Nagyvilág

A megtévesztés nagymesterei – csalfa növények

Tudtad? Nem csak mi, emberek, hanem egyes növények is előszeretettel hazudnak. Hogy miért? A fennmaradásuk érdekében!

Érdekes dolgokat produkál a természet, hiszen sok növény az egyedfejlődés során olyan elképesztő megoldásokat „eszelt ki” a megtermékenyítés, beporzás segítésére, mint például a bogarak, rovarok átverése.

bangok

a megtévesztés nagymesterei a bangófélék

Akadnak olyan növények, amelyek a virágokban bizonyos rovarok szex-feromonjaihoz megtévesztésig hasonló illatú anyagokat választanak ki. A szegény becsapott állatok pedig addig násztáncolnak a virágokon, megrészegülve és felajzva a kívánatos illatoktól, míg szépen beporozzák a növényt.

A legismertebb nagy csalók a Bangófélék (Orchideafélék). Ezek egyben a legérdekesebbek is, hiszen virágaik valamely rovarfaj (pókok, darazsak, méhek) nőstényeire hasonlítanak, sőt, az adott nőstény feromonját is képesek utánozni, odacsalogatva megtévesztő küllemükkel az adott rovar hím egyedeit, hogy elvégezzék a beporzást. A bangó nem termel nektárt, mivel nem tápanyagot, hanem szexuális partnert kínál fel cserébe a beporzásért.

agave

az agavék is átverik az őket beporzó állatokat

Hasonló hamis feromon termelő az üstökösfa (Agave). Ezekről a népszerű pozsgásokról kevesen tudják, hogy több méteres virágszáron fejlődő virágaikban szintén átverő illatokat termelnek, amelyekkel molyokat, denevéreket és kisebb madarakat tévesztenek meg és hozhatnak szexuális izgalomba, hogy közben elvégezzék a beporzást.

lodog-kontyvirag

Európa másik szemfényvesztője a lódög kontyvirág

Az átverésben nagy játékosok a már említett bűzös növények is, amelyek rothadó húsra emlékeztető kellemetlen szagukkal, és döghúsra hasonlító színükkel vonzzák a beporzóikat. Ebben is nagymester a kontyvirágfélék családjába tartozó, Szardínia, Korzika és a Baleárok szigetein megtalálható lódög-kontyvirág (Helicodiceros muscivorus). Ez a növény ugyanis még arra is képes, hogy virágának hőmérsékletét a rothadó húshoz hasonlóan kissé magasabban tartsa, így színe, szaga mellett még inkább hiteles a rovarok számára.

A legyek becsapásának kulcsmolekulái vélhetően bizonyos kéntartalmú vegyületek: a dimetil-oligoszulfidok. A növény virágait megporzó két döglégyfaj nőstényei a kísérletek tanúságai szerint gyakorlatilag nem képesek a kontyvirág és a tetemek megkülönböztetésére. Az utánzás olyan tökéletes, hogy a döglegyek petéiket gyakran le is rakják a növény virágzatának belsejébe, de ott a kikelő lárvák megfelelő táplálék híján elpusztulnak.