kerti-to-csobogo-tisztitasa
Ajánló

Csobogók, kisebb kerti tavak tavaszi karbantartása

Ahogy a hőmérséklet napközben tartósan melegszik, ezzel együtt kerti csobogóink, tavacskáink vizének hőfoka is egyenes arányban – bár lassabban -, de melegszik. Ha ezekben bármilyen vízinövényt tartunk, vagy vízforgató motort működtetünk, akkor mindenképp célszerű ilyenkor egy kicsit „gatyába rázni”, hogy a nyár folyamán szép vízfelületünk, tisztább vizű mini-ökoszisztémánk és rendben működő csobogónk legyen.

kerti-to-csobogo-tavasz

kerti tó csobogóval – megfelelő mélységű kerti tóban jól érzi magát a tündérrózsa

1, Tisztítsuk meg a tavat a belehullott növényektől

Legtöbbször a vízbe ősszel-télen bele hulló szennyeződés okozhat problémát.

A lehulló leveleket a szél belefújja a kis tavacskába, vagy a csobogó víztározójába, ami iszaposodáshoz és a vízforgató rendszer eltömődéséhez vezethet. A másik szennyező forrás lehet a tavacskában nevelt vízinövények télen elhaló levélzete. Ilyenkor tehát nem árt ezektől megszabadulni. Fontos azonban tudni, hogy azokban a tavacskákban, amelyekben például tavirózsát, vagy nádféléket tartunk, nem jó, ha az összes iszapot kikotorjuk, kiszippantjuk, mivel ez ad táptalajt a növényeknek a következő évben.

Azokban a csobogókban, tavakban tehát, amelyekben növények is élnek és áttelelnek, ilyenkor tisztítsuk meg a víz felszínét az úszó szennyeződésektől, illetve szedjük ki a vízből az elhalt növényi részeket (pl: tavirózsa levele) majd egy szerszám nyelét ledugva, vagy a karunkkal nézzük meg, hogy mennyi iszap gyűlt össze az alján.

2, Iszaptalanítás

Ha az iszapréteg vastagabb, mint a tóban élő növények cserepe, akkor abból célszerű eltávolítani valamennyit. Ezt leginkább óvatos kimerítéssel (egy műanyag tál, vagy kőműveskanál segítségével) tehetjük meg, lassú mozdulatokkal, hogy több, sűrű iszap maradjon az edényekben mint víz. Ha pedig van egy külső, erős szivattyúnk, akkor azt is bevethetjük. Az iszappal együtt kiemelt vizet pótoljuk. Amúgy sem árt a kisebb csobogók, tavacskák teljes vízmennyiségének egyharmadát frissre cserélni.

mini kerti tó

mini kerti tó – saját kis ökoszisztéma alakul ki egy jól összeállított kerti tavacskában

3, Szivattyúk, motorok tisztítása, karbantartása

A csobogók, szökőkutak motorját ilyenkor emeljük ki és amennyire csak lehet, szétszedve tisztítsuk meg a szennyeződésektől, vízkőtől. Fontos, hogy a szivattyúk szűrőit teljesen tisztává varázsoljuk, mert a benne megtelepedő kosz miatt a motor egyre kevesebb vizet forgat majd. Ugyanígy az ezekhez csatlakozó tömlőket is próbáljuk meg kipucolni a bennük felgyűlt algától, iszaptól, ha ez nem megy, akkor inkább cseréljük ki a csöveket.

Ha a csobogónk víztárolója kisebb és nincs benne növény, akkor teljes vízcserét is végrehajthatunk, miközben a víztartó edényt is alaposan megtisztíthatjuk a belehullott szennyeződéstől, homokszemektől.

kerti csobogó karbantartása

algás csobogó – ha kimarad a tavaszi tisztítás, könnyen bealgásodik a csobogó vízgyűjtője

A csobogó, a kerti tó vízinövények otthona is, tehát elkerülhetetlen, hogy iszapolódjanak. Ez egy természetes folyamat, ami szükséges ahhoz, hogy a benne kialakuló mini-ökoszisztéma normális körforgása működjön. Ezzel együtt, tavasszal, a szivattyúk bekapcsolásával általában a mélyből kissé bűzös víz jön fel. Ettől sem kell megijedni és az összes vizet lecserélni, mert csak arról van szó, hogy a rothadási folyamattól az iszapban felgyűlt gázok ilyenkor a víz mozgásától kiszabadulnak. Ha a csobogó, szökőkút motorját ilyenkor erősebbre állítjuk, vagy folyamatosan hagyjuk üzemelni, akkor ezek a gázok egy-két nap alatt távoznak és megszűnik a kellemetlen szag a tavacska körül, ezzel együtt a víz is sokkal tisztább lesz.