikai tudásra és ügyességre sincs szükség, sőt a pénztárcánkat sem fogja nagyon megterhelni a dolog.

Ha tetszett a videó, ne felejts el feliratkozni a Kert TV youtube csatornájára, hogy mindig azonnal értesülj a legfrissebb videókról!

 

A facebook oldalunk pedig egészen nagyszerű! Gyere és légy a közösségünk tagja:

 

facebook.com/otthonakertbentv