korbacsliliom
Ajánló

Korbácsliliom, a kora nyári kert ékszere

A Korbácsliliom ( Eremurus ) rendkívül nagytermetű évelő növény. Nyugat és Közép-Ázsia száraz éghajlatú, köves, lejtős tájairól származik, a hagymás növények közé sorolják. Akár 1,5m – 2 métert is elérheti a hosszú virágszára, melyen több kis virág is nyílhat egyszerre.

A virág színe lehet fehér, citromsárga, narancssárga vagy akár rózsaszín is. Általában május- júniusban virágzik. Vágott virágnak is kiválóan alkalmas, a virágkötészetben is előszeretettel használják különleges megjelenése miatt. Ahogy a hagymásoknál szokott lenni, virágzás után elsárgulnak majd eltűnnek a levelei, a növény visszahúzódik. Ezért érdemes úgy ültetnünk, hogy a helyét más évelő vagy hagymás növények takarják, amikor az már visszahúzódott.

himalaicus-korbacsliliom

himalaicus

A korbácsliliomnak nincsenek nagy igényei a kertben. Fontos számára a napos hely. Szereti a tápdús földet, de megfelelő neki a homok vagy akár a sóder is. A növekedési és virágzási időszakában rendszeres öntözést igényel, de ne vigyük túlzásba, nehogy a növényünk kirothadjon. Ez télen is nagyon fontos. Nem tűri a sok téli nedvességet, s földjét 15-20 cm vastag lombbal is takarjuk be, ezzel megelőzve a föld átfagyását és megvédve a korán kihajtó hajtásokat. 

Ha túl tápdús vagy kötött a talajunk, nagyon fontos, hogy ültetéskor a növényünk gyökere alá elhelyezzünk egy vízelvezető réteget, mely lehet homok és kavics keveréke, ezzel megelőzve a növény kirothadását a pangó víz miatt.

Így szaporítsd a korbácsliliomot!

 Szaporítani rögtön virágzás után lehet magról vagy a növény felszedésével szétosztással. Ha a növény elkezd visszahúzódni, már szeptemberben szét is ültethetjük a túlságosan elszaporodott virágtövet. Ha a növényünk túlszaporodott, azzal jelzi nekünk, hogy kevesebb és alacsonyabb virágot hoz, ekkor jött el az átültetés ideje. 

korbacsliliom-viragzat

a virágzata

Ültetés

 Nagyon fontos, hogy sekély ültetést igényel! Ez azt jelenti, hogy maximum 3-4 cm föld takarja be a tengeri csillagra emlékeztető gyökereket. Fontos, hogy nagyon óvatosan bánjunk a gyökerekkel az átültetés közben, mivel a növény gyökerei rendkívül törékenyek. Sokszor előfordul, hogy a növény tövétől akár 1,5 méterre kezdhetünk el ásni, hogy ne sértsük meg a gyökereit. Ez azért van, mert a gyökerek rendkívül szélesen szétterülnek a földben.

 A korbácsliliom ültetésével rendkívül látványos színfoltot vagy összeültetést érhetünk el a kertünkben. Más különleges megjelenésű hagymás vagy évelő növénnyel összeültetve lehengerli a kertbarátokat. Ha előre ültetjük,meghökkentő látványt nyújt a magassága. Nagyon fontos, hogy a magas fajtákat karóznunk kell, mert a nagy nyári viharokban kifordíthatja a szél őket.

Eremurus Cleopatra:

 Körülbelül 1,2 méter magas fajta, amely 1956-ban jelent meg először a piacon. Narancssárgás bimbóiból erezett, kívül sötétvörös virágok lesznek, a porzószálai narancssárgák.

Eremurus Himalaicus:

Ez az egyik legszebb korbácsliliomfajta. A virágai elérhetik a 2-2,5 méteres magasságot is. Virága tiszta hófehér, mely május végén nyílik. Afganisztánban és a Himalája északnyugati részén honos. A fajtát 1811-ben honosították meg.

korbacsliliom

Eremurus Himalaicus

Eremurus Robustus:

 Ő az óriás korbácsliliom. A nemzetség legnagyobb faja. A virágfürt elérheti az 1 métert, melyet rengeteg fehér vagy rózsaszín virág borít. Az Afganisztáni fajt 1871-ben hozták be Európába először.

orias-korbacsliliom

az óriás

Eremurus Stenophyllus:

 Ő az úgynevezett keskenylevelű korbácsliliom. A legtöbbször kereskedelmi forgalomban is kapható fajta. Sokszor a nagyobb üzletláncok polcain is megtalálható zacskóba csomagolva. Fontos, hogy szép, egészséges és ne száraz tövet válasszunk vásárláskor. Ezt mindig ellenőrizzük le! Közép-ázsiai eredetű faj. Virágai a legtöbbször citromsárgák, de előfordul, hogy a virágzás elteltével narancs színűre változnak. 1834-ben honosították meg Európában.

Eremurus Emmy Ro:

 Ez a fajta 1,5 méter magas virágszárat fejleszt, melyen a virágok narancsvörösek és kívül barnán erezettek. A porzószálai rózsaszínűek. A fajta 1984-ben keletkezett.

Eremurus Romance:

 Ez egy rendkívül különleges, szép színvilágú fajta. 1,5 méter magas virágszárakat is hozhat, melyen a virágok lazacrózsaszín színűek.

korbacsliliom

a romantikus Romance

A Korbácsliliom rendkívül sokszínű és kevés gondoskodást igénylő növény, mely sokkal nagyobb mértékű alkalmazást érdemelne a Magyar kertekben, ezért ha most kedvet kaptak ennek a növénynek az ültetéséhez, saját tapasztalataim alapján bátran merem ajánlani.

Bugyi Zsolt