öntözési tanácsok kora nyárra
Ajánló

Öntözési tanácsok a kora nyári időszakra

Öntözési tanácsok a nyári kerthez

 • Ha viszonylag sok a csapadék, akkor is öntözzünk rendszeresen! Fejlődésben lévő növényeinknek –különösen a friss ültetésűeknek – igen magas ilyenkor a vízigénye. Ha ezt elhanyagoljuk, növekedésük elmaradhat az ideálistól. Persze azért szakadó esőben nem kell előszedni a slagot! 🙂
 • Inkább valamivel ritkábban öntözzünk, ne minden nap, de akkor bővebben! Így a talaj sem tömörödik annyira, és a növényeket is arra ösztönözzük, hogy mélyebbre hatoljanak a gyökereikkel. Errő itt írtam bővebben: Nyáron is szép kert öntözőrendszer nélkül.
 • Igyekezzünk annyi eső vizet gyűjteni, amennyit csak lehet! Ez a víz sokkal lágyabb, vagyis kevesebb benne a mész és vegyszereket sem tartalmaz, így növényeink sokkal jobban szeretik. Ez különösen igaz például az orchideák esetében. Ezeket a növényeket lehetőleg csak esővízzel locsoljuk!
 • Nagyon fontos, hogy a szobanövények kaspójában ne maradjon pangó víz! Ez okozza ugyanis a legtöbb szobanövény vesztét, mert szép lassan szétrohasztja a gyökereket. Öntözés után egyszerűen ellenőrizzük le, nem maradt-e a kaspóban víz, ha igen, öntsük ki! És van egy jó tippünk a nyaralás idejére is: Egy cserép, ami önmagát öntözi
 • A nyári melegben már nem túl jó ötlet fákat ültetni. Ha mégis muszáj, akkor ne szabad gyökerűt, inkább konténerest vásároljunk, és fokozottan ügyeljünk rá, hogy mindig kapjon elég vizet!
 • A nyári kánikulában legcélszerűbb a kora hajnali órákban, vagy este öntözni, hiszen ekkor a legkisebb a párolgási veszteség.
 • A felüdítő esőztető öntözést csak a reggeli órákban alkalmazzuk, este már csak a növények gyökerét locsoljuk. De a legideálisabb módszer mindenképp a csepegtetéses öntözés!
 • Ilyen időben nyugodtan lenyírhatjuk a gyepünket akár hetente kétszer is. Nincs olyan, hogy túl sok fűnyírás. Ebben a csapadékos, meleg időben ettől csak sűrűbb, szebb lesz a gyep. Viszont ha már szárazabbra fordul az idő, célszerű egy picit hosszabbra hagyni, hogy a nap ne tudja olyan könnyen kiszárítani a földjét. További részleteket a gyep gondozásához itt találsz: Mitől lesz szép a gyep? – Az öntözés, fűnyírás, táplálás aranyszabályai

nyári öntözés

Hogyan öntözzünk a nyári balkonon?

 • A nyári melegben itt is kora reggel és este öntözzünk, vagyis inkább permetezzük le vízzel a növényeket.
 • Az öntözővíz lehet esővíz, állot víz (egy éjszakán át állni hagyott) vagy felforralt víz, melyet hagyni kell kihűlni. A hideg, kemény csapvíz nem tesz jót a növényeknek. Mesterségesen tőzeggel is lágyíthatjuk a vizet. A kemény vízbe adagoljunk 10 literenként 5 deka tőzeget és hagyjuk állni ezt a keveréket fél napig.
 • Ha teheted, használj speciális víztározós virágládákat, balkonládákat, akkor kevésbé kell izgulnod a növényeid miatt, ha egy-két  öntözés véletlenül kimarad. Én készítettem egy nagyon spéci víztározós virágládát a teraszomra, elképesztően burjánzanak benne a növényeim: Önöntözős virágláda a teraszra