loncok-lonicera
Ajánló

Mi kússzon a kertünkben? – 1. A loncok

„Függőleges kerteknek” is nevezhetjük azokat a részeit a kertünknek, amelyeket kúszónövényekkel „futtatunk” be. Ilyenek lehetnek a kerítések, a házfalak, erkélyfalak, kiszáradt öreg fák, pergolák, kerti rácsok, vagy lugasok. A virágzó kúszónövények nem csak díszítik, hanem át is alakítják egy kert megszokott látványát. A ridegebb épületek éles vonalait lekerekítik, a melléképületeket pedig eltakarják és virágpompába öltöztetik.

Cikksorozatunk mai vendégei a lonc-félék (Lonicera-k), amelyek lenyűgöző virágtengerrel és erőteljes, de finom illatukkal varázsolják el a kertszerető embereket.

lonc

A loncok izgalmas virágai erős, de kellemes illattal árasztják el kertünket

A loncok

A loncok Kelet-Ázsiából származó, 4-6 méter magasra kúszó, vagy a földön laza gyepet alkotó örökzöld, illetve télizöld kúszónövények. Május-augusztus között nyíló, erős illatú virágai fehérek, lilásak, pirosak, sárgák és ezek árnyalataiban pompáznak, elnyílásban többségük néhány árnyalatnyit változtatja a színét. Virágzás után megjelenő piros vagy fekete termései vonzzák a madarakat, de az ember számára nem ehetőek. Félárnyékos, vagy kissé napos helyen érzi jól magát, nyáron rendszeres öntözés mellett. Felhasználható kerítések, pergolák, virágrácsok befuttatására, vagy talajtakarónak.

lonicera

A Lonicera sárga-fehér változatai is nagyon kedvelt dísznövények

A loncok ültetése, szaporítása

A loncok csavarodó hajtásukkal kapaszkodnak, így ha egy fal tövébe ültetjük őket, akkor gondoskodnunk kell olyan támrendszerről, amibe bele tudnak tekeredni az induláskor és később is erős támasztékot adnak a feltörekvő hajtásoknak. Erőteljes növekedésű, ezért olykor metszeni kell, ha kordában akarjuk tartani. Tavasszal vagy ősszel magvetéssel, vagy zöld hajtásdugványozással is szaporítható, nagyon gyorsan növekszik. A legtöbb lonc a meszes talajokra érzékeny, ezeken levelei sárgulnak, és csak vegetál a növény.

A lonc-félék télállóak, de erős fagyoknál érdemes a tövét betakarni. Ősszel alaposabban is visszavághatjuk a növényt, ha elöregedtek a hajtásai, így tavasszal erőteljesen megújul. Nyáron, ha szükséges, kéthetente adhatunk neki virágzást elősegítő tápoldatot.

lonicera

A Lonicera szépen fejlett példányai rengeteg virágot hoznak a szezonban

A kúszó loncok közül a japán lonc (Lonicera japonica), búbos lonc (Lonicera periclymenum), a húspiros lonc (Lonicera x heckrottii), a jerikói lonc (Lonicera caprifolium) és a magyar lonc (Lonicera x tellmanniana) bírják legjobban a klímát és a talajviszonyokat idehaza.

A japán lonc

Remek választás itthonra a kúszó japán lonc, latin nevén a lonicera japonica halliana. Ez elméletileg örökzöld, csak nagyon kemény fagyokban hullajtja el a leveleit. Akár hat méteres magasságba is képes felmászni, ráadásul sűrű levélzete miatt takarásra ideális.

Május végétől szeptemberig virágzik, vagyis abban az időszakban, amikor az ember a legtöbb időt tölti a teraszon. Micsoda véletlen egybeesés! Ha jól érzik magukat, jól tartjuk őket, akkor bizony szeptember végén, október elején van egy másod virágzás is, de ez már csak idősebb korban jellemző.

Alapvetően a japán loncok igénytelenek, de az erkélyen, teraszon, különösen tetőteraszokon szélsőséges az időjárás, ezért nem árt jó alapot biztosítani a növényeknek. Ültetéskor tegyünk a konténerbe jó minőségű virágföldet, tőzeget, agyag granulátumot, és biohumuszt. Nagyon fontos az is, hogy rendszeresen és alaposan öntözzük majd a növényt, mert ha a teraszon folyamatosan napon van, akkor nagyon könnyen kiszáradhat.

kúszó lonc

Egy kis támogatás, aztán indulhat a falmászás!

Loncok az erkélyen

Ha erkélyre vásárolunk növényt, akkor mindenképpen egy nagy tartóedényt válasszunk. Valószínű, hogy vásárlás után azonnal át kell ültetnünk, úgyhogy ilyenkor egy mély, nagy edényt válasszunk, legyen az fából, műanyagból vagy porcelánból. Ennek célja, hogy elegendő föld és tápanyag utánpótlás álljon a rendelkezésükre, hiszen a folyamatos növekedéshez kell a nafta. Ha a növény nem tud miből építkezni, akkor lassan vagy egyáltalán nem fogja befutni a kívánt pályát. És ami talán még fontosabb, hogy ha télen egy jó nagy föld felület veszi körül a gyökeret, akkor a lonc sokkal ellenállóbb lesz a hideggel, a fagyokkal szemben.
Ha megvan a támrendszer, akkor állítsuk be alá a loncunkat. Az elején segíteni kell a növénynek, vagyis pár hajtást finoman erősítsünk rá a rendszerre – indítsuk útjára a japán loncot.

A végére hagytuk a japán lonc egyik legremekebb tulajdonságát, ez pedig nem más, mint az illata! Főleg a virágja áraszt elképesztő aromákat a nyári hónapokban, nem véletlenül az egyik legkedveltebb balkonnövény a mediterrán országokban.

A Kiepenkerl jó minőségű serleglonc és egyéb virágmagjait keresd a Kert Shopban