téli madáretetés
Ajánló

Téli madáretetés – csak helyesen!

Nincs mit tenni, lassan megérkeznek az első komolyabb fagyok, így kinti növényeinkkel tavaszig már nem lesz sok dolgunk, azonban kertünk barátai, a madarak, mostantól szorulnak rá igazán a segítségünkre! Egy rendszeresen feltöltött etető egész madárkolóniát segíthet át a nehéz téli hónapokon, ez pedig gyakorlati haszonnal is jár a kerttulajdonosok számára, hiszen a madarak egy része természetes kártevő irtóként a nyári időszakban is a környéken marad.

Nagyon fontos, ha egyszer belekezdtünk a téli madáretetésbe, tavaszig rendszeresen kell csinálnunk! Sok madár ugyanis annyira kevés tartalékkal rendelkezik, hogy előfordulhat, hogy még a következő fagyos éjszakát sem tudja átvészelni, ha nem talál élelmet a megszokott etetőben!

Madáretető, madáreleség

Az etetés egyébként nem igényel nagyobb szaktudást. A különböző etető fajtáknak pedig se szeri, se száma. Megvehetjük készen, készíthetünk mi magunk is, mint a képen láthatjátok :-), de voltaképpen egy műanyag cserépalátét is bőségesen elegendő hozzá!

diy-madareteto

DIY madáretető. Modern és praktikus

Madaraink legalapvetőbb élelmét, a fekete, nyers napraforgó magot pedig szinte minden zöldségesnél vagy barkácsboltban megtaláljuk. De néhány marék összetört régi dió is biztos akad minden háztartásban. Az olajos magvakhoz hasonlóan fontos téli etetőanyag az állati zsiradék: a nem sós (!) vagy kifőzött szalonna, a faggyú, illetve a szintén sok helyen kapható cinkegolyó. De némi lágy sajtnak is nagyon fognak örülni a madarak, ezen kívül főtt rizs, főtt tészta, levesben főtt zöldségek is adhatók.

vegyes madáreleség madáretetéshez

A vegyes a legjobb

Viszont soha ne adjunk az énekesmadaraknak kenyeret, kenyérmorzsát, mert ezek erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását okozzák!
Időnként egy-egy almát is felszúrhatunk egy ágra. Ebből a gyengébb csőrű madarak is könnyen tudnak falatozni, és valamelyest a madarak szomjúságát is csillapítja.

a feketerigó szereti az almát

A feketerigó szereti az almát

Madáritatás

Ettől függetlenül rendkívül fontos, hogy a madaraknak mindig legyen innivalójuk!
Erre is a legcélszerűbb megoldás egy nagyméretű, műanyag alátét. Ebbe mindig tegyünk egy vastagabb ún. ülű-ágat! Ez nem csak azért jó, mert a madarak ráülhetnek, hanem azért is, mert ennél fogva könnyen eltávolíthatjuk a tálba belefagyott vizet.

Mind az itatót, mind az etetőt fontos olyan helyre tenni, ahol a ragadozók – elsősorban a macskák – nem érik el. Legjobb, ha ez valamilyen magas hely, de ha ilyen nincs, az is elég, ha egy viszonylag nyitott területre helyezzük, ahol a madarak idejében észrevehetik a rájuk leselkedő veszélyt.

madáritató

madáritató

Madárbarát növények telepítése

A legbiztosabban azonban akkor segíthetünk a madaraknak, ha kertünket madárbarát módon alakítjuk, azaz sok olyan növényt telepítünk, ami természetesen védelmet, és mindenek előtt élelmet biztosít nekik egész évben.

Ilyen növény a sóskaborbolya, a magyal, a bodza, a tűztövis, a borostyán, a madárbirs, a lucfenyő, erdei fenyő, az ostorfa, az eperfa, a madárberkenye, a madárbirs, a tűztövis, galagonya, kökény, vadcseresznye, vagy a bodza. A madárbarát kert kialakításáról itt olvashatsz többet: Madárbarát bogyós növények ültetése.

De a színes virágok is vonzzák azokat a rovarokat, amiket a madarak elfogyasztanak, és a növények magjai táplálékul szolgálhatnak.
Az is segít, ha nem távolítjuk el minden bokor alól a hullott leveleket, így az avarszinten élő élőlények is terített asztalt jelentenek.

Kiemelt kép: ndr.de