beltéri kertészkedés gyerekekkel
Ajánló

Beltéri kertészkedés gyerekekkel – csíráztatás, hajtatás, különleges növények nevelése

A gyerekeket nagy örömmel tölti el, ha saját munkájuk eredményeként egy növény szépen virágzik és fejlődik. Hagyjuk, hogy saját maguk gondozhassák növényeiket. Ez jó szórakozás és hasznos elfoglaltság is egyben. Az alábbi ötletek, melyekhez csupán termésekre vagy magokra van szükség, nagy sikert arathatnak a hosszú téli hónapokban.

 A csíráztatás izgalmas mulatság

A legkisebbeket könnyű elbűvölni a különféle zöldségek és gyümölcsök magjaival, különösen, ha azoknak a növényeknek a magvait ültetjük el, amiket általában meg szoktak enni. Nagyon izgalmasnak találják, hogy új növények fejlődnek belőlük.
 
A magvak csíráztatásához sokszor elég egy vatta vagy nedves itatópapír. Használjuk a fantáziánkat. A magvakat elszórva a nedves vattára kialakíthatunk arcot, állatot vagy kis házikót is. A narancsba, citromba vagy burgonyába díszítőelemeket szúrhatunk, vagy figurákat véshetünk, majd a nedves termésbe magokat is szórhatunk. Nem sok idő elteltével nagyon látványos szobai díszünk lesz, mivel a csírázó növények teljesen be fogják borítani a terméseket.

Milyen magokat csíráztassunk?

Nagyon sok lehetőség közül választhatunk. A mustármag nagyon könnyen csírázik, de rendkívül erőteljes növekedésű. A búzát is nevelhetjük cserépben, vagy nedves anyagon. Így megmutathatjuk a gyerekeknek, hogy miből is lesz a kenyér és kiváló madáreleségként is szolgál. A borsóval és babbal rendkívül jól szemléltethető a növekedés. Üvegbe tegyük őket, melyet vattával töltünk meg.  Így megfigyelhetjük hogyan is nőnek a hajtások és a gyökerek. A zsázsa magot egész évben lehet vetni. Néhány nap alatt csírázásnak indul és egy hét elteltével már szedni is lehet. 
Csíramagokat itt tudsz rendelni: Kert Shop
 
téli csíráztatás gyerekekkel

 

Hajtatás lakásban

 Cserépben is próbálkozhatunk különböző termések vagy magok hajtatásával.
  • Gesztenyét vagy diót is ültethetünk el földbe. A gyerekeknek viszont nagyon nagy türelemre lesz szüksége a csírázásig, mert sokáig tart. Érdemes kipróbálni, hogy egy diót vattával telt befőttes üvegbe teszünk és nedvesen tartjuk. A csírázás folyamata varázslatos látványt nyújt.
  • Karácsony tájékán a datolya nagyon divatos növény. Nyugodtan ültethetjük egy nagyon hosszú, mély cserépbe, mert először a hosszú, mélyre nyúló gyökereit fejleszti ki. Később a magból nagyon mutatós pálma fejlődik ki. A cserepekre írjuk rá, melyikbe mit vetettünk, így biztos számon tudjuk tartani a növényeket.
  • Rendkívül érdekes lehet az avokádó nevelése. Többféleképpen is kezelhetjük a magját. Elvethetjük virágfölddel töltött cserépbe, de a mag egyharmada álljon ki a földből. Alaposan meg kell öntözni, és egyenletesen nedvesen tartani. Nemsokára megjelenik egy kis hajtás és a gyökerek is. A főhajtása nagyon nagyra megnő, így megmutathatjuk a gyerekeinknek, hogy is vágják le a hajtáscsúcsot. A másik lehetőség egy kicsit nehezebb és érdekesebb is lehet. A mag közepébe fogpiszkálókat kell szúrni, majd egy poharat meg kell tölteni vízzel. A magot úgy kell a pohárba lógatni, hogy a mag alsó fele a vízbe lógjon. Ha a víz párolog folyamatosan pótolni kell. Körülbelül két hét múlva erőteljes gyökerek jelennek meg és a hajtás is megjelenik. A kicsírázott magot nagyon óvatosan ültessük el egy számára megfelelő méretű cserépbe. A gyökerek nem sérülhetnek meg. A növény hamarosan akár kis méretű fává is cseperedhet.
 
beltéri kertészkedési ötletek gyerekekkel
 

Gondozzanak a gyerekek különleges növényeket!

A nagyobb gyerekeknek már nem is annyira maga a növény lehet az érdekes, hanem inkább az, hogy megfigyelhető e rajta valami vagy épp mennyire különleges. Olyan növényeket válasszunk nekik, amelyek valamiben különlegesek, kitűnnek a többi közül. Ilyenek lehetnek a húsevő növények (vénusz légycsapója) amelyek nagyon látványosan táplálkoznak és legyeket fogyasztanak. A gyerekek szívesen fogják gondozni és etetni őket.
 
A sarjnövényeket fejlesztő növények is nagyon jók lehetnek, mint például a csüngő csokrosinda (Chlorophytum comosum) vagy az indás kőtőrőfű (Saxifraga stolonifera). Nagyon különleges ezeken a növényeken látni, hogyan is fejlődnek rajtuk a sarjnövények. Majd később maguk is szaporíthatnak a kis növényekből.
 
Nagyon hasznos időtöltés a gyerekeknek, ha egyedül ültethetik és gondozhatják a növényeket. Erre a célra kiválóan megfelelnek a törpe tulipánok. Egy földdel telt cserépbe kell helyezni őket és várni a csodát. Amikor a növények virágzani kezdenek, a gyerekeket ámulatba ejti a szépségük.

Nagyon jó elfoglaltság a gyerekeinknek, ha a krumplinak hajat növesztünk!

 Szükségünk van hozzá egy szép nagy, egészséges és nyers krumplira, késre, gombostűkre, vattára, mélytányérra és fűmagra. Nedvesítsük meg a vattát, vájjuk ki a krumpli tetejét, majd tegyük bele a nedves vattát. Vágjuk le a krumpli alját egyenesre és állítsuk pár centi vízzel töltött tányérba. A vizet mindig pótolni kell, folyamatosan legyen a krumpli alatt víz. Fekete fejű gombostűből szemet, sárgarépából pedig orrot is készíthetünk neki. A vizes vattára szórjunk fűmagot. Egy pár nap alatt megjelennek az első zöld szálak majd teljesen elborítja a zöld színű haj a krumplifejet. Ügyeljünk arra, hogy a vatta mindig nyirkos legyen. Ha véletlenül kiszárad, akkor csak száraz növényszálak borítják majd a fejet.
 
Ezeket a növényeket és praktikákat bátran ajánlom a gyerekes családoknak. Nagyon leköti a gyerekek figyelmét, főleg a hosszú téli napokon ajánlott. A sikerélmény és a családdal közösen eltöltött pillanatok nagyon fontosak, főleg ha közben tavaszt varázsolhatunk a lakásunkba télen.
 
belteri-kerteszkedes-gyerekkel
 
Szerző: Bugyi Zsolt
 
BIO csíra- és mikrozöld magok most nagy választékban kaphatók a  webshopunkban: 
https://shop.kert.tv/viraghagyma-viragmag-159/vetomagok-169/csirak-mikrozoldek-221