balkon-konteneres-kerteszkedes
Ajánló

Kert edényben – jó tanácsok a konténeres kertészkedéshez

Bizonyára már sokan kísérleteztetek azzal, hogy teraszra, erkélyre nagyobb méretű cserepekbe, kaspókba évelőket, örökzöldeket ültessetek össze. Ha jól választjuk meg a fajtákat és az ültető edény méretét, évekig nem kell újraültetni, legfeljebb 1-1 virágzó egynyárival kell színt vinnünk az összeállításba. Ha nincsen kertünk, csak erkélyünk, akkor is virágos környezetben érezhetjük magunkat.

dezsasnoveny-konteneres-kerteszkedes

dézsás növénycsoda

Ha van kertünk, akkor az edényben tartott növényeket lehet mozgatni, attól függően, hogy ha éppen virágzik, kertünk fő helyére tehetjük, elnyílás után pedig „elrejthetjük” egy kevésbé szem előtt lévő helyre. Hortenziát, rhododendront, kerti azáleát így akkor is nevelhetünk, ha kertünk talaja nem éppen alkalmas a tartásukra. Az edénykert ápolása azonban különbözik a hagyományos virágágyás gondozásától. Zárt edényben jóval kevesebb föld áll a növény rendelkezésére, mint a szabadban; kevesebb tápanyagot tartalmaz és nedvességet is rövidebb ideig tud tárolni. A földkeveréket és az edényt ezért gondosan kell megválasztani.

Az ültetőedény mérete, anyaga

Az edény mérete a növény termetéhez igazodjon, arányos legyen. A terjedelmesebb edénybe több föld fér, ami több nedvességet tud tárolni. A magasabb felfelé törő növényekhez (örökzöldekhez, kis fácskához) magasabb edény, vegyes virágbeültetésekhez pedig laposabb, szélesebb szájú tál illik.

A fém talpakon álló, amfóra szerű edényekbe mindenképpen ültessünk csüngő hajtású növényeket a virágzó bokrosak közé! Ha agyagedényt választunk, mindenképpen ügyeljünk arra, hogy fagyálló anyagból készültet válasszunk. Ennek a fala is vastagabb, ami csökkenti a benne lévő földkeverék hőingadozását, így nem engedi, hogy túlságosan felmelegedjen és kiszáradjon.

Ha még több információt szeretnél erról, hogy milyen is a megfelelő balkonláda, olvasd el következő cikkünket: Indul a balkonnövények szezonja – milyen a jó balkonláda?

Vízelvezetés

Ha nincsen az edény alján vízelvezető nyílás, akkor 6-8cm vastagságban kavicsot kell terítenünk az edény aljára. Ha túlságosan nagy lyuk van rajta, akkor egy törött cserépdarabbal fedjük el a lyukat, hogy ne folyjon ki a föld rajta.

Milyen a jó ültető közeg?

Mindig jó minőségű ültető közeget válasszunk, érdemes áldozni egy kicsit rá: a legolcsóbb talajkeverékek csupán balti tőzegből és kókuszrostból készülnek. Ennek tápanyagtartalma nincs, csak arra való, hogy a gyökereket megtartsa: a teljes tápanyag pótlásáról magunknak kell gondoskodnunk az egész tenyészidőszakban.

Az a jó talajkeverék, amely tartalmaz agyagot. Leginkább a fekete tőzeg alapú földkeveréket ajánlom, ami nagyon jó víztartó és vízáteresztő képességű. A tápanyag utánpótláshoz a legjobb választás a lassú feltáródású 5-6 hónapos hatástartalmú granulált műtrágya, amiből ültetés előtt 3-4 grammot kell az ültető közeg literjéhez keverni. Így egész tenyészidőszakra megoldottuk a növény tápanyag ellátását.

Tápoldatozás

Ha tápoldatozunk, akkor vegyük figyelembe a flakonon feltüntetett összetételt, és mikroelemekkel ellátott tápoldatot válasszunk, olyat amiben az N-P-K (nitrogén, foszfor, kálium) mellett magnézium,vas, cink, bór, stb is van. Ezekre az ún. mikroelemekre is feltétlenül szüksége van a növényünknek ahhoz, hogy egészségesen tudjon fejlődni. A mikroelemek hiánya különböző levél elváltozásokban jelentkezik (pl. az erek közötti rész kifakul, a levélszélek elszáradnak, vagy kis formátlan virágokat nevel, stb.) Jó tudni, hogy bár a készen kapható flakonos tápoldatok nagyon kényelmesek, de 10-szer 20-szor drágábbak, mint ha vízoldható tápsót vásárolunk és magunk oldjuk fel az öntöző vízben a csomagoláson feltüntetett arányban.

dezsasnoveny-konteneres-kerteszkedes

Eeeeez látványos!

A savanyú talajt igénylő növények (erikafélék, azáleák, rododendronok) edényét külön az ő számukra gyártott rododendron földkeverékkel töltsük fel, és az öntözés során ügyeljünk arra, hogy csak lágy vízzel (esővíz) öntözzük őket. A csapvízben levő kálcium a talaj kémhatását elviszi lúgos irányba. Meszes talajból ezek a növényfajok nem tudják a tápelemek egy részét felvenni; főleg a vasat és a magnéziumot, amelyekre a zöld színanyagok képzéséhez, ezáltal a fotoszintézishez feltétlen szükségük van.

Öntözés

Az edényes növénytartás döntő eleme az öntözés. Nyáron gyorsan elpárologtathatja a növény a vizet, ez különösen igaz a nagy levelű fajokra. A növények és az agyagedény falának párolgását csökkenthetjük, ha a cserepeket szorosan egymás mellé rakjuk. Így a növények körül megfelelően párás mikroklíma alakulhat ki. Ez a nyári forróságban a légszárazságot is csökkenti.

Fontos! Mielőtt végleg kitesszük növényeinket a végleges helyükre, legalább egy hetet szoktassuk őket az új környezethez. A kiszoktatás helyes módjáról itt olvashatsz többet: Új növények a balkonon

Szerző: Klementisz Ágnes

A szép balkonnövényekért mi a Viano szervestápjait ajánljuk!