szúrós tűztövis sövény
Ajánló

3 mutatós, szúrós sövénynövény, amellyel nem csak szebb, de biztonságosabb is lesz a kerted

A kerti sövények leginkább a külső szemlélődők elől nyújtanak védelmet, de kitűnően felfogják a zajokat, a port, a havat és szélfogóként is nagyszerűen működnek. A szúrós vagy tövises sövények szinte áthatolhatatlan rendszert alkotnak, megvédve a portáinkat az illetéktelen pillantásoktól és a behatolóktól, búvóhelyet, táplálékot biztosítanak a madaraknak, rovaroknak, megakadályozzák, hogy a vadak letapossák a veteményest és még nagyon esztétikusak is.

Fontos szempontok szúrós sövénynövények telepítésénél

A hely kiválasztása nagyon fontos. A legszebb szúrós sövénynövények szeretik a teljesen napos helyeket. Ezért az se mindegy, hogy a ház elé, mögé, vagy nagy kert esetén térelválasztónak, esetleg a teljes porta köré szeretnénk-e ültetni őket. Fiatal korukban az öntözésről is gondoskodni kell, esetleg talajcserét is kell végeznünk. Mindez a növénytípus kiválasztásánál a növény igényeihez alkalmazkodva változhat.

Megfontolandó szempont az is, hogy van e kisgyermek vagy olyan kisállat a családban, akikben esetleg kárt tehet a szúrós sövény. Ha a kisgyermek felügyelet nélkül is szabadon sétálhat a kertben, akkor rá nézve  veszélyt jelenthetnek a tövisek és tüskék, ezért nekik nem ajánlom a szúrós növények ültetését. Amennyiben háziállatunk van, legyen az épp kutya, elkeríthetjük a sövényünket, de a kutyák nagyon tanulékonyak, meg fogják tanulni, hogy az a sövény szúr, így idővel nem fognak a sövénynél kaparni vagy benne kárt tenni.

Fontos szempont az is, hogy milyen célból ültetjük ezt a mutatós, de annál barátságtalanabb sövényt. Ha betolakodók ellen készül a zöld növényfal, legyen az két- vagy négylábú, érdemes minimum két sort, de akár hármat is ültetnünk a kiszemelt növényből. 

A legszebb szúrós sövénynek való növények, amik a levelükkel, ágrendszerükkel vagy épp a színes terméseikkel is díszíthetnek:

Tűztövis (Pyracantha)

Az egyik legismertebb szúrós sövénynövény a tűztövis. Nagyon népszerű a kertekben, mert sok színt visz a növényeink közé, szinte teljesen igénytelen és nagyon könnyű a kertben tartani. Kiváló sövény nevelhető belőle, könnyen gondozható.

szúrós sövénynövény

tűztövis sövény

Ültetésnél nem igazán igényel földcserét, kivéve, ha nagyon kötött, agyagos a talajunk, ebben az esetben egy kissé lazítsuk komposzttal az ültetőgödröt. Ültetési távolság körülbelül 1 méter, az ültetés évében alaposan öntözzük.

Ahogy telnek az évek, szinte teljesen el lehet majd hagyni az öntözést, mert nagyon szárazságtűrő. Minden évben tavasszal, amikor látjuk a hajtások megjelenését, oldalsó és felső irányból is vágjuk vissza kb felére a hajtásait, ugyanis így arra fogjuk ösztönözni, hogy szép és sűrű sövényünk legyen. A kifejlett növény magassága idővel 2 méter, szélessége pedig 1-2 méter lesz.

Nyári virágzásakor a növényen donganak a méhek, a virágok nem túl látványosak, fehérek. Virágzás után jelennek meg az igazán nagy díszt adó termései. A Mohave tűztövis fajta termése szinte tűzpiros. Az Orange Charmer fajta narancsos termésekkel díszít. A Soleil d’Or már messziről feltűnő, élénk citromsárga terméseket hoz.

A tűztövis fajtákat vegyesen ültetve egy nagyon látványos, késő nyártól egészen télig igen színes sövényt alakíthatunk ki.

A tűztövis sövénynek több haszna is van, igazi madárbarát bogyós növény. Ősszel és kora télen a különböző madarak kedvenc eledele a színes termése, sűrű tüskés ágrendszere pedig búvóhelyet nyújt nekik és szívesen raknak fészket is benne. A méhek és a rovarok is szívesen látogatják a virágzási idejében.

Gyepűrózsa vagy vadrózsa (Rosa canina)

A másik kedvenc, szinte áthatolhatatlan sövénynövényem a Gyepűrózsa. Teljesen igénytelen, nem kell ültetéskor földcserét végeznünk. Rendszeres öntözést nem igényel, csak az ültetés évében, ugyanis rendkívül szárazságtűrő.

szúrós vadrózsa sövény

vadrózsa (rosa canina)

Tavasszal a Gyepűrózsát 1-1,5 m sortávolságra ültessük el. Azért ilyen nagy a sortávolsága, mert maga a növény kifejletten 3 m magas és 3-4 méter széles is lehet, ugyanis az ágai nagyon szépen oldalra hajlók, enyhén bókolóak. Minden évben tavasszal a túl magasra növő ágakat és a nagyon oldalra hajló ágakat is alaposan metsszük meg, így sok oldalhajtást fog hozni, amitől a sövényünk áthatolhatatlan lesz. A levélzete is nagyon szép, ugyanis a rózsafélék családjába tartozik. Esztétikus virágai júniusban nyílnak, szimpla rózsa virágai vannak, amik lehetnek rózsaszínek vagy fehérek is. Ágrendszere rendkívül tüskés!!

Virágzás után, nyárvégén jelennek meg a nagyméretű és rendkívül látványos, tűzpiros színű csipkebogyó termései. Egészen addig szép a csipkebogyó a növényen, amíg a fagy megcsípi. Ezután a bogyók megpuhulnak és szépen lassan elkezdenek majd lepotyogni. Ez a csipkebogyó nagyon hasznos, imádják a madarak, de akár mi is szedhetjük. Miután a fagy megcsípta a termést, nekünk is nagyon hasznos lehet. Finom tea, szörp, lekvár is készíthető belőle, ugyan is nagyon magas az E és a C-vitamin tartalma. Elkészítés előtt olvassunk utána a pontos elkészítési folyamatnak és csak akkor szedjük le a termést, ha nem az út mentén van, nem szállt rá a sok káros anyag és kipufogógáz.

rosa canina termése

csipkebogyó

Csavartvesszőjű japán vadcitrom (Poncirus trifoliata var. ‘Flying Dragon’)

Az utolsó és szerintem az egyik leglátványosabb növény, amit szúrós sövénynek ültethetünk, a vadcitromnak a csavart ágú változata, a Csavartvesszőjű japán vadcitrom. Ez az alapfaj egy nagyon különleges csavart ágú változata, ami akkor a legfeltűnőbb, amikor télen a levelek lemennek a növényről és a csavart tövises ágrendszere kerül elő. Rendkívül szokatlan, szinte már meglepő hatást érhetünk el vele a kertben.

poncirus trifoliata

Csavartvesszőjű japán vadcitrom

Nagyon jó a fagytűrése a növénynek, így bátran ültethetjük szúrós sövénynek. A tél csak nagyon extrém esetekben károsíthatja, de ha a télen egy ága mégis elhalna a hidegtől, azt kora tavasszal távolítsuk el. Ültetésnél a talaját lazítani és savanyítani is kell, ültetőgödrébe lehet töltei hortenziáknak való földet. 1 méteres tőtávolságra ültessük el. Metszést csak akkor igényel, ha olyan ágat látunk, ami nekünk nem tetszik vagy nagyon kiáll. Kifejlett magassága elérheti a 3 métert és a 2 méteres szélességet.

Napos fekvést igényel, viszont nyáron, amikor szárazság van, rendszeresen öntöznünk kell. Nyáron nyílnak kifejezetten nagyméretű, hófehér virágai, a virágzás után jelennek meg a kisebb citromok, amik egészen télig díszítik a növényt. Sokan a termését naranccsal vagy birsalmával keverve lekvárnak készítik el. Ennél a növénynél oda kell figyelnünk a tetvek vagy a pajzstetvek megjelenésére. Amennyiben a növényen károsítót találunk, az erre alkalmas természetes szerrel kezeljük, mint pl. csalánlé, szappan vagy az a módszer, ami nekünk bevált, de kerüljük az erős rovarölőszerek használatát!

Az itt felsorolt növényeket bátran ajánlom tehát szúrós sövénynek. Gondozásuk nagyon egyszerű, szépek, látványosak, többféle haszonnal is szolgálni fognak minket a kertünkben.

Szerző: Bugyi Zsolt

Kiemelt kép: www.lafinestradistefania.it