árnyéktűrő fűszernövények
Ajánló

A 8 legjobb árnyéktűrő fűszernövény

Biztos sokan csak lemondóan legyintenek a saját fűszerkert gondolatára, mivel árnyékos a kertjük, a balkonuk, és nem tudják, hogy bizony vannak  árnyéktűrő fűszernövények is! A legtöbb fűszernövény nem igényel akkora figyelmet, mint a zöldségfélék. Sokan elvannak különösebb gondozás nélkül is, de amire legtöbbjüknek szüksége van, az a napfény.

Ezért aztán sok ember, akinek pl. csak egy árnyékos balkonja van, gondolja úgy, hogy bele sem vág a fűszernövény termesztésbe, mert úgysem maradnának meg. A legtöbb fűszer esetében igaza is lehet, de most bemutatunk néhány fűszernövényt, melyek félárnyékos helyen is igen szépen fognak boldogulni. Mindazonáltal az összes jobban fogja érezni magát, ha kapnak legalább napi 3 óra napfényt.

A leggyakoribb árnyéktűrő fűszernövények:

Sóska

A sóska amolyan átmenet a zöldségek és a fűszerek között, és az árnyékot is jól tűri, csak nem szabad kiszáradnia.

árnyéktűrő sóska

Menta

A menta  egy jól ismert fűszer- és gyógynövény, ami szinte bárhol megterem. A mentából készült teának élénkítő, frissítő hatása van, elősegíti az emésztést, de e növényt koktélok és ételek ízesítésére is előszeretettel használják. Nagyon szívós, hamar elszabadul, ha nem tartják kordában. Rendszeresen kell öntözni meleg időben.

árnyéktűrő fűszernövény menta

 

Petrezselyem

Ez a  fűszernövény szintén jól tűri az árnyékot, ha jó minőségű földbe van elültetve. Vigyázzunk, hogy ne ültessük a töveket túl közel egymáshoz. Ideális tőtávolság a 15 cm. 

petrezselyem

Metélőhagyma

Alias snidling egyike a legegyszerűbben, problémamentesen termeszthető  fűszernövényeknek. Tápanyaggazdag talajban fejlődik igazán, az ültetés után bőséges vizet igényel, de később jól tűri a szárazságot is. 

metélőhagyma árnyéktűrő fűszernövény

Koriander

Az indiai konyha kedvenc fűszernövénye szintén enyhén árnyéktűrő. Jó tudni róla még, hogy nemcsak kiváló ételizesítő, de jótékoony hatású gyógynövény is. Számos vitamint és számtalan ásványi anyagot tartalmaz, illóolaja pedig hangulatfokozó hatású.

koriander

Lestyán

A lestyán a zellerre emlékeztető ízű leveleivel erős növekedésű fűszernövény, mely szinte bármilyen körülmények között megél.

lestyán

Angyalgyökér, Angelika

Az orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.) a zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozó gyógy-, és fűszernövény. A növény levele és gyökere saláták, főzelékek, mártások ízesítője. Jól tud alkalmazkodni az árnyékos fekvéshez, csak kapjon elég nedvességet. A melegebb klímát szereti.

angyalgyökér fűszernövény

Turbolya

Szintén jól alkalmazkodik az árnyékhoz. Salátaként is, de gombás, tojásos ételekhez fűszerként használjuk. Vigyázzunk, hogy ne öntözzük túl, mert árnyékban tovább tárolja a nedvességet. 

turbolya levél

Forrás: BBC kertvilág Magazin

Kiemelt kép: gardenersworld.com

Minőségi Kiepenkerl és Sperli fűszernövény vetőmagok nagy választékban a Kert Shopban!

vetőmag bannner