ősszel díszító egynyári virág
Ajánló

Ősszel díszítő egynyáriak – Most vessük el őket!

Rengeteg egynyári növényt ültethetünk a kertbe. Színben, alakban, magasságban és igényekben is számtalan változattal találkozhatunk. A köztereken sétálva néha elámulunk szépségükön. Októberben már sokan veszítenek szép külsejükből, de vannak olyanok, amik épp ekkor vannak teljes pompájukban. Ezeket a növényeket házi körülmények között mi is szaporíthatjuk, nevelhetjük a jövő évi virágzás reményében. Csupán dugványt vagy magot kell szednünk róluk. Tehát amikor a tereken vagy parkokban sétálunk és van rá lehetőségünk, gyűjtsünk be magokat az egynyári szépségekből!

Egynyári mályvarózsa (Alcea rosea annua)

Ennek a növénynek a magját, ha nyitott szemmel járunk az utcán, ősszel gyűjthetjük be. A magot megszedve száraz helyre tegyük el őket a következő tavaszig. A magokat április végén, május elején vessük el végleges helyükre. Ez az egynyári növény nagyon fontos szerepet töltött be a régi falusi magyar kertekben. Tűző napos helyet igényel és a szárazságot is nagyon jól tolerálja.

A mályvarózsa júliustól egészen a fagyokig is virágozhat. Nagyon szépek a hibrid telt virágú fajtái, melyek fajtától függően lehetnek 50-80, de akár 120 cm magasak is. A virágok színe lehet fehér, rózsaszín, piros, lila, de szinte a szivárvány összes színében létezik már különböző fajtája.

Keresd a Kert Shopban: Mályvarózsa vetőmag

egynyári, mályvarózsa

egynyári mályvarózsa

Bársonyvirág (Tagetes)

A bársonyvirág magját általában ősszel, szeptember-októberben gyűjtsük be. Vetése április-májusra esik, de ebben az esetben később virágzik. Nálunk a kertben elszórja a magot októberben, és már márciusban kel is, így a virágzása korábban kezdődik. Rendkívül szép és hasznos növény is. Mivel sok kártevő nem szereti, távol tartja a növényeinktől őket. A növény magassága 15-90 cm között változik. Virágainak a színe a halvány sárgától a mély vörösig terjed. Napjainkra rengeteg fajtát nemesítettek belőle. Virága lehet egyszerű, telt vagy ép kissé nagyméretű is.

  • Apró bársonyvirág (Tagetes tenuifolia): Kis növésű bársonyvirág fajta mely júniustól a fagyokig virágzik. Nagyon igénytelen. Rengeteg, általában aranysárga virágot hoz.
  • Nagyvirágú bársonyvirág (Tagetes erecta): Ahogy neve is utal rá, rendkívül nagyméretű virágokat hoz. Mérete 30-90 cm között változik. Nagyon nagy és súlyos virágfejei letörhetnek, ezért védett helyre ültessük. Virága legtöbbször krém, citromsárga vagy narancssárga színű.
  • Kisvirágú bársonyvirág (Tagetes patula): Az egyik legelterjedtebb bársonyvirág fajta. Alacsony, mindössze 15-30 cm magas. Nagy tömegbe ültetve, csoportosan mutat jól. Virága lehet szimpla vagy telt, egy vagy több színű is.
  • Tripolid hibridek: Ezek a növények teljesen sterilek. Kétféle növény hibridjéből jöttek létre. Folyamatosan virágzik.

Tekintsd meg bársonyvirág vetőmag választékunkat a Kert Shopban: Bársonyvirág vetőmag

Bársonyvirág

Díszcsalán (Plectranthus scutellariodies)

A díszcsalánt magról is vethetjük, de én jobban ajánlom a dugványozást, melyet ősszel is elvégezhetünk.  Ehhez nem kell mást tennünk, mint levágni egy 10-15 cm-es hajtást, ennek az alsó leveleit le kell szedni. A csupasz szárrészt vízbe állítjuk. Ezek pár napon belül gyökereket kezdenek hozni. Ha kellő nagyságú gyökér van rajta, cserepezzük be és világos ablakban neveljük tovább az új növényünket tavaszra.

Ez egy leveleivel díszítő növény, melynek számtalan különböző mintájú hibridje létezik. Fontos, hogy ne ültessük tűző napra, mert levelei csúnyán megéghetnek. Félárnyék vagy világos hely ideális a számára, a színei is itt a legszebbek. Nyáron nagy levelei miatt rendszeresen gondoskodjunk az öntözéséről.

diszcsalan

Nálunk ilyen gyönyörű idén ősszel a díszcsalán. A teraszunk éke.

Mindignyíló begónia (Begonia semperflorens)

Ez az egyik legismertebb begóniaféle, mely kertbe is ültethető. Szaporítható magvetéssel vagy dugványozással is. Ennél a növénynél is a dugványozást ajánlom inkább, mivel sokkal egyszerűbb és biztosabb. Egy éles késsel levágunk kb. egy 10 cm-es hajtást, melynek aljáról eltávolítjuk a leveleket. Ezt vízbe helyezzük és egy hét elteltével már gyökereket is hoz az új növényünk. Egy kis cserépbe ültetjük, világos napos ablakba helyezzük a tavaszi kiültetésig.

A mindignyíló begónia egy alacsony, maximum 20 cm magasságúra növő egynyári növény. Felhasználása nagyon sokoldalú. Ültethetjük edénybe, kertbe is. A virág színe általában piros, fehér vagy rózsaszín. A legjobb félárnyékba ültetni. Nagyon szárazságtűrő, mérsékelt öntözést igényel, de a nagy nyári forróságban öntözzük rendszeresebben. Ha az elnyílt virágokat időnként eltávolítjuk újra megszépül növényünk. Minden része mérgező a növénynek!

begónia,egynyáriak

mindignyíló begónia

Kleopátra tűje (Cleome spinosa)

Az egyik legkedveltebb egynyári dísznövény napjainkban a kertbarátok körében. Magról nagyon könnyen szaporíthatjuk. Magjait virágzás után, szeptember-októberben szedjük meg, majd márciusig tegyük el őket száraz helyre.

Márciusban cserépbe vagy virágládába vethetjük el a magokat. Magjait csak a  földfelszínre szórjuk, mert a magoknak fényre van szüksége a csírázáshoz. A palántákat csak májusban ültessük ki a végleges helyükre. Szabadföldbe is elvégezhetjük a virág vetését. Ezt májusban a fagyok elmúltával tegyük. Ilyen esetben vegyük számításba, hogy  a növény több mint egy hónappal később kezd el virágzani.

Mivel igen magas növény is lehet belőle sokan szoliternek alkalmazzák, de évelőágyak növényeként is kiválóan alkalmazható. Nagy virágai pompás látványt nyújtanak, főként csoportosan ültetve. Hosszú virágszárain mint több száz pillangó ülnek a színes virágok, melyek lehetnek rózsaszín, fehér vagy pirosas színűek is. Általában júliustól-augusztusig virágzik, de ha nagyon kedvező körülmények között van akár a fagyokig is nyílhat. A legjobb hely számára a napos, rendszeres öntözést igényel.

Keresd a Kert Shopban: Kleopátra tűje virágmag

egynyáriak, Kleopátra tűje

Kleopátra tűje

Szerző: Bugyi Zsolt

Csodálatos egynyári virágmagok és gyönyörű virághagymák érkeztek a webshopba, érdemes körülnézni, és beszerezni őket, amíg tart a készlet! 

rovarbarát virágmagok
shop.kert.tv