szemérmes mimóza
Ajánló

Ilyen az, mikor egy szemérmes mimóza tényleg besértődik!

Most videón is láthatjátok rendkívüli érzékenységét! 

A szemérmes mimóza (Mimosa Pudica) kissé különcködő önvédelmi viselkedése  állítólag annak köszönhető, hogy mechanikai hatásra a növény szára olyan kémiai anyagokat szabadít fel, melyek ideiglenesen elvonják a vizet a levelekben található sejtnedvüregekből. Azaz érintésünkre apró leveleinek összecsukódásával, erősebb behatás esetén a teljes levél lehajlásával felel. Valahogy így: 


 

Az összezáródott levelek még egy pár percig ebben az állapotban maradnak. Amint az ingerhatás elmúlik, a levelek megint szétnyílnak. Ezt az érintési érzékenységet más néven haptotropizmusnak hívjuk. Este naplemente után is összecsukódik, reggel napfelkeltekor újra kinyílik, de csak akkor ha nem borús az idő.

A szemérmes mimóza (Mimosa Pudica) szobanövényként a lakás dísze, de kertben is nevelhető. Eredetileg Dél-Amerikából származó, a pillangósvirágúak családjába tartozó faj.

szemérmes mimóza

Így tartsd a mimózát!

Elhelyezés: világos, meleg helyet keressünk számára, ahol állandóak a körülmények.

Öntözés: öntözzük rendszeresen, de mértékkel. Földje legyen mindig kicsit nedves. Ne öntözzük túl, és ne is száradjon ki. 

Tápoldatozás: rendszeresen adjunk neki tápoldatot.

Párásítás: mivel trópusi növény, szereti a párás környezetet. Gondoskodjunk közvetett, vagy közvetlen párásításról, ez segít a kártevők elleni védekezésben is. Ideális hely számára a napfényes fürdőszoba.

Szaporítás: magról szaporítható, magjait már tél végén el lehet vetni cserépbe.

 

Forrás: itt