narancswliliom
Ajánló

Egy télen is virágzó szépség: a narancsliliom

Az 1850-es évek végén került Európába a narancsliliom (más néven szobaliliom), Dél-Afrikából származik. Európában elsőként a skót felföldi lady Charlotte Clive kezdte el a narancsliliom termesztését, ezért John Lindley angol botanikus 1854-ben róla nevezte el a növényt (Clivia miniata), de tölcséres narancssárga virágai miatt találóan narancsliliomnak is hívjuk. A ma kapható pompás virágzatú klívia fajták hosszú nemesítőmunka eredményeképpen jöttek létre. A legpiacosabb fajtákon 15-20 tölcsér alakú virág alkotja a levelek közül kiemelkedő virágzatot.

narancsliliom virág

Egy ilyen vidám virágzat elűzi a rosszkedvet

Ha most vásárolunk virágzó növényt, a gondozásánál a következőkre kell figyelni:

A klívia vízigénye:

Közepes vízigényű növények közé tartozik. Átlagos páratartalmú lakásban ritkábban öntözzük, hőmérséklettől függően elég 8-14 naponta öntözni.

Fényigénye:

Lakásban a világos helyet szereti, közvetlen napfény nélkül. Nyáron szabadban tartva tegyük árnyékos helyre.

A narancsliliom hőigénye két szakaszból áll

1, az elvirágzás utáni, tavasztól őszig tartó növekedési időszak.

A fagyok elmúltával ha módunkban áll, tegyük ki a kert árnyékos részére. A klívia számára legmegfelelőbb a tápdús, jó vízáteresztő képességű, laza, morzsalékos talaj. Átültetni a virágzás után, csak 2-3 évente szükséges. Az ennél gyakoribb átültetés ugyanis gátolhatja a virágzást. Nyáron a szabadban hetente öntözhetjük, kéthetente pedig tápoldatos vízzel is. A nyári levélzet nevelő időszakban nitrogénben dús komplex tápoldatot használjunk.

virágzó klíviák

2, a nyugalmi szakasz, melyre a virágképzéshez van szüksége.

Lehetőleg, hűvös 8-10 C˚ hőmérsékletű helyiségben pihentessük a növényt. A nyugalmi időszak alatt – amely általában októberben kezdődik és közel két hónapig tart- szinte egyáltalán ne locsoljuk. Ilyenkor csak éppen annyi vizet kapjon, hogy ne száradjon ki. Tulajdonképpen ezzel az úgynevezett szárazon tartással kényszerítjük rá a növényt, a virágzás előtt szükséges nyugalomra. Ha ilyenkor is rendszeresen locsoljuk és tápoldatozzuk, akkor valószínű, hogy a klíviánk évekig nem fog virágozni.

Ha a 60 napos hideghatás után meleg helyre visszük a növényt (20oC), akkor 12-15 nap múlva megjelennek a virágkezdemények a levelek hónaljában. Amikor a virágkocsány eléri a levelek magasságát, akkor kezdjük el az öntözését valamint a tápoldatozást foszforban dús komplex tápoldattal (vagy kifejezetten cserepes virágzó növényeknek való tápoldattal).

virágzó klívia

A szobaliliom szaporítása

Legegyszerűbben a nyáron nevelt sarjak leválasztásával lehetséges. Azonban virágozni csak 5-7 levélpáros állapotban fog. Amíg ezt a levélmennyiséget nem éri el, nem kell télen nyugalmi időszakot biztosítani számára.

Vigyázat, minden része mérgező!

Minden, amit tudni érdemes a klíviáról Márk egyperces videójában: