szarazkert
Ajánló

A strapabíró szárazkert

Hazánkban is egyre jobban megmutatkoznak a klímaváltozás jelei. Évről évre egyre szárazabbak és forróbbak a nyaraink. Idén júliusban is több héten át tartó szárazsággal és meleggel kellett megbirkóznia a kertbarátoknak és augusztusban is várható a folytatás.. Hazánkban a legtöbb kert nem erre a szeszélyes éghajlatra lett kialakítva, sok vizet igényelnek a növényeink! Sajnos mindnyájunknak rengeteget kell öntöznie azért, hogy a kertünk igazán szép legyen és  növényeink megmaradjanak.

Nincs az az alapos öntözés, mely a légszárazságot pótolni tudná. Sajnos minden kertben vannak és lesznek olyan növények, amelyek nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. Az extrém langyos vagy épp ellenkezőleg, hideg telek és forró nyarak miatt mind többen állunk át a szárazságtűrőbb növényekre, főleg a különböző kerti katalógusok jelenlegi kínálata alapján.

Sokan próbálkoznak az utóbbi években az úgynevezett xerogarden vagyis szárazkertek kialakításával (xerogardening, xeriscaping). Ezek nagyon jól bírják a rendkívül hosszú szárazságot, forróságot, de a hideg teleket is és jellemzően alacsony  víz- és költség felhasználásúak. Az itt telepített növények általában nagyon extrém klímából kerülnek ki, így kiválóan bírják az időjárás viszontagságait.

Hogyan készítsünk szárazkertet?

Talaj

A szárazkert kialakítása a megfelelő talaj kiválasztásával kezdődik. Nagyon fontos, hogy semmiképp ne legyen a talajunk tápdús, kötött, agyagos. Ha ilyen jó minőségű talajunk van, mindenképpen lazítanunk kell. Ezeknek a kerteknek a tápanyagokban sovány, homokos és törmelékes talaj felel meg leginkább. Ez azért is kiváló, mert nagyon jó vízáteresztő képességgel rendelkezik, így elvezeti a felesleges vizet.

A talaj felső egy méteres rétegét érdemes kicserélnünk. A legalsó rétegre zúzott kavicsot vagy cserepet szórjunk le körülbelül 10 cm-es vastagságban. Erre mehet rá az 50% homok, 25% sóder és 25% kavics vagy darabos törmelék jól elkeverve. Nagyon fontos még a jó hely kiválasztása. Teljesen tűző napos helyet válasszunk a kert számára, mivel az ide kerülő növények ezt fogják igényelni. S öntözésükről is csak hosszú ideig tartó forróság idején kell gondoskodnunk.

Így tervezz száraz kertet!

Ha a talajt előkészítettük, el kell döntenünk a kertünk jövőbeli kinézetét. Hová mit szeretnénk ültetni, vagy éppen milyen dekorációs  elemeket szeretnénk elhelyezni. Nagyon jól tud mutatni és kiváló megoldás a  fölösleges víz elvezetésére, ha enyhe lejtőket alakítunk ki, melyekre a növényeket ültetjük. 

Dekorációs elemként nagyon sok minden szóba jöhet a szárazkertben. Több helyre is elhelyezhetünk nagyobb köveket vagy sziklákat, melyek kiemelik  a növényeket. Kialakíthatunk egy  kiszáradt tó- vagy patakmedret is, mely fölött elmegy egy kis fahíd, sziklák szegélyezik vagy akár egy bivalyfej csontvázat is elhelyezhetünk benne, ami autentikus vadnyugatias hatást kelt és a mederhez csak sima marosi homokot kell használnunk. Nagyméretű kaktuszainkat vagy szukkulenseinket is elhelyezhetjük a kertben. Rendkívül jól tudnak mutatni magányosan, szoliterként. Ezeket a nagyméretű növényeinket akár cserepestől a földbe is süllyeszthetjük.

Növénytelepítés szárazkertben

Amennyiben elrendeztük a terepet és kialakítottunk mindent, amit szerettünk volna, elkezdődhet a növények telepítése. Érdemes előre jól átgondolni, mit, hova, hány darabot szeretnénk. Vannak növények, amik csoportosan, de vannak olyanok is, amik magányosan ültetve érvényesülnek a legjobban. A télálló kaktuszokat például csoportosan egy nagyméretű fekete kő elé ültethetjük, de egy nagyméretű díszfüvet már szoliterként helyezünk el a kertben. A növényeket mind megfelelő méretű ültetőgödörbe helyezzük bele, majd alaposan öntözzük meg.

Növényajánló szárazkerthez

Yucca (Pálmaliliom)

Rendkívül igénytelen, extrém klímából származó növény a yucca. Szinte mindent kibír. Nevét nagyon látványos, akár két métert is elérő hófehér, liliomra emlékeztető virágairól kapta. Levelei rozetta szerűen helyezkednek el, kard alakúak és rendkívül élesek, a végén pedig  hegyesek is. Fajtól függően változik, de általában a 10 évet elérő növények virágzanak. Május, júniusban virágzik.

yucca a szárazkertben

Télálló kaktusz (Opuntia)

A télálló opuntiák is kiválóak ezekbe a kertekbe. Épp úgy előfordulnak a magashegységekben 2000 m-es magasságban, mint a síkságokon. Nyáron bírják a +40 fokot is, télen pedig elviselik a -20 fokot! Nagyon igénytelen, de hálás növények. A legjobb hatást úgy érhetjük el, ha csoportosan ültetjük őket. Így amikor májusban virágzik, szinte kis virágcsokrot képez, ami nagyon látványos eleme a kertnek. Azt mindenképp vegyük figyelembe, hogy nagyon tüskés növény!!! Ezekről a növényekről  is olvashatsz részletesebben: Télálló kaktuszok a kertünkben

opuntiák szárazkertben

Sedum (Varjúháj)

A sedumok nagyon jól alkalmazkodnak a száraz, meleg viszonyokhoz. Vannak alacsony fajtái, mint például a borsos varjúháj, melyet inkább kövek közé ültethetünk a termete miatt. A legszebb fajtája a pompás varjúháj, melynek szintén rengeteg változata van. Nekem személy szerint legnagyobb kedvencem közülük a Matrona.

A Matrona egy nagyon erős, felálló szárú fajta, melynek magassága elérheti az 50 cm-t is. Rendkívül értékes növénye lehet a kertnek, főleg ősszel kezdődő hosszan tartó virágzása miatt. Augusztus – szeptemberben bontja tenyérszerű, lilás-rózsaszín virágait, melyeket nagyon kedvelnek a rovarok. Ha elvirágzott virágait levághatjuk,mert nagyszerű szárazvirág a lakásba, de a növényen is hagyhatjuk őket, így téli díszként is szolgálhatnak.

 

varjúháj

Árvalányhaj (Stipa Tenuissima)

Nagyon mutatós díszfű fajta, melyet bátran ajánlok a kertbe. Csoportosan vagy egymás mellé ültetve mutat a legjobban. Az árvalányhajjal különleges hatást érhetünk el légies megjelenése miatt. 50-60 cm magasra nő, levelei zöldessárgák. Krémfehér virágkalászai júliustól szeptemberig nyílnak. Elragadó kalászai kiváló ágyáslazítók a kertben, nagyon természetes hatást kölcsönöz, ahogy lágyan leng a szélben.

További szárazkertbe való növények még a sziklakerti évelők, a levendula, a mediterrán fűszernövények, a barátcserje, a cserszömörce (Cotinus coggyria), a boróka, a  vadon előforduló kövirózsák (Sempervivum) és még számos olyan őshonos növény létezik, amelyik jól bírja ezt a klímát. 

Akármennyire is nem nagy igényű a kert vagy egy növény, gondoskodjunk róla rendszeresen. A későbbiekben meghálálja nekünk elragadó szépségével és persze azzal, hogy nem kell minden nap keményen dolgoznunk a locsolással. Elég, ha csak leülünk a kerti padra s nézegetjük, gyönyörködünk szépségében..

Szerző: Bugyi Zsolt