szarazkert
Ajánló

A strapabíró szárazkert

Hazánkban is egyre jobban megmutatkoznak a klímaváltozás jelei. Évről évre egyre szárazabbak és forróbbak a nyaraink. Idén júliusban is több héten át tartó szárazsággal és meleggel kellett megbirkóznia a kertbarátoknak és augusztusban is várható a folytatás.. Hazánkban a legtöbb kert nem erre a szeszélyes éghajlatra lett kialakítva, sok vizet igényelnek a növényeink! Sajnos mindnyájunknak rengeteget kell öntöznie azért, hogy a kertünk igazán szép legyen és  növényeink megmaradjanak.

Nincs az az alapos öntözés, mely a légszárazságot pótolni tudná. Sajnos minden kertben vannak és lesznek olyan növények, amelyek nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. Az extrém langyos vagy épp ellenkezőleg, hideg telek és forró nyarak miatt mind többen állunk át a szárazságtűrőbb növényekre, főleg a különböző kerti katalógusok jelenlegi kínálata alapján.

Sokan próbálkoznak az utóbbi években az úgynevezett xerogarden vagyis szárazkertek kialakításával (xerogardening, xeriscaping). Ezek nagyon jól bírják a rendkívül hosszú szárazságot, forróságot, de a hideg teleket is és jellemzően alacsony  víz- és költség felhasználásúak. Az itt telepített növények általában nagyon extrém klímából kerülnek ki, így kiválóan bírják az időjárás viszontagságait.

Hogyan készítsünk szárazkertet?

Talaj

A szárazkert kialakítása a megfelelő talaj kiválasztásával kezdődik. Nagyon fontos, hogy semmiképp ne legyen a talajunk tápdús, kötött, agyagos. Ha ilyen jó minőségű talajunk van, mindenképpen lazítanunk kell. Ezeknek a kerteknek a tápanyagokban sovány, homokos és törmelékes talaj felel meg leginkább. Ez azért is kiváló, mert nagyon jó vízáteresztő képességgel rendelkezik, így elvezeti a felesleges vizet.

A talaj felső egy méteres rétegét érdemes kicserélnünk. A legalsó rétegre zúzott kavicsot vagy cserepet szórjunk le körülbelül 10 cm-es vastagságban. Erre mehet rá az 50% homok, 25% sóder és 25% kavics vagy darabos törmelék jól elkeverve. Nagyon fontos még a jó hely kiválasztása. Teljesen tűző napos helyet válasszunk a kert számára, mivel az ide kerülő növények ezt fogják igényelni. S öntözésükről is csak hosszú ideig tartó forróság idején kell gondoskodnunk.

Kerttervezés

Ha a talajt előkészítettük, el kell döntenünk a kertünk jövőbeli kinézetét. Hová mit szeretnénk ültetni, vagy éppen milyen dekorációs  elemeket szeretnénk elhelyezni. Nagyon jól tud mutatni és kiváló megoldás a  fölösleges víz elvezetésére, ha enyhe lejtőket alakítunk ki, melyekre a növényeket ültetjük. 

Dekorációs elemként nagyon sok minden szóba jöhet.Több helyre is elhelyezhetünk nagyobb köveket vagy sziklákat, melyek kiemelik  a növényeket. Kialakíthatunk egy  kiszáradt tómedret is, mely fölött elmegy egy kis fahíd, a szélén vagy benne pedig bivaly fej csontvázat helyezünk el. Ez nagyon vadnyugatias hatást kelt és a tó medréhez csak sima marosi homokot kell használnunk. Nagyméretű kaktuszainkat vagy szukkulenseinket is elhelyezhetjük a kertben. Rendkívül jól tudnak mutatni magányosan, szoliterként. Ezeket a nagyméretű növényeinket akár cserepestől a földbe is süllyeszthetjük.

Növénytelepítés

Amennyiben elrendeztük a terepet és kialakítottunk mindent, amit szerettünk volna, elkezdődhet a növények telepítése. Érdemes előre jól átgondolni, mit, hova, hány darabot szeretnénk. Vannak növények, amik csoportosan, de vannak olyanok is, amik magányosan ültetve érvényesülnek a legjobban. A télálló kaktuszokat például csoportosan egy nagyméretű fekete kő elé ültethetjük, de egy nagyméretű díszfüvet már szoliterként helyezünk el a kertben. A növényeket mind megfelelő méretű ültetőgödörbe helyezzük bele, majd alaposan öntözzük meg.

Növényajánló szárazkerthez

Yucca (Pálmaliliom)

Rendkívül igénytelen, extrém klímából származó növény. Szinte mindent kibír. Nevét nagyon látványos, akár két métert is elérő hófehér, liliomra emlékeztető virágairól kapta. Levelei rozetta szerűen helyezkednek el, kard alakúak és rendkívül élesek, a végén pedig  hegyesek is. Fajtól függően változik, de általában a 10 évet elérő növények virágzanak. Május, júniusban virágzik.

Télálló kaktusz (Opuntia)

A télálló opuntiák is kiválóak ezekbe a kertekbe. Épp úgy előfordulnak a magashegységekben 2000 m-es magasságban, mint a síkságokon. Nyáron bírják a +40 fokot is, télen pedig elviselik a -20 fokot! Nagyon igénytelen, de hálás növények. A legjobb hatást úgy érhetjük el, ha csoportosan ültetjük őket. Így amikor májusban virágzik, szinte kis virágcsokrot képez, ami nagyon látványos eleme a kertnek. Azt mindenképp vegyük figyelembe, hogy nagyon tüskés növény!!! Ezekről a növényekről  is olvashatsz részletesebben: Télálló kaktuszok a kertünkben

Sedum (Varjúháj)

A sedumok nagyon jól alkalmazkodnak a száraz meleg viszonyokhoz. Vannak alacsony fajtái, mint például a borsos varjúháj, melyet inkább kövek közé ültethetünk a termete miatt. A legszebb fajtája a pompás varjúháj, melynek szintén rengeteg változata van. Nekem a személy szerint a legnagyobb kedvencem közülük a Matrona. Ez egy nagyon erős, felálló szárú fajta, melynek magassága elérheti az 50 cm-t is. Rendkívül értékes növénye lehet a kertnek, főleg ősszel kezdődő hosszan tartó virágzása miatt. Augusztus szeptemberben bontja tenyérszerű, lilás-rózsaszín virágait, melyeket nagyon kedvelnek a rovarok. Ha elvirágzott virágait levághatjuk,mert nagyszerű szárazvirág a lakásba, de a növényen is hagyhatjuk őket, így téli díszként is szolgálhatnak.

varjúháj

Árvalányhaj (Stipa Tenuissima)

Nagyon mutatós díszfű fajta, melyet bátran ajánlok a kertbe. Csoportosan vagy egymás mellé ültetve mutat a legjobban. Különleges hatást érhetünk el vele a légies megjelenése miatt. 50-60 cm magasra nő, levelei zöldessárgák. Krémfehér virágkalászai júliustól szeptemberig nyílnak. Elragadó kalászai kiváló ágyáslazítók a kertben, nagyon természetes hatást kölcsönöz, ahogy lágyan leng a szélben.

Akármennyire is nem nagy igényű a kert vagy egy növény, gondoskodjunk róla rendszeresen. A későbbiekben meghálálja nekünk elragadó szépségével és persze azzal, hogy nem kell minden nap keményen dolgoznunk a locsolással. Elég, ha csak leülünk a kerti padra s nézegetjük, gyönyörködünk szépségében..

Szerző: Bugyi Zsolt