télálló kaktusz a kertben
Ajánló

Télálló kaktuszok a kertünkben

A kaktusz rendkívül változatos növénynemzetség. Tartásuk nem állít elénk nehéz akadályokat. A varázslatos virágok nyílása és a megfelelő növekedés is a gondoskodásunk eredménye. Most ismerkedjünk meg a télálló kaktuszokkal kicsit részletesebben is.

Ezek a télálló növények Amerika hegyvidékein honosak. Alkalmazkodniuk kell a körülményekhez, mert élőhelyükön az időjárás velejárója a szárazság, a hideg és a meleg. Így ezek a növények természetesen kiválóan tarthatóak saját
kertünkben is. A télálló kaktuszok között a legellenállóbb faj az opuntia vagy a fügekaktusz. A sok opuntia faj és hibrid mellett vannak egyéb kaktuszok is, melyek meleg nyarakon a kertben is kiválóan fejlődnek. Legfontosabb a helyes ápolás és a megfelelő kiválasztás, hogy sokáig gyönyörködhessünk ezeknek a növényeknek a szépségében a saját kertünkben is.

Opuntiák

Nagyon sokszínű virágokat hozhatnak, melyek lehetnek sárga, fehér, piros és akár rózsaszín árnyalatúak is. Virágaik a rózsához hasonlítanak a leginkább, május és augusztus között tart a fő virágzási idejük. Mostanában egyre több évelőkert szukkulens csoportját gazdagítják, igaz, leginkább a citromsárga virágú változatok.

Opuntia pheacantha longispina Fotó: Németh Ákos

Számos hibridjük van a télálló opuntiáknak. Nagyon feltűnő díszítő értékű az általában piros vagy sárga színű termésük, mely ősszel érik, télen pedig a madarak igen kedvelt csemegéje. Igazán ritka különlegességnek számítanak köztük az erősen illatosak, a félig teltek vagy a kétszínű változatok.

A legjobb télállósági tulajdonságokkal azok a fajok rendelkeznek, melyek a magashegységi klímából származnak, mivel ezek elviselhetik az akár -25C os hőmérsékletet is. Vannak igen nagytermetű opuntia fajták is, mint például az opuntia humifusa vagy az opuntia polyacantha. Nagyon dekoratív és igazán bőségesen nő az opuntia phaeacantha, a legszebb fajtái a gigantea és a coccinea, melyeknek a virág átmérője elérheti az igen látványosságnak számító tányér méretet is! 

Semmiképp nem kell megijednünk, ha a kaktuszunk a tél folyamán összefonnyad, eldől vagy esetleg rosszabb esetben fagykárokat szenved. Ezt a rendkívül szívós opuntiák általában kiheverik. Amint megérkezik a tavaszi jó idő, a növényünk kiegyenesedik és szépen ki is simul. Ez minden évben természetes folyamat.

Oszlop- és gömbkaktuszok

Vannak oszlop és gömbkaktuszok is, melyekkel bátran gazdagíthatjuk kertünk választékát. Nagyon bevált, teljesen télálló oszlopkaktuszok és gömbkaktuszok például a Pterocactus skottsbergii, a Pediocactus bradyi és a Perdiocactus simpsonii. Nagyon hálásak és szinte egész nyáron át virágzanak az Escobaria missouriensis és az Escobaria vivipara.

Escobaria Vivipara Fotó: Németh Ákos

A télálló kaktuszok gondozása

A télálló kaktuszok rendkívül kevés gondoskodást igényelnek. Vízről szinte mindig a természet gondoskodik eső formájában, csak akkor kell öntöznünk, ha a nyári száraz forróság hosszú napokig eltart. Ilyen esetben, ha szükséges, mindenképp estefelé vagy korán reggel öntözzünk, mivel növényeink a tűző napon a hideg víztől nagyon könnyen megéghetnek, károsodhatnak is. Ha azt szeretnénk, hogy kaktuszaink nagyon szépek és kövérek legyenek, május elejétől egészen július végéig kéthetente gondoskodjunk nitrogénszegény tápanyag utánpótlásáról.

Ha a föld nem fagyott a kertben, a télálló kaktuszok szinte egész évben ültethetőek, de ennek a legoptimálisabb időpontja április vagy szeptember. Ami ellen védekeznünk kell és igen fontos munka, a gyomok elleni védekezés. Amint megjelennek a gyomok, mindig távolítsuk el őket növényeink körül. Ezt a legjobb, ha kerti védőkesztyűvel végezzük, mert a kaktuszok igen szúrósak! Az opuntiákon tűpárnácskák vannak, melyek végén apró kis horgok helyezkednek el. Amint elkezdjük kaktuszaink között szedni a füvet, ezek a bőrünkbe akadhatnak, mely nagyon kellemetlen fájdalmat vagy akár gyulladást is okozhat! Az erősen terjedő tövű, agresszív évelő növényeket is érdemes távol tartani kaktuszainktól.

Hogyan készítsünk szabadtéri kaktuszágyat?

Szabadtéri kaktuszágy kialakításához a legmegfelelőbb hely például a házfal mellett kialakított kőágy, sziklakert vagy ágyás. Ez azért megfelelő hely kaktuszainknak, mert a házfal felfogja az erős szelet vagy éppen tomboló jégesőt és csökkenti az ágyásunkban keletkezett károkat. Fontos, hogy olyan házfalat válasszunk, amely oldalon sokat süt a nap!

A talajt kaviccsal takarjuk. A növényeinket agyag, kavics és kerti föld egyenlő arányú keverékébe ültessük, mert ez a legoptimálisabb a számukra. Ilyen esetben vízelvezető rétegről is gondoskodnunk kell, salakot, kavicsot vagy téglatörmeléket is használhatunk a termőtalajunk alján egy 5-10 cm-es vastagságban. Ez nagyon praktikus, ha sok a csapadék vagy nagy a téli nedvesség, így növényeinket megóvhatjuk a kirothadástól. A kaktuszágyunk tetejét kövekkel díszíthetjük. A legjobb választás a sötét színű kő, mivel az év bármely szakában felszívja a nap melegét, melyet éjszaka kibocsájt, ezzel kedvező mikroklímát kialakítva kaktuszaink számára.

Bízom benne, hogy ezzel a pár sorra sokan kedvet kaptok a csodálatos télálló kaktuszok kertben való tartásához, mivel kezdők is bátran ültethetik, rendkívül kevés gondoskodást igényelnek, nagyon hálás és mutatós növények. Kertbarát ismerőseink biztos csodálattal fogják megnézni új kerti kaktuszainkat vagy kaktuszágyunkat.

Szerző: Bugyi Zsolt