magvetés, palánta
Ajánló

Így neveld a növényed 1. – A magvetés

Bár télanyó még odakint kotlik, már nincs messze a tavasz, így nem árt elkezdeni a kerti tevékenységek megtervezését! Ennek első és egyik legfontosabb lépése a magvetés! Hiszen ahhoz, hogy a növény-növendékek elég edzettek legyenek a kiültetéshez, hamarosan meg kell indítsuk a pályafutásukat.

palanta-magvetes

Carpe diem!

Magvetés lépésről-lépésre

1, Az első és egyik legalapvetőbb lépés a magok beszerzése.

Ezen nem érdemes spórolni, mert ha a gyenge minőségű magok csődöt mondanak, akkor könnyen lehet, hogy csak jövőre tudjuk helyrehozni a csorbát.
Természetesen felhasználhatjuk előző évi „siker–növényeink” magjait is, de nincs rá garancia, hogy az utód is olyan nagyszerű lesz, mint a felmenő, hiszen időközben más génekkel vegyültek. Viszont a nemesített magok esetében szinte biztosak lehetünk abban, hogy a növény és termés olyan lesz, mint amit a cégér ígér.

2, Akármilyen magot is vettünk, az ültetés előtt érdemes elvégezni a „víz tesztet”.

Senkinek sem kell megijednie, nem tér vissza a spanyol inkvizíció, pusztán annyiról van szó, hogy két deci vízbe beáztatjuk magjainkat, és amelyik nem merül el, azt dobjuk ki, mert az nem fog kikelni. A maradékot pedig nyugodtan ott is hagyhatjuk, hogy egy kicsit felszívják magukat.

Természetesen a magok kikelésének akkor van a legnagyobb esélye, ha jó vízáteresztésű, tápanyagban dús és morzsalékos talajba kerülnek. A jó vízelvezetés alapja pedig az, hogy a víznek legyen hol eltávoznia. Tehát bármibe is ültetünk, mindenképp legyen az alján nyílás, ahol a víz távozhat.

palanta-tojasdoboz-magvetes

Nagyon praktikus és környezetbarát megoldás a tojásdobozban palántázás

3, A magvetésre szánt föld legyen laza, morzsalékos.

A legegyszerűbb megoldás a kész palántaföld. De magunk is elkészíthetjük az ideális koktélt; a virágföldet rostáljuk át, szedjük ki belőle a nagyobb rönköket, és gondoskodjunk róla, hogy finom, morzsalékos legyen! Ezt elősegíthetjük, ha 1/5 arányban mosott folyami homokot vagy perlitet adunk hozzá .

Mivel a csírázó magok először csak a saját tartalékaikat használják a növekedésre, tulajdonképpen mindegy, hogy van-e tápanyag az ültetőközegben. Azonban előfordulhat, hogy a palánták egy kicsit tovább maradnak ebben a közegben, így azért nem árt egy pici tápanyagot biztosítani a számukra. A legjobb, ha a földhöz 1/5 arányban biohumuszt esetleg érett istállótrágyát keverünk. Utóbbival azonban jobb vigyázni, mert ha több van a talajban a kelleténél, könnyen megperzselheti a zsenge gyökereket!

4, Ne vessük a magokat mélyre!

Bőven elég, ha csak a föld tetejére helyezzük őket, és egy közepesebb sűrűségű szitával finom földet rostálunk rájuk 0,5-1.0 cm vastagságban.
De a magokat nem vethetjük ám, „ahogy esik, úgy puffan” módon. Igyekezzünk úgy helyezni őket, hogy egyenként, nagyjából egyenlő távolságra legyenek egymástól. Ez azért fontos, mert ha több mag is kihajt egymás mellett, akkor később ’egyelni’ kell őket. Vagyis ki kell szedni a felesleget, hogy ne nyomják el egymást (bár találkozni olyan megoldásokkal is amikor hagyják, hogy a palánták “elrendezzék” maguk között a dolgot. Ez viszont csak akkor működik, ha növények később is abban az ültetőközegben maradnak!)

Az egyelés egyrészt elég unalmas tevékenység, másrészt könnyen meg is sérülhetnek közben a bent hagyott palánták gyökerei is. Megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha eleve egyelt „mag-szalagokat” veszünk. Ezek olyan papírcsíkok vagy korongok, amiben a magok már szemenként el vannak helyezve, és elég ezeket a földbe tennünk. Természetesen ezeket is elkészíthetjük magunk, úgy, hogy egy papírtörülközőt csíkokra vágunk, és egy kis csiriz vagy cukor massza segítségével egyenként a papírhoz ragasztjuk a magokat. Ez ráadásul a későbbiekben még táplálni is fogja a palántákat!

palánta közeg magvetés

A palántáknál is fontos a jó közeg

5, A csírázási időszakban a magok nagyon szeretik a talp meleget.

Ilyenkor nyugodtan tehetjük őket a radiátorra egy deszkára helyezve. A kihajtás után azonban hűvösebb helyre kell kerülniük!

6, Nagyon fontos, hogy a palánták földje sohasem száradhat ki! De túlöntözni sem szabad őket!

A legjobb, ha naponta egy permetezővel gondoskodunk az állandó nyirkosságról. Továbbá, egy üveglappal vagy más fényáteresztő fedéllel fedjük be őket, így biztosítva az állandó párát.

Persze ezt csak addig hagyjuk rajta, amíg nem akadályozza a palánták növekedését!

Minőségi Kiepenkerl vetőmagokért keresd fel bátran a webshopunkat: SHOP.KERT.TV

rovarbarát virágmagok
shop.kert.tv