kövirózsa
Ajánló

A népi gyógyászat aloe verája, a kövirózsa

Gyógyhatása, vírus- és baktériumölő képessége az aloe verával vetekszik, híresen szárazságtűrő és a legerősebb forró napsütést is jól bírja. Szaporításának most, augusztusban van itt az ideje. Ismerjétek meg közelebbről is a kövirózsát!

Szűkebb értelemben a télálló Sempervivum és Jovibarba nemzetség tagjait tekintjük kövirózsának, de tőlevélrózsás alakjuk miatt sokan közéjük sorolják az Echeveria, a Tacitus és az Aeonium nemzettségek tagjait is. Magyarországon két fajuk őshonos, mindkettő védett.

 

kövirózsa

A kövirózsa külleme

A kövirózsák pozsgás évelők, sok sarjat nevelnek, és általában párnásan fedik be a talajt. Tőrózsában növő levelei változatos méretűek; csúcsuk a fajtól függően tompa vagy hegyes; a színük zöld, kékes vagy pirosas. Sok fajta levele különböző méretű mirigyszőrrel borított, amitől olyan hatást kelthetnek, mintha pókhálósak lennének.

sempervivum

 izgalmas változatok és érdekes virágok

A kövirózsa virágai vastag, pozsgás levelekkel vagy pikkelylevelekkel borított száron a nagyobb tőlevélrózsák közepéből emelkednek ki, és annak csúcsán bogernyővirágzatban nyílnak nyáron. Színük többnyire fehér, sárga, rózsaszín, piros, számtalan árnyalattal. Virágzás után az elnyílt tőrózsák elpusztulnak, de a sarjak természetesen tovább élnek és áttelelnek.

kovirozsa

tömött párnát alkotva terjeszkedik

A kövirózsa fényigénye, szaporítása

A kövirózsák rettentő igénytelen növények, könnyen nevelhetőek és szaporíthatóak. Híresen szárazságtűrők és a legerősebb forró napsütést is jól bírják, sőt minél több a fény, annál jobban fejlődnek. Egyetlen ellenségük a pangó víz, amitől gyorsan kirohadnak. Sekélyen gyökerező növények, még a kavicsos, sziklás talajon is remekül érzik magukat. Könnyen szaporítható a sarjakkal, amelyeket csak le kell választani a tőről és a nyirkos talajra helyezni, ha még nincs gyökere. Ha már van néhány szál, akkor azokat a felső talajrétegbe óvatosan nyomjuk bele.

kovirozsa-virag

érdekes, szép virágait az idősebb rozettákból kiemelkedő száron hozza

A kövirózsa megelégszik bármilyen homokos, köves talajjal, csak az a fontos, hogy az esővíz könnyen elfolyjék a gyökerei közül. Akár nagyobb, lyukas kövekbe is ültethetjük őket, amit azután önálló díszként is használhatunk kertben, teraszon, verandán, napos ablakpárkányon. Ellensége lehet az extrém szárazság és a fényhiány. Könnyen megnyúlik ugyanis, ha például gyomok takarják be a tövet.

A kövirózsa gyógyhatása

A kövirózsa nemcsak szépségéről, de gyógyhatásáról is közismert:

  • A növény friss vagy szárított leveleiből préslevet készítenek, melyet  a természetgyógyászat fülgyulladás esetén alkalmaz a fájó fülbe csepegtetve.
  • Baktérium és vírusölő hatása is van.
  • Szájüregi fertőzések, rovar- és csaláncsípések, övsömör, orbánc, vágott sebek, égési sérülések kezelésére, és ajakherpesz, futószemölcs leszárítására is alkalmas.
  • Nedvét  gyógyszertári krémbe keverve  használhatjuk májfolt vagy egyéb bőrelszíneződés halványítására, eltüntetésére,
  •  Napégés ellen az aloe verával is felveszi a versenyt. Préseljük ki egy alaposan megmosott virág leveleit, keverjük össze egy evőkanál olívaolajjal, adjunk hozzá pár csepp levendulaolajat, és kész is a tökéletes napozás utáni kence.
  • A kövirózsa félbevágott levelét tyúkszem eltávolítására is használhatjuk. Éjszakára rögzítsük a tyúkszemre, majd másnap áztassuk ki a lábunkat, és kapargassuk le az elhalt bőrt. Ismételjük meg esténként, ameddig szükséges.
  • Hatásos a bárányhimlő gyorsabb leszárítására.
  • A levél forrázatát teaként torokgyulladásra, hörghurutra, kisebesedett száj és afta gyógyítására használhatod.
  •  A kozmetikai iparban is használják.A kövirózsa használatának nincs ellenjavallata, semmilyen mellékhatástól nem kell tartani.

A kövirózsa gondozásáról e rövid videóban is tájékozódhatsz!

Forrás: itt