cserjék tavaszi metszése
Ajánló

Mikor és hogyan metsszük meg tavasszal a cserjéket?

Ettől nem csak formásabbak, sűrűbbek lesznek, de sok növény esetében e nélkül nem fognak rendesen virágozni sem. Az, hogy melyik cserje mennyi visszavágást igényel, elég sok mindentől függ; attól, hogy mi mennyire szeretnénk befolyásolni a növekedésüket, milyen célból neveljük őket. Fontos szabály, hogy a tavasszal virágzó díszcserjéket csak elvirágzás után metsszük meg! 

Vannak cserjék, amelyeket nyugodtan, szinte tövig visszavághatunk, ettől csak sűrűbbek, egészségesebbek lesznek , mint pl. a nyári orgona, melynek metszéséről már videót is készítettünk! A málna és a szeder metszéséről itt írtunk részletesen.  Másokat azonban csak néhány rügynyit érdemes visszavágni az erősebb virágzás céljából (pl. csillagsom). Az azonban általánosan elmondható, hogy tavasszal minden cserjéről el kell távolítani a beteg vagy elhalt ágrészeket!

cserje-tavaszi-metszese

Cserépben nevelt növényeinket is megmetszhetjük, sőt át is ültethetjük ilyenkor. Érdemes talajukat friss, tápanyaggal felturbózott földre cserélni, esetleg nagyobb cserépbe költöztetni őket. Ha pedig erre nincs lehetőség, nagyra nőtt gyökereiket is visszametszhetjük egy kissé. Mindig ügyelve arra, hogy csak a vastag, kilógó gyökereket vágjuk le. A hajszálgyökereket ne bántsuk!

Ne feledjük, a metszéssel sebet ejtünk a növényen, amely lehetőséget biztosít a fertőzések kialakulására is! Ezért mindig használjunk tiszta (lehetőség szerint fertőtlenített), éles szerszámokat!