tavirózsás dézsató
Ajánló

Készítsünk tavirózsás dézsatavat a teraszra!

Minden kertben, teraszon, balkonon, tetőkertben találkozhatunk dézsás növényekkel. Ilyenek például a leander, a kefevirág, a citrusfélék vagy más egzotikus virágok. Kevesen tudják azonban, hogy helyigényes kerti tó helyett egy nagyobb fa, vagy műanyag dézsa, kerámia kaspó tökéletes otthona lehet például egy szépséges tavirózsának.

A dézsákat eredetileg a régi háztartásokban leginkább mosáshoz, fürdéshez, illetve különböző folyadékok tárolására használták, csak az „elvetemült” kert- és növénymániások kezdtek ezekbe később növényeket ültetni.

dézsató tavirózsával

Dézsató tavirózsával

A dézsa nagy előnye, hogy tökéletesen megtartja a vizet és ezt gyönyörűen ki lehet használni. Nézzünk most egy jó példát erre.

tavirózsás dézsató

Egy mini vizes élőhely kis helyen is hangulatos és különleges látvány lehet

Megszokhattuk, hogy tavirózsát, tündérrózsát, lótuszt leginkább kerti tavakban láthatunk. A helyigényes tavacskák kivitelezése viszont szinte lehetetlen egy teraszon, vagy kisebb erkélyen, mini kertben.

Tavirózsás dézsató kialakítása

Ilyen helyre kínál kitűnő megoldást vizes ökoszisztéma kialakítására egy nagyobb, kb. 50-90 cm átmérőjű és legalább 50-60 cm magas dézsa, ami tökéletes otthona lehet 5-6 évig is egy szép tavirózsának. Ezek lassan ugyan, de kinövik a dézsát, viszont tőosztás után ismét tartható bennük egy kisebb leválasztott gyökeres növényi rész. Persze télire őt is be kell vinni egy pincébe, vízben pihenni.

Szükséges eszközök egy dézsató kialakításához:

Dézsa, agyagos kerti föld vagy tavi föld, víz, vízi növények ültetéséhez ajánlott ültető kosár, a földfelszín takarásához kis méretű kavics, tavirózsa.

Mire ügyeljünk a telepítésnél? 

Nem mindegy, hova helyezzük kis mini tavunkat. A túlmelegedés veszélye miatt nem tanácsos egész nap a napon lenni, de 5-6 napsütéses órára mindenképp szüksége van. 

A vízinövények ültetése közben mindenképp maradjon szabad a vízfelület 40-50 százaléka. Erre később is figyeljünk, és ha túlburjánzik a növény, távolítsuk el a felesleget.

Dézsató telepítés lépésről-lépésre

1, Válaszd ki a dézsató helyét és töltsd fel a dézsa 2/3-át vízzel.

2, Az ültető kosár 2/3-át töltsd meg földdel, ültesd a közepébe a tavirózsát.

3, Kicsit iszapold be a földet és nyomkodd meg a növény körül.

4, Tegyél 1-2 cm magasságban kavicsot a földre, hogy ne ne mosódhasson ki.

5, Helyezd el a tavirózsa ültetőkosarát a dézsa aljára.

6, Óvatosan töltsd tele a dézsát vízzel.

Dézsató teleltetése

Ha a dézsából télire leöntjük a víz nagy részét (csak annyit hagyunk benne, amennyi épp ellepi a tövet), akkor az edénnyel együtt könnyen mozgatható és le lehet vinni a pincébe. Ezután már csak azt nem szabad elfelejteni, hogy időnként pótoljuk az elpárolgó vizet. A tavirózsák ugyanis akkor bírják a téli fagyot, ha legalább 80 centiméteres mélységű vízben vannak a talajfelszín alatt.

tavirózsás dézsató

A tavirózsa mellett más vízinövények is jól megférnek a dézsatóban

Dézsás tavirózsánk gyönyörűen virágzó dísze lehet akár késő őszig egy kis terasznak, balkonnak is, anélkül, hogy tavat kellene kialakítanunk. Tehát, aki rajong ezekért a növényekért, illetve a vizes megoldásokért, helye viszont nincs egy saját tavacska létrehozásához, nyugodtan megpróbálhat összeállítani egy ilyen dézsatavat.

vízirózsa