Ajánló

Quinta de Regaleira – A rejtélyek parkja

Egy nagyon különleges, furcsa hangulatú parkba vetődtünk el idén nyáron Portugáliában. Tulajdonosa rajongott a szabadkőművesek, templomosok, alkimisták és a rózsakeresztesek hagyományaiért, a számmisztikáért, így a kert ösvényei, titkos járatai, a számtalan alagút tele vannak szimbólumokkal, misztikus utalásokkal. 

Quinta da Regaleira birtok a portugáliai Sintra történelmi központjától 15 perc sétára található, vonattal fél óra Lisszabontól. A város az épületeivel és az azokat körülvevő tájjal együtt szerepel az UNESCO Világörökségi Listáján.

sintra-portugal

Sintra

A park története

Sokszor cserélt gazdát a park, mire António Augusto Carvalho Monteirón báró személyében megtalálta az igazit. Az eredetileg Brazíliában élő, sokszoros milliomos báró erre a birtokra vonult vissza, hogy Luigi Maninia neves olasz építész és díszlettervező segítségével megvalósítsa nagyra törő álmait.

1904-1910-ig tartottak a munkálatok, addigra alakult ki a  birtok semmihez sem fogható, eklektikus csodavilága.

quinta da regaleira-palota

A park központja a palota,  amit az eklektikus stílus jellemez. Teli van apró szimbólumokkal, stukkókkal, vízköpőkkel, tornyokkal, erkélyekkel és színes üvegablakokkal. Ugyanakkor titkos ajtókat, rejtett szobákat is találni itt, egy fura könyvtárral együtt, amit úgy alakítottak ki, hogy a látogató a padlóra helyezett tükrök miatt úgy érezheti, lebeg a könyvek között.

quinta da regaleira

A palota Fotó: Taylor Moore

 

Fotó: Taylor Moore

 

 

A parkban található még egy hasonló stílusban épített kápolna, számos tó, szőkőkút, lugas, pihenőhely. Monteiro nagyon hitt a primitivizmusban, ezért ezeket a helyeket az ösvényekkel együtt úgy alakították ki, mintha csupán a természet keze lenne a dologban.

quinta

 

Fotó: Taylor Moore

quinta da regaleira

 

Monini egy hatalmas alagútrendszert is tervezett a teljes birtok alá, aminek számos lejárata van és több gyönyörű barlangja. Itt is jellemzőek a szabadkőműves jelképek, a föld alatti világ a sötétség és a fény, illetve a halál és a feltámadás közötti utat szimbolizálja.

quinta da regaleira

 

Fotó: Taylor Moore

 

Fotó: Taylor Moore

 

Fotó: Taylor Moore

A park legérdekesebb és legrejtélyesebb része a két beavatási kút. Ezeket is az alagútrendszer kapcsolja össze a birtok többi részével. A nagyobb kútban egy 27 méter hosszú, spirális lépcső ereszkedik alá, míg a kisebb 9 gyűrűre oszlik, amiket egyenes lépcsők kötnek össze. Víz soha nem volt ezekben a kutakban, talán különböző rituálék helyszínéül szolgáltak.

 

Fotó: Taylor Moore

 

Fotó: Taylor Moore

A birtok körbejárásához mindenképpen legalább 3-4 órával számoljunk, tényleg elképesztően izgalmas minden szeglete. És nagyon ajánlott a kényelmes, akár vízálló cipő, egyrészt a barlangok miatt, másrészt mert nagy a szintkülönbség a kert egyes részei között. Legjobban gyerekeseknek ajánljuk ezt a programot, nekik egész biztosan felejthetetlen élményt nyújt ez az elvarázsolt park.