cserepes-noveny
Ajánló

Itt az idő, hogy átültessük cserepes növényeinket! 6+1 Tipp

Erre nem csak a tápanyag utánpótlás és a földcsere miatt van szükség, hanem azért is, mert sok növény gyökérzete még télen is fejlődik, így kinőhetik a cserepüket.

cserepes-viragok-tavaszi-átültetése
Növényeink ebben az időszakban a napsütés erősödésével és hosszabbodásával intenzívebb vegetációs szakaszba kerülnek, és erőteljes növekedésnek, majd virágzásnak indulnak. Ehhez bizony tápanyagra van szükségük. Nézzük tehát az átültetés legfontosabb lépéseit!

  •  A cserepes virágokat célszerű nagyobb edénybe áttelepíteni, ügyelve arra, hogy 1, vagy 2 számmal legyen csak nagyobb az új cserép. Ha sokkal nagyobba ültetjük, mint amiben eddig volt, akkor a növény majd a gyökérképződésre fordítja az energiája nagyobb részét, így majd csak később növeszt új leveleket, hajtásokat és később is virágzik ki, mit ahogy megszoktuk, vagy éppen kellene.
cserepes-novenyek-atultetese

cserepes pilea – a nagy levéltömeg egyre több tápanyagot igényel tavasszal

  • Ha kiütjük a cserépből a növényünket, akkor a régi föld felső, úgynevezett “váll” részét szedjük le és a gyökérlabdáról is rázzunk le, vagy távolítsunk el annyi földet, amennyit csak lehet, a gyökérzet károsítása nélkül.
  •  Az új cserép aljára tegyünk egy kevés vízelvezető drén réteget, majd új virágföldet és helyezzük rá a gyökérlabdát úgy, hogy a növény gyökérnyaka, tehát az a rész, ahol a földdel találkozik, most is a cserép teteje alatt kb. 1 cm-vel legyen.
  • Ezután a gyökérlabda mellett töltsük fel földdel és tömörítsük óvatosan, hogy a gyökereket meg ne sértsük.
  • Ügyeljünk arra, hogy a növény a cserép közepére kerüljön és a gyökérzet mellé mindenhova friss föld kerüljön.
  • Ha ezzel megvagyunk, alaposan öntözzük meg a növényt, hogy az új földlabda teljesen átnedvesedjen, és már kész is vagyunk.

Jó tanács: Átültetés után 1-2 hónapig a tápoldatozást elhagyhatjuk, hiszen az új ültető közeg elegendő tápanyagot ad a frissen fejlődő gyökérzetnek, így elkerülhetjük, hogy kiég a növényünk a túl sok tápanyagtól.