majusi-kerti-teendok
Ajánló

Kihagyhatatlan kerti teendők májusra

Május talán a legnépszerűbb hónapja az esztendőnek. Ilyenkor már a növények java ontja csodás virágait és zöldell a természet. Valljuk be, már nagyon ránk férne az igazi tavaszi időszak, hogy komolyan belevághassunk a kertek látványos megszépítésére. Ez annál is inkább örömteli feladat, mert az orgonák, gyöngyvirágok és bazsarózsák isteni illata veszi körbe a (jó esetben) napsütésben ilyenkor kertészkedőket. Íme néhány a legfontosabb májusi teendők közül.

majusi-kert-teendok-gyongyvirag

Gyöngyvirág – a májusi kert illatának egyik meghatározója

Május a virágoskertben

 • A Fagyosszentek elmúltával ideje lesz a dáliák, kánnák, kardvirágok és más gumós, gyöktörzses, átteleltetett növények ültetésének. Mielőtt ezeket kihelyezzük, célszerű megnézni, hogy nincs e sérült, rothadt rész rajtuk, vagy esetleg valamilyen gombás megbetegedés. Ha igen, akkor kezeljük ezeket, illetve vágjuk le a tövekről. 
 • Jöhetnek az egynyáriak! Ahol a virágágyásokba nem telepítettünk kétnyáriakat, oda az egynyári palántákat is kiültethetjük. A legfontosabb ültetési és gondozási tanácsokat az egynyáriakhoz ebben a cikkünkben találod meg: Hová ültessük az egynyáriakat?
 • Az egynyáriak helybe vetését is megkezdhetjük.
 • Csak az elvirágzott tulipán fejeket szabad levágni, a zöldjét hagyjuk meg, amíg egészen vissza nem száradnak! Így a növény hagymája még sok energiát tud begyűjteni a következő virágzáshoz. Nézd meg ehhez kapcsolódó videónkat!
májusi virágágyás

Fotó: El blog de la tabla

Májusi teendők a konyhakertben

 • A zöldséges kertekben is egyre több munka akad. Kiültethetjük majd a paradicsom, paprika, zeller, uborka, padlizsán, káposzta, karalábé palántákat és elvethetjük a kényesebb, melegebb talajt igénylő zöldségmagokat is.
 • Májusi melegben már nem túl jó ötlet fákat ültetni. Ha mégis muszáj, akkor ne szabadgyökerűt, inkább konténerest vásároljunk, és fokozottan ügyeljünk rá, hogy mindig kapjon elég vizet!
 • Lassan a ribizli és az egres is elkezd virágozni, így ezeket fokozatosan, egyre többet kell öntözni a jó terméskötődés érdekében, a töveiket pedig jó, ha mulccsal vagy fűkaszálékkal takarjuk.
majusi-kerti-teendok

A bazsalikom első levelei Fotó: El blog de la tabla

Öntözés

 • Ha viszonylag sok a csapadék, akkor is öntözzünk rendszeresen. Fejlődésben lévő növényeinknek – különösen a friss ültetésűeknek – igen magas ilyenkor a vízigénye. Ha ezt elhanyagoljuk, növekedésük elmaradhat az ideálistól. Persze azért szakadó esőben nem kell előszedni a slagot!
 • Inkább valamivel ritkábban öntözzünk, de akkor bővebben! Így a talaj sem tömörödik annyira, és a növényeket is arra ösztönözzük, hogy mélyebbre hatoljanak a gyökereikkel.
 • Igyekezzünk annyi eső vizet gyűjteni, amennyit csak lehet! Ez a víz sokkal lágyabb, vagyis kevesebb benne a mész és vegyszereket sem tartalmaz, így növényeink sokkal jobban szeretik. Ez különösen igaz például az orchideák esetében. Ezeket a növényeket lehetőleg csak esővízzel locsoljuk! Mert ugye a májusi eső aranyat ér

Szobanövények

 • Nagyon fontos, hogy a szobanövények kaspójában ne maradjon pangó víz! Ez okozza ugyanis a legtöbb szobanövény vesztét, mert szép lassan szétrohasztja a gyökereket. Öntözés után egyszerűen ellenőrizzük le, nem maradt-e a kaspóban víz, ha igen, öntsük ki!
 • Ha ki szeretnénk tenni a szabadba a szobanövényeinket, akkor fokozatosan szoktassuk őket a kinti klímához. Az erős szél vagy napsugárzás nagyon megviselheti őket, ezért igyekezzünk a túlságosan szeles vagy napos helyeket kerülni! És nagyon figyeljünk az éjszakai fagyokra, mert elég egy ilyen, és szörnyű véget ér szobai kedvencünk! A növények helyes kiszoktatásáról ebből a cikkünkből Új növények a balkonon. Mire ügyeljünk? tudhatsz meg többet.

Gyepgondozás májusban

 • Mohával teli fű ellen az egyik legjobb védekezés a gyepszellőztetés, gyeplazítás. A mohát egy erősebb gereblyével könnyedén el tudjuk távolítani, a gyepszellőztetéshez pedig elég jó ásóvilla, amivel szépen „megszurkáljuk” a pázsitot. Ha nagyobb a gyep területe, szerezzünk egy gyepszellőztető-gépet. Mivel a moha előbb-utóbb vissza fog térni, ezt műveletet egy évben legalább háromszor-négyszer meg kell ismételnünk!
 • Egy aszályos vagy hideg tél meg tudja viselni a gyepet. Akár egész területek tudnak teljesen kikopni. Ezeket célszerű felülvetni, ugyanis a gazok hamarabb fognak felbukkanni rajtuk, minthogy a fű ismét birtokba venné. Mielőtt nekiállnánk, előtte alaposan öntözzük be a gyepet, majd amilyen alaposan tudjuk gereblyézzük át az egészet. A keletkezett gyepfilcet tegyük félre mulcsnak.
   
 • Ha kellően fellazítottuk a talajt, szórjuk be a kopasz foltokat fűmaggal – lehetőleg ugyanolyan fajtával, mint amivel eredetileg vetettünk. A foltokra szórjunk vékony föld réteget, majd kínáljuk meg a gyepet bőséges szervestáppal, hogy legyen miből növekednie. Végül alaposan öntözzük be újra. Melegebb időben naponta 2-3-szor is öntözzük, amíg a friss fű kellően meg nem erősödik
 • Ilyen időben nyugodtan lenyírhatjuk a gyepünket akár hetente kétszer is. Nincs olyan, hogy túl sok fűnyírás. Ebben a csapadékos, meleg időben ettől csak sűrűbb, szebb lesz a gyep. Viszont ha már szárazabbra fordul az idő, célszerű egy picit hosszabbra hagyni, hogy a nap nem tudja olyan könnyen kiszárítani a földjét. Ebben a cikkünkben sok hasznos tippet találsz a szép zöld gyep eléréséhez: Mitől lesz szép a gyep?

Növényvédelem a tavaszi kertben

A május a kártevők és kórokozók dömpingjét is meghozza sajnos!

 • A veteményesben a vegyszerek helyett sokszor nagyon hatásos lehet a biológiai védekezés, amiről itt írunk részletesen: Biológiai fegyverekkel a bőséges zöldség termésért.
 • Ilyenkor jelenik meg a hagyma-, káposzta- és répalégy, vagy a hagymamoly. Ezeket távol tarthatjuk a növényektől fátyolfóliával, ami 2-3 hétig is a növényeken hagyható, ugyanis átereszti a fényt és a nedvességet.
 • A cseresznyefákra is lassan kiakaszthatjuk a sárga rovarcsapdákat, hiszen a termést károsító cseresznyelégy is ebben a hónapban rakja le petéit az érésben lévő cseresznyébe. Hasonló, ragacsos csapdákat függeszthetünk ki a kert más részein is a levéltetvek ellen.
 • Metszőollóinkat lehetőleg mindig tisztítsuk meg alkohollal, mielőtt egy új növényen használnánk, ezzel megelőzve a betegségek terjesztését. A metszőollóra való óvszert ugyanis még senki nem találta fel.