legbujtas-szaporitas
Ajánló

Fiatalítsd meg felkopaszodott szobanövényeidet légbujtással!

Szaporítás a magasban, a légbujtás

A légbujtás nevű trükköt nem alkalmazhatjuk minden növény esetében, de szobafikusszal, filodendronokkal, könnyezőpálmával, dracénával és mirtusszal bátran próbálkozhatunk. Maga a kifejezés arra utal, hogy a „levegőben”, nem pedig talajban serkentjük gyökerezésre növényünket.

legbujtasos-szaporitas

Légbujtásos szaporításkor tulajdonképpen egy sebet ejtünk növényünk szárának felső harmadában, majd magas páratartalom mellett gyökérnövekedésre ösztönözzük. A legalkalmasabb időpont erre a késő tavaszi vagy kora nyári periódus.

legbujtas-bemetszes

Bemetszés éles késsel!

A légbujtás véghezviteléhez még egy feltételnek teljesülnie kell: növényünk szárának 1 és 3 centiméter átmérőjűnek kell lennie.

Egyet bújtat, kettőt kap!

Légbujtással gyakorlatilag két növényt fogunk kapni. Lesz egy növény a tetejéből, ami nagyon szépen tele lesz levelekkel, az alsó rész pedig el fog ágazódni, azokon az elágazásokon megint lesz levél.

  • Egy éles késsel ejtsünk apró vágást a növény szárán. (Fontos, hogy ne túl mélyet,mert akkor a növény nem lesz képes megtartani saját súlyát.)
  • És most jön a lényeg: a sebet egy ecset segítségével bekenjük gyökereztető hormonnal, és mindezt azért, hogy megnöveljük a siker esélyét.
  • Hogy a kimetszett rész ne hajoljon vissza a szárra, és ne forrjon össze, egy gyufaszálat illesszünk be a szár, és a kiálló rész közé.
  • Ezek után tulajdonképpen talajt fogunk képezni a seb köré, méghozzá mohából. A moha jól tartja a nedvességet, ami kulcsfontosságú szempont a légbújtásnál. Moha helyett használhatunk tőzegmohát, vagy akár morzsalékos földet is.
  • Ezután spricnivel öntözzük, majd tekerjük be fóliával, jól rögzítsük, vagyis szinte légmentesen zárjuk le ezt a furcsa kis batyut a növény szárán. Innentől számítva legalább 1-2 hónap kell ahhoz, hogy meglássuk a picurka kis gyökereket.
legbujtasos-szaporitas

Ott a batyu!

  • Amikor megjelennek ezek a gyökerek, akkor fogjuk, és a friss gyökerek alatt elvágjuk a virág szárát.
  • A friss, apró kis gyökeres részt elültetjük. Az alsó rész pedig a vágás helyétől kezdve el fog ágazni. Valószínűleg lesz legalább egy-két ága, és minden bizonnyal már nem fog felkopaszodni.

Fontos, hogy soha ne hagyjuk kiszáradni a növény alsó részét, amíg arra várunk, hogy gyökeret hozzon a kis batyu alatt!