cickafark
Ajánló

A napimádó cickafark, az évelőágyás dísze

A Közönséges Cickafark

Az achillea millefolium Európában és Ázsiában őshonos, a cickafark nemzetség legismertebb tagja. Évelő növény, levelei lándzsásak vagy hosszúkás lándzsásak, szára 20-80 cm-re is megnő. Virágai feltűnően szép esztétikus bugákat alkotnak, amelyeket első sorban nagyon sokoldalú gyógynövényként alkalmaznak.

A hosszú évek során rengeteg hibrid fajtát hoztak létre a nemesítők. E fajtái kis csoportokba ültetve kedvelt elemei az évelő ágyásoknak, igaz, kis virágai nem olyan impozánsak, mit a jószagú cickafark nagyméretű élénksárga virágai. A közönséges cickafark nemesített változatainak kis ernyős virágzatai piros, fehér, lila, rózsaszín, krém, vagy terrakotta színben díszlenek. Ezek a növények júliustól szeptemberig virágzanak.

A lágy, kedves habitusuk miatt romantikus hangulat érhető el velük, mely nagyon jól illik a kötetlenebb romantikus angol kertek, vagy falusi kertek stílusába. Kerítések vagy falak tövébe is ültethetjük, de akár sorba, szegélynövényként is használhatjuk őket. A színpompás fajták különösen jól mutatnak például napfényvirággal, ligeti zsályával, palástfűvel  vagy macskamentával. Szárított és vágott virágnak is kiválóan alkalmasak.

cickafark-es-deres-csenkesz

Cickafark és deres csenkesz

Kifejezetten humuszos, tápanyagban gazdag, mélyrétegű, üde és jó vízáteresztő képességű talajt, kifejezetten napfényes fekvést igényel. A nyári meleg és száraz időszakokban gondoskodnunk kell a rendszeres öntözésükről. Nagyon fontos, hogy az elhervadt virágokat még a magképződés előtt távolítsuk el. Késő ősszel közvetlenül a föld felett vágjuk vissza a töveket. Mivel a növények nagyon hamar kiöregszenek, ezért a megfiatalítás érdekében 3-4 évente érdemes szétosztani a töveket.

Szaporítása történhet dugványozással, tőosztással vagy magról. Ha magrólvetjük, a magokat ne fedjük be földdel, mivel fényen csírázó.

Jószagú cickafark

Az achillea filipendulina vagy a sárga cickafark erősen karakteres, teljesen télálló, nyáron virágzó évelő. Ez a cickafark gyakorlatilag bárhol megél és nagyon kevés gondozással is beéri. Bokros növekedésű, 120 cm-es magasságot is elérő növény. Aranysárga sátorokban nyíló, enyhén domború virágai júniustól augusztusig nyílnak a merev, felálló szárak tetején. Nagyon terebélyes növény, melynek levelei szárnyasan szeldeltek, fűrészesen fogazottak, hosszúkásak. 

A sárga cickafark ültetése

Akkor érvényesül a legjobban, ha nagyobb csoportokba ültetjük, de magányosan ültetve is igen mutatós. Régebben a szárazvirág kötészet elengedhetetlen kelléke volt, ezért vágott virágnak is alkalmas. A régi tanyasi és parasztkertek elengedhetetlen növénye volt. Szárazságtűrő, melegkedvelő növény, melyet tűző napra ültessünk. Szinte bármilyen talajon megél, de szereti a jó vízelvezetésű, némileg humuszos földet.

sárga cickafark

 

Terracotta Cickafark

Az achillea millefolium terracotta az egyik legelterjedtebb cickafark a színes virágú fajták között. A legjobb választás a száraz, forró és tűző napos helyekre. Kifejezetten bokros növekedésű fajta, e töve lassan terjed. Tányérszerű, lapos, tömött virágai előbb lazac, rozsdás terrakotta narancs, majd krémes sárga színűek lesznek. Az elnyílt virágokat tartó szárak visszavágása után másodvirágzásra serkenthetjük. Szeldelt lombozata nagyon szép ezüstös zöld színű. Magassága eléri az 50-80 cm-t. Ültetéskor 50-60 cm-es tőtávolságot tartsunk. Kiváló szárított és vágott virág.

terracotta cickafark

Cickafark Paprika

Az achillea millefolium paprika nagyon elterjedt, rendkívül szép virágdíszt adó, 50-60 cm-es magasságot elérő növény. Feltűnő paprikapiros virágait egészen a fagyokig bontja. Évelő ágyak, természetes hatású kertek és vízpartok kedvelt növénye. Szárazságtűrő, ezért tűző napra ültessük. Locsolást csak aszályos időben igényel.

achillea millefoliumpaprika

 

Saját tapasztalataim alapján ezt a rendkívül igénytelen évelőt a kevesebb gondoskodást adni tudó kertbarátoknak is ajánlom.

Bugyi Zsolt