hagymasok-pincebem
Ajánló

Ne felejtsük a pincében a hagymásokat!

A gondos kertbarátok május végén, júniusban kiszedték a tulipán és egyéb tavaszi virágok hagymáit, majd gondosan eltették azokat száraz, hűvös helyre. Most, hogy erősen kifelé tartunk a nyárból, ismét csak jó, ha a pincék, tárolók felé vesszük az irányt.

hagymak

hagymák

A hagymák szétszedése és ismételt elültetése ugyan őszi feladat, viszont nem árt, ha már ilyenkor ellenőrizzük, nem indult-e meg penészedés vagy más gombás folyamat a pihenő hagymák felületén. Abban az esetben, ha nem kellő gondossággal tisztítottuk meg a hagymákat és nem száraz, hűvös helyen, szellősen tároljuk azokat, akkor bizony felütheti fejét többféle gombabetegség, ami azután az ültetés idejére elhatalmasodva, tönkreteheti a hagymáinkat.

Ha már megjelentek a gombás fertőzés jelei, akkor a gazdaboltokban is kapható, csávázó gombaölő szerekkel megakadályozhatjuk a tovább terjedést és el is pusztíthatjuk a fertőzést. A túlzottan beteg hagymákat pedig mindenképp szedjük ki a többi közül és égessük el.

hagymas

tulipánok – figyeljünk a hagymákra, hogy jövőre ilyen szép virágözönt produkáljanak

Az egyik legfontosabb dolog, hogy ha eddig nem tettük meg, most szedjük le a földet a hagymákról, és szellősen tároljuk a már tiszta szaporító képleteket, hogy ne érjenek egymáshoz. A kis fiókhagymákat is célszerű letörni, így nem szívják el az energiát a főhagymáktól még a pihenés alatt sem. A leszedett sarjak 1-2 évig még biztosan nem virágoznak, de jól fejlődve ezután szép virággal kápráztathatják el a kertkedvelőket.

jacint

a jácintok hagymái is érzékenyek a gombás fertőzésekre