Február

Chilit szeretnél nevelni otthon? Jöjjenek a legfontosabb termesztési tippek!

A chili egyre népszerűbb Magyarországon. Nem meglepő, hisz paprika-nemzet vagyunk. Az a jó, ha valami csíp. Márpedig a chili az csíp rendesen!! És persze akkor az igazi, ha mi magunk is termesztjük ezeket a kis ördögfiókákat. Egy-egy bokorról annyit szüretelhetünk, hogy az egész baráti társaságot elláthatjuk elégséges kapszaicin mennyiséggel.

Chili termesztése otthon

De a chilipaprikáknak nagyon hosszú növekedési időszakra van szükségük, hiszen megszokták, hogy dél-amerikai otthonukban jó sokáig kapják az érlelő napot. Ezért sok fajtának itthon is a lehető leghosszabb növekedési szezont kell biztosítanunk a számukra, ha azt szeretnénk, hogy szeptemberre beérjenek a termések. Legalábbis, ha Habanero chocolate, carolina reaper, trinidad moruga vagy scotch bonnet fajtákat szeretnél (nekem a csoki habanero a kedvencem). Ez azt jelenti, hogy február végéig meg kell kezdeni az amúgy is igen hosszadalmas csíráztatási folyamatot. 3 féle minőségi chili vetőmagot nálunk is találsz a Kert Shopban: csili vetőmag

Figyelem! A korai indításnál  – január-február – a lámpázás elengedhetetlen, mivel a palántadőlés veszélye nagy. A kis növénykék ugyanis keresik a fényt,  ezért megnyúlnak és eldőlnek. 🙁 De pánikra semmi ok, még van két heted! Addig pedig itt van némi segítség:

Tavaly egy profi chili termesztőnél, a Csakachilinél jártam. Túl azon, hogy megkóstoltam a legbitangabb chiliket is, igyekeztem összeszedni minél több hasznos információt a termesztéssel kapcsolatban. Lásd videó! 

Milyen keltetőt használjunk?

A következő videó pedig egy kis útmutató a keltetők használatához. Chilikhez egyébként célszerű fűthető keltetőt használni, mint pl. ezt, mert csak melegben csíráznak. Ebben a videóban be is mutatok egyet.


 

Végül pedig szeretettel ajánlom egy kedves ismerősöm chili termesztő blogját, ahol tényleg minden, de minden lépésről lépésre le van írva, ami a chili termesztéssel kapcsolatos: http://chiki-chili.hu/

rovarbarát virágmagok
shop.kert.tv